Η Ελλάδα γιόρτασε περήφανη τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Της Γεωργίας Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews

Η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με πλήθος εκδηλώσεων που κορυφώθηκαν την 25η Μαρτίου αλλά και με υψηλούς προσκεκλημένους και συγκέντρωσε την προσοχή όλου του πλανήτη.

Συμπύκνωσε το νόημα του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 ο Νίκος Αλιάγας, παρουσιαστής της ιστορικής παρέλασης στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με την αρχισμηνία Μαρία Κορμά όταν απήγγειλε τις συγκλονιστικές τελευταίες φράσεις από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη:

Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι’ όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ».

Οι «Μεγάλες Δυνάμεις»

Στη διήμερη γιορτή που διοργανώθηκε επελέγη να κληθούν εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων που συνέδραμαν τον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της. Στην Ελλάδα βρέθηκαν ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα εκπροσωπώντας τη Μεγάλη Βρετανία, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φρανσουά Παρλί. Φυσικά στην Αθήνα βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του, Άντρη.

Οι εορτασμοί ήταν γεμάτοι συμβολισμούς. Ξεκίνησαν με το πρώτο άνοιγμα της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, με τους επίσημους επισκέπτες της χώρας να περιηγούνται στην έκθεση με έργα ζωγράφων εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση. Οι εικόνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, την ώρα που εμβληματικά κτίρια σε όλη τη Γη, όπως η Όπερα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, φωτίζονταν με τα γαλανόλευκα χρώματα.

Ακολούθησε η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους υψηλούς καλεσμένους της στη σάλα της Προεδρίας, όπου πριν από το δείπνο πήραν όλοι τον λόγο, απευθύνοντας μηνύματα για τις σχέσεις των χωρών τους με την Ελλάδα, τους δεσμούς που τις συνδέουν και το κοινό τους μέλλον.

Πρίγκιπας Κάρολος: Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων -μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος Δικαία των Εθνών, από το Ισραήλ», τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Επισήμανε επίσης ότι, όπως και το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».

Για να κλείσει, λέγοντας: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονυσίου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Μιχαήλ Μισούστιν

«Φέτος είναι μία χρονιά-ορόσημο, η επέτειος για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

«Οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο. Εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες όσο και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Φρανσουά Παρλί

«Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί και επικαλούμενη τον Φρανσουά Μιτεράν είπε πως σε αυτή τη γη, σε αυτά τα χρώματα, σε αυτά τα φώτα, εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας.

Η Φλοράνς Παρλί ανέφερε ακόμη τον μεγάλο ενθουσιασμό που «αισθανόμαστε στη Γαλλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο όταν μιλούμε για τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία».

«Θαυμάζουμε αυτόν τον λαό του Όχι, αυτή τη λατρεία για την ελευθερία που αποκτήσατε με τόσο μεγάλο κόπο», υπογράμμισε, και μίλησε για τη «μεγάλη αγάπη που μας ενώνει εδώ και 200 χρόνια». Περαιτέρω, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε πως το να είσαι φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.

parelash

Η στρατιωτική παρέλαση

Μετά την έπαρση της ελληνικής σημαίας και τη δοξολογία, αφού οι ξένοι προσκεκλημένοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ξεκίνησε η στρατιωτική παρέλαση, αρκετά διαφορετική σε σχέση με αυτές των προηγούμενων χρόνων.

Στην παρέλαση συμμετείχαν για πρώτη φορά με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τους η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξε έφιππο τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων ιστορικών περιόδων (Επανάστασης 1821, Βαλκανικών Πολέμων, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μικρασιατικής Εκστρατείας, Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ακολούθησαν τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια- με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την επικράτεια, κρατώντας ελληνικές σημαίες, η διέλευση των οποίων απέσπασε τα χειροκροτήματα της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των υψηλών προσκεκλημένων που παρακολούθησαν την παρέλαση.

Στη συνέχεια παρήλασαν για πρώτη φορά όλα τα λάβαρα και οι σημαίες της Επανάστασης. Όλες γράφουν «Ελευθερία ή Θάνατος», ενώ της Μάνης γράφει «Νίκη ή Θάνατος», οι οποίες από κειμήλια της Ιστορίας μετατράπηκαν σε μέρος της Ιστορίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά την τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης, από την ΕΡΤ. Οι σημαίες της Αγίας Λαύρας, της Φιλικής Εταιρείας, του Ιερού Λόχου, των Ψαρών, της Ύδρας, των Σπετσών, της Στερεάς Ελλάδας, της Κέρκυρας, της Κρήτης, των Μακεδονομάχων, της Ηπείρου και των νήσων.

Μηνύματα από όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Εν τω μεταξύ, εγκάρδιες ευχές και μηνύματα συμπαράστασης, όπου σημειώνουν τις κοινές αξίες και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς τους με τον ελληνικό λαό έστειλαν ξένοι ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά

«Αγαπάμε τη χώρα σας και σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό των πρώτων φιλελλήνων», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν στο ένθερμο μήνυμά του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Την αγαπάμε, και τιμούμε πάντα τις αξίες της. Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η Ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή», επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος, καταλήγοντας στο τέλος του μηνύματος στα ελληνικά: «Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».

Μπάιντεν: Η ισχυρή και ιστορική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται σε βάθος και σε εύρος

Παραλληλίζοντας την ελληνική επανάσταση του 1821 με την αμερικανική, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για τα ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη δημοκρατία που πυροδότησαν τους δύο αγώνες, κατά το μήνυμα που απηύθυνε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών, στη συνεργασία των δύο κρατών, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη χώρα μας για την πρόθεσή της να «φιλοξενήσει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και τις δυνάμεις προσωρινής παραμονής των ΗΠΑ σε άλλα μέρη στην Ελλάδα», αποφεύγοντας παράλληλα την όποια αναφορά στην Τουρκία.

Μπόρις Τζόνσον: Ιδιαίτερη εκτίμηση στη φιλία μεταξύ των δύο λαών

Θερμές ευχές στον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στέλνει μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Στο μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο για τη δική του συμβολή στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμησή του στη φιλία μεταξύ των δύο λαών σήμερα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί για την 25η Μαρτίου

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες ενωμένοι μεγαλούργησαν

«Μονιασμένοι οι Έλληνες νίκησαν». Με αυτό το μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης προς τους απανταχού Έλληνες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, το δικό του μήνυμα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με την περίσκεψη που φέρνει η περηφάνεια. Γιατί οι ήρωες του ’21 βρήκαν άξιους συνεχιστές στην πολιτική και την οικονομία. Αλλά και στον στοχασμό, στην επιστήμη, στην τέχνη και στον αθλητισμό.

Τσίπρας: Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων

«Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για την 25η Μαρτίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, ότι σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης και προσθέτει ότι στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη.

«Στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Γεννηματά: Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε μπροστά

Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε πάμε μπροστά, τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο μήνυμά της για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Σαν σήμερα, οι Έλληνες έβαλαν τα θεμέλια του αγώνα για την απελευθέρωση. Με όραμα μια ανεξάρτητη πατρίδα χωρίς τον ζυγό της τυραννίας, με ελευθερία και ισότητα.

Ο Ελληνισμός, σε όλη τη γη, είναι περήφανος για την ιστορία του και τιμά σήμερα τους ήρωες του. Όλους τους αγώνες μας τους κερδίσαμε ενωμένοι.

200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και μπορεί να κοιτά το αύριο με αισιοδοξία για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη, χωρίς τα λάθη του χθες. Χωρίς τον διχασμό που πληρώσαμε τόσο ακριβά.»

Κουτσούμπας: Το παλιό και το ξεπερασμένο θα ηττηθεί

«Η Επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι η ανάγκη πάντα γίνεται “Ιστορία”, ότι το “παλιό” και “ξεπερασμένο”, όσο ακλόνητο κι αν φαίνεται, θα ηττηθεί, χάρη στην πάλη των λαών, όταν αυτοί αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας.

Αν η αστική απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 γέννησε το ελληνικό αστικό κράτος, η Σοσιαλιστική Επανάσταση στον 21ο αιώνα θα γεννήσει το νέο εργατικό κράτος, το οποίο θα πάψει -οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά- να συντηρεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τους πόθους των εργαζομένων, τους πόθους της νεολαίας μας».

Βαρουφάκης: Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της περιπέτειας και της υποτέλειας

Οι εξεγερμένοι Έλληνες το 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες, επειδή με πλήρη συνείδηση του τι έκαναν εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στήσαμε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επέλεγαν την περιπέτεια γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε, 200 χρόνια μετά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή