Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Η διπλωματία των 8 ημερών και οι «παγίδες» της μερικής συμφωνίας

«ΚΙΝΔΥΝΟΣ» Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΝΤ – ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ                                                                      

«ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ», ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ                                                  

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στις Βρυξέλλες, για την επίτευξη μίας από τις πιο πολύπλοκες και πολυδιάστατες συμφωνίες για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει ακόμα και θέματα ταμπού για τους Ευρωπαίους όπως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μέσα σε χρονικό ορίζοντα 8 ημερών  η ευρωπαϊκή διπλωματία θα πρέπει να φέρει σε απόσταση συμφωνίας δύο διαφορετικούς Οικονομικούς κόσμους (ΔΝΤ – Γερμανία) και αντικρουόμενα συμφέροντα εντός και εκτός ευρωζώνης.  

Αν και ακόμα υπάρχει απόσταση, κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται ήδη σε μία κατάσταση «προσυμφωνίας». Αυτό το θετικό κλίμα με το οποίο όλες οι πλευρές θα μπουν στην αίθουσα του Eurogroup στο κτήριο Justus Lipsius, δεν ανατρέπεται αλλά δεν αποτελεί και εγγύηση για οριστικό κλείσιμο όλων των θεμάτων που «καίνε» την ελληνική πλευρά.

Με την αξιολόγηση να έχει «κλείσει» όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές και τον «κόφτη» να έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική εντός Ευρώπης, το βάρος έχει μετατοπιστεί στο «χάσμα» ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Το Ταμείο, επιμένει να ζητά μεγαλύτερες  εγγυήσεις και δεσμεύσεις για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την Ευρώπη και συγκεκριμένα, κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία να επιμένουν σε πιο αόριστες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Τα μαθήματα του EuroWorking Group

Μετά το EuroWorking Group (EWG), της  Πέμπτης, έγινε ξεκάθαρη η διαφορά στην προσέγγιση της επίλυσης του «γρίφου» του χρέους, από τις δύο πλευρές. 

Επίσης φάνηκε ότι όλοι θέλουν λύση γρήγορα, στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, καθώς μετά ξεκινά μία δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη, με θέματα όπως το δημοψήφισμα στην Βρετανία για το «Brexit», το προσφυγικό, αλλά και την πολιτική αστάθεια, που μπορεί να φέρει η διαφαινόμενη άνοδος της ακροδεξιάς να προβληματίζουν τις Βρυξέλλες.

Οι δεσμεύσεις που θέλει το ΔΝΤ

Όμως παρά την ανάγκη για ταχεία επίλυση, οι δύο «μονομάχοι» δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω  από τις θέσεις τους, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου το πρόγραμμα δε βγαίνει και κατ’ ελάχιστο να ζητά από την Ευρώπη μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση των δόσεων. Σε αυτή την βάση, θέλει δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως έγινε και το 2012.

Οι Γερμανικές εκλογές «αγκάθι» για την ελάφρυνση του χρέους

Κόντρα στην λογική του Ταμείου για την διαχείριση του ελληνικού χρέους βάζει πρώτη η Γερμανία, που δεν θέλει να «ακουμπήσει» το χρέος πριν από τις ομοσπονδιακές  εκλογές της το 2017, καθώς θα αποτελούσε ισχυρό όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης και θα οδηγούσε στην γιγάντωση των ακροδεξιών κομμάτων.

Σε αυτή την βάση οι Γερμανοί αποκλείουν να τεθεί στην γερμανική Βουλή πρόταση για ελάφρυνση του χρέους. Ακόμα και αυτό όμως, αφήνει χώρο για μεταβατικού χαρακτήρα επεμβάσεις.

Εδώ μπαίνουν στο τραπέζι οι προτάσεις του επικεφαλής του Ευρωπαικ0ού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος  έχει καταθέσει τέσσερα σενάρια με πρόβλεψη για διαχωρισμό των επεμβάσεων στο χρέος στα τρία.

Βραχυπρόθεσμο – Μεσοπρόθεσμο – Μακροπρόθεσμο. Οι πολλές επιλογές που δίνουν αυτές οι προτάσεις, μπορούν να φέρουν την πρώτη συμφωνία για το χρέος ακόμα και στις 24 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως δεν θα ξαναζήσουμε τις περιπέτειες του 2015 και πως η κυβέρνηση έχει πλέον μπροστά της όλο τον καιρό για να εστιάσει την προσοχή της στο εσωτερικό και να έργο.

Γιατί άλλο είναι να έρθεις σε συμφωνία με τους δανειστές και άλλο να την εφαρμόσεις στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικά όταν περιέχει ένα τόσο «βαρύ» πακέτο μέτρων.

Το μεγάλο στοίχημα, ειδικά για το Οικονομικό επιτελείο,  θα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας με τρόπο που  να βάζει την Οικονομία σε θέση να ξαναπάρει μπροστά και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά,  μετά από την επερχόμενη φόρο-καταιγίδα.

Συζήτηση για το χρέος και μετά το Eurogroup, εκτιμά ο Ντομπρόφσκις

«Η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε νέα συνέντευξή του.  Σχετικά με το χρέος, τονίζει πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου.

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν στόχο την ένραξη της ελάφρυνσης του. Σημαντικός παράγον για τις επόμενες εξελίξεις, θα είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τον Λετονό να στέλνει μήνυμα στην ελληνική πλευρά τονίζοντας πως, «δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης (…)

Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο ώστε να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα».

Συμφωνία στο Eurogroup βλέπει  ο Μιχάλης Σάλλας

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εκφράζει ο πρόεδρος  του Ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι έρχεται με βαρύ τίμημα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες  και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης», τόνισε σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής».

Εκτιμά ότι η συμφωνία θα φέρει την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ώθηση στο ενδιαφέρον για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.  Όμως η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής Οικονομίας, προϋποθέτει την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Αν δεν διασφαλιστεί το δημοσιονομικό, αν δεν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχθεί με στέρεο τρόπο οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση», τόνισε.

Η μία θετική πορεία που βοηθά και βοηθείται από την σταδιακή άρση των Capital Controls, «οι περιορισμοί, κυρίως για επενδυτικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, έχουν χαλαρώσει και η ροή του χρήματος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι» επεσήμανε.   

Η «ανάσα» των αγορών και το «άλμα εμπιστοσύνης» του Χρηματιστηρίου

Το κλίμα συμφωνίας και οι προοπτικές για ελάφρυνση του χρέους, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τις αγορές, που έδειξαν την θετική αντίδρασή τους με άλμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο και σημαντική βελτίωση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο έδειξαν ενθουσιασμό μετά το προηγούμενο Eurogroup ανεβάζοντας με άλματα τον ελληνικό δείκτη στα όρια των 630 μονάδων, με την επίτευξη ρεκόρ έτους και καλύπτοντας όλες τις προηγούμενες απώλειες.

Η εκτίμηση της αγοράς είναι, συμφωνία στις 24 Μαΐου με κλείσιμο της αξιολόγησης, εκταμίευση δόσης (ακόμα και πάνω από 10 δισ. ευρώ) που θα φέρει ζεστό χρήμα στην αγορά, απομάκρυνση του «Grexit» και τέλος,  απομάκρυνση των σεναρίων για πολιτικές εξελίξεις, όπως νέες εκλογές. Όλα σύμφωνα με αναλυτές, προμηνύουν ένα πολύ καλό δεύτερο εξάμηνο το 2016. 

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες περιμένουν «αντίβαρα», όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος και «ξεκλείδωμα» χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα τους επιτρέψουν να αντέξουν το πακέτο των μέτρων, της πρώτης αξιολόγησης, που αναμένεται να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην  πραγματική οικονομία. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική Οικονομία, χρειάζεται ένα σημαντικό πακέτο επενδύσεων για την αναστροφή του κλίματος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή