Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η ελληνική απάντηση στο προκλητικό “casus belli” της Τουρκίας

Μοιραστείτε το

Για άλλη μία φορά η Τουρκία φαίνεται να προκαλεί, και μάλιστα με αξιώσεις άνευ προηγουμένου. Τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με την ιδιότητα και του υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα καλούσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Όπως αποκαλύφθηκε από την προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Πέτρος Μαυροειδής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο!

Από ότι φαίνεται, οι Τούρκοι θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο και στο Ιόνιο, εκτός από αυτό που επιχειρούνν στο Αιγαίο. Μάλιστα επαναφέρουν το casus belli και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχτούν καμία κίνηση από την Ελλάδα αν δεν συναινέσουν οι ίδιοι! Η απάντηση από την Ελλάδα ήταν στο ίδιο μήκος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια απίστευτα προκλητική ανακοίνωση – δήλωση στην οποία αναφέρει:

“Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νέου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσίπρα όσον αφορά στα σχέδια για την σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα σχετικά με αυτό δημοσιεύματα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία κίνηση που δεν είναι βασισμένη στην αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν απέναντι ακτές. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα».

Η ελληνικη πλευρα απάντησε αμέσως στην παράλογη τουρκική προκλητικότητα, με μια ανακοίνωση που υπενθυμιζει στην Τουρκια τα δικαιώματα της χωρας μας:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια», τονίζει σε ανακοίνωση – απάντηση στους τούρκους το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και καταλήγει: «Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.