Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στην Ουάσινγκτον – Πού διαφωνούν

ΠΟΛΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Παρά το γεγονός ότι, όπως επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις τελευταίες 10 ημέρες υπήρξε σημαντική πρόοδος όπως αναμένεται να αποτυπωθεί και στο κείμενο των Θεσμών, υπάρχει ταυτόχρονα και σημαντική διαφορά σε κρίσιμα ζητήματα

Στο πρωτογενές πλεόνασμα

Το ΔΝΤ επιμένει ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 θα είναι μόλις στο 1,5% και όχι στο 3,5% όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και αποδέχονται οι Ευρωπαίοι.

Στα φορολογικά

Το ΔΝΤ επιμένει να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1.800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ).

Στα κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την ημερομηνία κατάργησης της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστικών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016.

Στις συντάξεις

Η κυβέρνηση ζητά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, αντισταθμιστικά όπως αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, και παραχώρηση στα κόκκινα δάνεια.

Στις επικουρικές

Οι θεσμοί απαιτούν το κονδύλι των 700 εκατομμυρίων να προέλθει από τις επικουρικές συντάξεις, ώστε να επανέλθει πλήρως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου επομένως θα είναι αυτό που θα αποφασίσει –η απόφαση αναμένεται να ληφθεί πλέον στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο- αν αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι:

Στο μισθολόγιο του Δημοσίου

Παραμένει ανοικτό το θέμα της απαίτησης των δανειστών για περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο. Όσον αφορά στις προσλήψεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πλέον η αυστηρή τήρηση του κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» και την επόμενη 3ετία σε μια νέα προσπάθεια μείωσης της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019). Ενώ, οι δανειστές, επίσης, δεν δέχονται τις αυξήσεις  στα τσιγάρα.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί αυτή την εβδομάδα και έως την ερχόμενη Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει κατά τη διάρκεια της εαρινής σύνοδου του ΔΝΤ, μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ  και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Η κυρία Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα.  Ο όρος που θα βάλει είναι  οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν να εγγυηθούν πώς θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος.  Αν στην Ουάσινγκτον επιτευχθεί συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα από Δευτέρα.

Το καλό σενάριο είναι στην Ουάσινγκτον να πάει καλά η συζήτηση και να υπάρξει συμφωνία μέχρι την άλλη Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Αν υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup θα εγκρίνει τη χορήγηση των δόσεων.

Το ενδιάμεσο σενάριο, βρίσκεται κάπου στη μέση: Στην Ουάσινγκτον να μπει η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους», στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις τις διαδικασίες για το χρέος, αλά να μην υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα και εκταμίευση δόσης, κάτι που θα γίνει σε έκτακτο στις 29 Απριλίου πιθανότατα.

Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία  ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή