Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Η Ευρώπη οφείλει, από αγωνιστικός χώρος, να γίνει παίκτης

Του Σωτήρη Παπαγεωργίου από την Κυριακάτικη Kontranews

Oι Βρυξέλλες αδυνα­τούν να μεταστρέ­ψουν την εικόνα που έχουν οικοδομήσει στρα­τηγικά τα τελευταία 40 περί­που χρόνια. Η στρατηγική επιλογή κατάληψης μιας θέσης «διαιτητή» ανάλογης με αυτή των Ηνωμένων Εθνών, για την τήρηση των διεθνών κανόνων, ίσως ήταν η αρμό­ζουσα για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, όταν τοποτηρητές στην ανατολι­κή Μεσόγειο ήταν ο Καντά­φη, ο Ανδρέας Παπανδρέ­ου, ο Φρανσουά Μιτεράν και οι λοιποί.

Σήμερα, η Ήπειρος περι­βάλλεται από τσάρους, σουλ­τάνους και αυτοκράτορες, που αδίστακτα κάνουν «σοδισμό» απέναντι την ΕΕ. Οι μέθοδοι της Ε.Ε. ξεθωριάζουν. Σε τελική ανάλυση, όταν οι κανόνες χάνουν τη σημασία τους, ποιος χρειάζεται διαιτητές; Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ξαναγράψει τον χάρτη της ανατολι­κής Μεσογείου αθετώντας συμφωνίες και παραβιάζοντας συνθήκες ετών. Τα ποινικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας δεν έχουν αποθαρρύνει τον Πούτιν, ο οποίος διασφαλίζει τα συμφέροντά του με μικρή ανησυχία για την ευρω­παϊκή επίπληξη, όπως έδειξε η δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Alexei Navalny, με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok. Όπως κάθε φορά, στις Βρυξέλλες, στρατεύονται απαντήσεις με τη μορφή διπλωματίας, αμυντι­κής πολιτικής και νωχελικών διαδικασιών και διαβουλεύσεων. Για να γίνει η ΕΕ «παίκτης», ισχυρίζονται αξιωματούχοι, χρειάζεται ένα ισχυρότερο ευρώ, πιο ισχυρές εμπορικές πολιτικές, έναν ενιαίο στρατό. Η Ευρώπη είναι εξί­σου ανίσχυρη για να εμποδίσει και την Κίνα να επιτύχει τους οικονομικούς και πολιτικούς της στόχους. «Ο Κινεζικός λαός δεν θα δεχτεί «εκπαιδευτή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Πρόεδρος Xi στους Ευρωπαί­ους ομολόγους του σε μια εικονική Σύνοδο Κορυφής πριν λίγο διάστημα.

Η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να σώσει τον κόσμο από το χάος και τις βλάβες που προκαλούνται από βίαιους αυταρχικούς ηγέτες και γεω­πολιτικά συμφέροντα «δίπλα» στην πόρτα της. Αλλά περικυκλωμένη από αυτούς, θα πρέπει τουλάχιστον να σώσει τον εαυτό της, και ίσως μια μέρα να επεκτείνει ξανά τα όρια της φιλελεύθερης επιρροής της. Απαιτείται ένας βαθύτερος μετασχηματισμός, με νέα εργαλεία και, κυρίως, νέα νοοτροπία. Με αντανακλαστικά και ήθος ενός στρατηγικού παράγοντα σταθερότητας και δύναμης στην υφήλιο, με πρόσβαση στην τεχνολογία, τις υποδομές, τους φυσικούς πόρους, τον πλούτο, την κυριαρχία και την επιρροή.

Η μεταμόρφωση από διαιτητή σε παίκτη, είναι ίσως ταπεινή. Αλλά για μια ΕΕ που επιδιώκει μεγαλύτερη παγκόσμια σημασία, θα πρέπει επίσης να είναι απελευθερωτική και ενδυναμωτική. Ίσως να είναι σωστό να χτυπή­σει δικτάτορες όπως ο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας με κυρώ­σεις, ή να σπρώξει πίσω τον Ερντογάν όταν καταπατά το έδαφος της ΕΕ. Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προ­έδρου Emmanuel Macron, φαίνεται ήδη να κάνουν αυτές τις «βλάσφημες» σκέψεις. Δυστυχώς, δεν μπορούν να τις πουν δυνατά. Και όμως, μόνο όταν αυτές δεν θα είναι πλέον ταμπού, μπορεί να ξεκινήσει πραγματικά η αντε­πίθεση της Ευρώπης.

*Φιλόλογος MSc,

Υπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή