Τα δημοκρατικά καθεστώτα δεν μπορεί να τα αγοράσει κάποιος, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα. Κανείς δεν θα αγοράσει ένα καθεστώς μιας χώρας, γιατί δεν έχει υπόψη του τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε μια χώρα και δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν με ποιο τρόπο να το παγιδέψουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν μια δημοκρατία και αυτό είναι αναμφισβήτητο και αναγνωρίζεται από όλους. Αλλά η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει ορισμένες αδυναμίες, όπως είναι η ανασφάλεια, οι μετανάστες και η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια.
Όλα αυτά υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό σύστημα και αντιμετωπίζεται με τα μέσα που διαθέτει η ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Κανείς δεν μπορεί μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κλείσει για τη χώρα του αυτές τις πληγές που υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ελλείψεις έχει η δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για κάθε χώρα είναι η καλύτερη δημοκρατία κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Και γι’ αυτό την ανέχεται και την υποστηρίζει ο λαός. Ξέρει κάθε λαός ότι η δημοκρατία υπόκειται σε μεταβολές και εξελίξεις.
Τα κράτη μέλη και αυτά που βρίσκονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αναδείχνονται με την ψήφο του λαού. Αν δεν υπάρχει αυτό το καθεστώς δεν γίνονται δεκτές στην Ε.Ε. Πρόκειται για πολύ σημαντικό όρο. Με βάση αυτόν τον όρο αποκλείεται η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο Γιώργο Παπαδόπουλο , η Ισπανία ένα Φράνκο ή Πορτογαλία ένα Σαλαζάρ. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δημοκρατική και ελεύθερη. Έχει αποτρέψει το ενδεχόμενο χιτλερικών δικτατοριών και του πολέμου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δημοκρατία δεν είναι θαυματουργό καθεστώς, που αμέσως με τη λειτουργία της θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα σε μια χώρα. Άλλωστε τα συστατικά ενός καθεστώτος είναι ποικίλα. Ένα πράγμα είναι βέβαιο ότι όταν ο λαός είναι ελεύθερος έχει πολυκομματισμό. Πολυφωνία και τηρούνται οι νόμοι και έχει ανεκτό βιοτικό επίπεδο και εκλέγει καθεστώς της αρεσκείας και συμμετέχει στα κοινά και στη διαμόρφωση της εξουσίας, του είναι αρκετό για να οδηγηθεί στην πιο ιδανική κατάσταση που υπάρχει κάτω από τις σημερινές συνθήκες.
Το βλέπει κάποιος αυτό στις εξελίξεις που σημειώνονται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπου δεν γίνονται ομαλές εκλογές η χώρα είναι ανάστατη και η πολιτική ζωή σε αβεβαιότητα. Όπου, όμως, κατοχυρώνεται η δημοκρατία, τα πράγματα αλλάζουν.
Είναι γεγονός ότι έχουν αλλάξει σε πολλές χώρες τα δικτατορικά καθεστώτα. Σήμερα ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται σε μια καλύτερη κατάσταση και δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι μια ήπειρος φορτωμένη με σοβαρά προβλήματα και πολλές ελλείψεις.
Αλλά δεν υπάρχει άλλη τύχη. Πρέπει να κατοχυρώσει κάθε χώρα το δημοκρατικό καθεστώς για να μπορέσει να διαβεβαιωθεί το μέλλον της. Σήμερα οι καταχρεωμένες χώρες ξέρουν ότι οι ελπίδες για ανόρθωσή τους είναι λίγες, αν δεν εξασφαλίσουν το δημοκρατικό καθεστώς και την ανεξαρτησία τους.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες για να κυβερνήσουν μια χώρα, όχι μόνο την πλειοψηφία του λαού, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουν και την ανεξαρτησία της χώρας. Διότι η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ανοχή, τη συμμετοχή στα κοινά και τον διάλογο. Από τη στιγμή που θα υπάρξει διάλογος και συνεργασία η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ευημερία του λαού είναι εύκολη.