Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025

Η MI6 άντλησε από το Χόλιγουντ στοιχεία για τα… χημικά του Σαντάμ

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΙΛΚΟΤ

Μία χολιγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή αποτέλεσε όπως όλα δείχνουν την έμπνευση ενός ισχυρισμού για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος Σαντάμ!

Όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έκθεση Σίλκοτ, η δημοσίευση της οποίας έχει προκαλέσει σάλο εντός και έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσχαιρή θέση των πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ.

Σύμφωνα με την έκθεση, πληροφοριοδότης της MI6 φαίνεται πως… εμπνεύστηκε από τον «Βράχο» του Μάικλ Μπέι με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Σον Κόνερι και ότι η Υπηρεσία το πήρε χαμπάρι. Απλά πολύ… αργά.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2002, η MI6 ανέφερε ότι ήταν στα πρόθυρα μιας «σημαντικής ανακάλυψης». Είχε βρει μία νέα πηγή στο Ιράκ με «τεράστια πρόσβαση» που θα μπορούσε να αποτελέσει «το κλειδί» για το πρόγραμμα βιολογικών και χημικών όπλων του Ιράκ – ή τουλάχιστον έτσι ισχυριζόταν η MI6.

Ο τότε επικεφαλής της MI6, σερ Ρίτσαρντ Ντιαρλόβ, ήταν αισιόδοξος ότι σε μερικές εβδομάδες ο πληροφοριοδότης θα μπορούσε να παρέχει όλες τις πληροφορίες σε ένα CD.

Οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για να συνταχθεί ο φάκελος που ισχυριζόταν ότι στο Ιράκ υπήρχαν όντως όπλα μαζικής καταστροφής. Μάλιστα, η MI6 έδειξε τις πληροφορίες στον Τόνι Μπλερ, ο οποίος με τη σειρά του έσπευσε να ισχυριστεί ότι αυτές ισχύουν «πέραν πάσης αμφιβολίας».

Συγκεκριμένα, η πηγή είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το καθεστώς του Σαντάμ είχε επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής χημικών και βιολογικών παραγόντων και συγκεκριμένα είχε προχωρήσει στη δημιουργία χημικών παραγόντων που μπορούσαν να μεταφερθούν σε γυάλινα σφαιρίδια.

Ο τελευταίος αυτός ισχυρισμός ήταν εκείνος που αμφισβητήθηκε ευθέως από την MI6. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2002, αναφέρει η έκθεση, «επισημάνθηκε ότι γυάλινα δοχεία δεν χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε χημικά όπλα. Και ότι σε μία δημοφιλής ταινία (τον Βράχο) απεικονίζεται ανακριβώς ότι νευροτοξικοί παράγοντες μεταφέρονται σε γυάλινα σφαιρίδια».

Η MI6 δέχθηκε ότι επρόκειτο «σφάλμα» και περίμενε περισσότερα στοιχεία από τη πηγή.

«Οι ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση γυάλινων δοχείων για τους χημικούς παράγοντες και η ομοιότητα της περιγραφής με τα όσα απεικονίζονταν στον “Βράχο” είχε αναγνωριστεί από το SIS (σ.σ. η επίσημη ονομασία της MI6). Υπήρξε κάποιο προηγούμενο για χρήση γυάλινων δοχείων, αλλά τα σημεία αυτά θα εξετάζονταν περαιτέρω όταν θα υπήρχε το διαθέσιμο υλικό» αναφέρει η έκθεση Σίλκοτ.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία αναγνώριζε ότι η περιγραφή των σφαιριδίων «έφερε σημαντικές ομοιότητες με το ψεύτικο χημικό όπλο που παρουσιάζεται στην ταινία The Rock».

Πάντως, η MI6 θεωρούσε ότι «δεν υπήρχε λόγος» να απορριφθεί το σύνολο των ισχυρισμών.

Σταδιακά, εντός της MI6 άρχισαν να εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με την γενικότερη αξιοπιστία της πηγής και για το εάν «είχε κατασκευάσει» μέρος της ιστορίας.

Μάλιστα, η MI6 είχε ενημερώσει τον Σεπτέμβριο του 2002 για τους ισχυρισμούς της πηγής ανώτερους αξιωματούχους, ανάμεσά τους τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Ήταν 2 Φεβρουαρίου 2003 και η πηγή ακόμα δεν είχε δώσει τις πληροφορίες που υποσχέθηκε. Έως τις 18 Φεβρουαρίου, η πραγματικότητα είχε αρχίσει να φανερώνεται: Έγγραφα της MI6 παραδέχονταν ότι η πηγή έλεγε ψέματα για κάποιο διάστημα.

Ωστόσο, η ΜΙ6 δεν ενημέρωσε ποτέ το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πληροφοριοδότης έλεγε ψέματα, ενώ ο επικεφαλής της MI6 ζητούσε απεγνωσμένα να υπάρξει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες «ένα σημαντικό εύρημα», ώστε να βρεθεί που είναι κρυμμένα τα χημικά όπλα.

 

Δείτε επίσης