ΟΙ «ΚΑΛΕΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΚΑΚΕΣ» ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Τα «λάθος μνημόνια» και η «Ελλάδα που γυρίζει σελίδα», ήταν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής, στο Επιχειρηματικό φόρουμ των Βρυξελλών «Brussels Economic Forum 2016», στην θεματική ενότητα δομικές μεταρρυθμίσεις για Ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς, «Structural Reforms for Inclusive Growth». Μαζί του στο πάνελ συμμετείχε και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο υπουργός, αναφέρθηκε σε «φτωχή» αλληλουχία μεταρρυθμίσεων στην ελληνική Οικονομία και την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο «λάθος μείγμα μεταρρυθμίσεων» που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, από τους δανειστές, τονίζοντας πως, «Τα προγράμματα στην Ελλάδα προέβλεπαν μία πολύ φιλόδοξη και πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή» , από τα οποία έλλειπαν οι απαραίτητες αναπτυξιακές πολιτικές. Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, επεσήμανε πως, η χώρα «γυρίζει σελίδα, γυρίζει κεφάλαιο», φεύγει από την ύφεση και προχωράει στην ανάπτυξη.
Φτηνό χρήμα για επενδύσεις
Αν δεν γίνουν τώρα επενδύσεις στο μέλλον θα μετανιώσουμε που δεν εκμεταλλευτήκαμε τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν τώρα για επενδύσεις στις υποδομές. Παράλληλα πρότεινε να μην μετράται το επενδυτικό κόστος στον υπολογισμό των κρατικών ελλειμμάτων. Από την μία είναι να γίνουν οι επενδύσεις και στην συνέχεια, το τι κάνεις με αυτές τις επενδύσεις.
Οι «καλές» και οι «κακές» μεταρρυθμίσεις
Άλλες μεταρρυθμίσεις είναι καλές, άλλες δεν είναι, είπε ο υπουργός Οικονομικών, δίνοντας το παράδειγμα του ελληνικού προγράμματος, το οποίο το χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξο, σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό με την σειρά του «δημιούργησε προβλήματα στην οικονομία και την απασχόληση». Μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι σημαντικό να κάνει και αναπτυξιακή πολιτική τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Έχουμε μαθήματα από το παρελθόν, για το ποιες μεταρρυθμίσεις βοηθούν και πως δεν είναι μόνο η μεταρρύθμιση, αλλά και η σειρά και ο τρόπος που θα εφαρμοστούν.
Π. Μοσκοβισί: δεν μιλάμε πλέον για «Grexit»
Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε σχετικά πως, τώρα πια δεν μιλάμε για «Grexit». Στην παγκοσμιοποίηση υπάρχουν «νικητές» και «χαμένοι» και θα πρέπει να δούμε γιατί κάποιοι δεν ωφελούνται. Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, «δεν υπάρχει ένα μοντέλο μεταρρυθμίσεων», πρέπει να γίνονται προσαρμογές ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του κάθε κράτους.