Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Hot spot της Ευρώπης γίνεται η Ελλάδα

Η ΑΤΟΛΜΙΑ της κυβέρνησης να ασκήσει βέτο όπως προτείνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη φυλακή για απελπισμένους ανθρώπους.

Παραβιάζοντας κατάφορα τη συμφωνία που προβλέπει τον ισομερή καταμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να μεταβάλουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο πάρκινγκ για τους κατατρεγμένους που φτάνουν μέσω Τουρκίας από τη Σομαλία, το Πακιστάν, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Συρία.

Η άτολμη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση διαμορφώνει συνθήκες διαρκούς αποσταθεροποίησης.

Αντίθετα οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά καθιστά το προσφυγικό ευρωπαϊκό πρόβλημα γιατί με την απειλή του βέτο οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να επιμεριστούν το ποσοστό προσφύγων και μεταναστών που τους αναλογεί.

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού με επικοινωνιακούς όρους.

Μετά τις πατριωτικές κορώνες και τις τυμπανοκρουσίες για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα σύνορα του Έβρου το Μαξίμου προσγειώθηκε απότομα στη σκληρή πραγματικότητα.

Γιατί όταν αποχώρησαν οι Ευρωπαίοι από τον Έβρο άρχισε και πάλι ο πόλεμος με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα έχοντας την αμέριστη στήριξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και της στρατοχωροφυλακής.

Ο Ερντογάν στήνει ένα θερμό μέτωπο στον Έβρο ενώ συγκεντρώνει και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη Σμύρνη προετοιμάζοντας την απόβαση στα ελληνικά νησιά.

Η στρατηγική της έντασης παράγει μια κρίση διαρκείας με απρόβλεπτες επιπτώσεις στον τουρισμό και το σύνολο της οικονομίας.

Το πολεμικό κλίμα που αποτυπώνεται στα δελτία ειδήσεων τρομάζει τον κόσμο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Κόλαφος για την κυβέρνηση συνιστά και η απάντηση της αρμόδιας κοινοτικής επιτροπής στην ερώτηση γιατί η Ευρώπη δεν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του προσφυγικού.

Η επίτροπος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα δεν έχει διατυπώσει κανένα αίτημα για επιμερισμό προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίτροπος Γιοχάνσον: Δεν έχουμε λάβει αίτημα της Ελλάδας για μετεγκαταστάσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Ίλβα Γιοχάνσον παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τα άμεσα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκαν την Τρίτη. Η πρώτη ερώτηση τέθηκε από τους Financial Times: “Έχετε δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων της. Αυτά τα μέτρα έχουν επανειλημμένως καταδικαστεί από τις ΜΚΟ καθώς προϋποθέτουν τη χρήση βίας και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτής τη βοήθειας προς την Ελλάδα, θα υπάρξει παρέμβαση της Κομισιόν με μια πρόταση διαμοιρασμού ώστε οι αιτήσεις ασύλου κάποιων από τους ανθρώπους που συνωστίζονται στα σύνορα να τύχουν επεξεργασίας από κάπου αλλού και να τους χορηγηθεί άσυλο σε κάποια από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με συντονισμό από την Κομισιόν; Ο κ. Σχοινάς – σαν να γνώριζε τις επιπτώσεις, ή ίσως επειδή τις γνωρίζει – ζήτησε από την επίτροπο Γιοχάνσον να απαντήσει. Η κυρία Γιοχάνσον δεν του πρόσφερε καμία κάλυψη· και η απάντησή της ήταν αποστομωτική: «Και βέβαια έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Και φυσικά αυτή η προστασία πρέπει να έχει αναλογικό χαρακτήρα – και με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών, ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο. Αναφορικά με τον διαμοιρασμό των προσφύγων, είναι ένα βιώσιμο σενάριο. Βέβαια, δεν έχουμε λάβει ακόμα σχετικό αίτημα από την Ελλάδα, αλλά μπορεί να το λάβουμε και φυσικά, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τα κράτη – μέλη…» ήταν η απάντηση της Επιτρόπου. Ξεχάσατε να υποβάλετε το αίτημα κύριε Μηταράκη;

 

Δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων 

 

Μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων, που περιλαμβάνει την κινητοποίηση από την FRONTEX 100 επιπρόσθετων συνοριοφυλάκων πέρα από τους 530 που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τη διάθεση ακόμη ενός αεροπλάνου, ταχύπλοου σκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες, αποφάσισε το κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αμέσως μετά, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, υπογράμμισε ότι μετά την επίσκεψη των τριών προέδρων των θεσμών χθες στον Έβρο και της κροατικής Προεδρίας, η Ένωση έστειλε ένα «εκκωφαντικό μήνυμα αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου πρόκληση». Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι ευρωπαϊκά, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή και με τις κυπριακές αρχές.

Το Σχέδιο δράσης περιλαμβάνει ακόμη:

-Την άμεση χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται στην στήριξη των υποδομών σχετικά με τη διαδικασία «σκρίνινγκ» την ασφάλεια και την ιατρική φροντίδα, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά με τροποποιητικό προϋπολογισμό.

-Την προσπάθεια επανεκκίνησης της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης του προγράμματος των επιστροφών.

«Λανσάρουμε την πολιτική προστασίας για ιατρική αγωγή. Ζητήσαμε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη 160 επιπλέον υπαλλήλων για αιτήσεις ασύλου. Ακόμη πρέπει να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθούν οι σκηνές του 2016», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είμαστε ικανοί να αποδείξουμε, σημείωσε, ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις όταν δοκιμάζεται η ίδια η Ευρώπη όπως αυτή την στιγμή». «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εργαλεία. Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση και ψυχραιμία. Σημαντικό να έχουμε συντονισμό » πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ακόμη, ότι ο ίδιος και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον «θα παρουσιάσουμε ένα νέο deal για το άσυλο και τη μετανάστευση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές». Από την πλευρά της, στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ ανησυχητική η κατάσταση και πολλοί άνθρωποι έλαβαν ψευδείς υποσχέσεις και βρέθηκαν μπροστά στα ελληνικά σύνορα. Έχουν παγιδευτεί σε αυτή την κατάσταση. Να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτή η ανθρωπιστική κρίση» τόνισε η επίτροπος. Είναι σημαντικό, σημείωσε «να καταδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα». «Υπάρχει συμφωνία. Εμείς τηρούμε την συμφωνία και θα συνεχίσουμε να το πράττομαι. Είναι αναγκαίο η Τουρκία να την σεβαστεί. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν συγκρίνουμε με το 2015. Υπάρχει διάλογος και είμαι πιο αισιόδοξη από ότι πριν ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Με τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ένας συνεχής μηχανισμός αλληλεγγύης», κατέληξε η κ. Γιόχανσον. Ενώ ο κ. Σχοινάς συμπλήρωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι τους στην Άγκυρα δεν είχαν ενδείξεις ότι δεν θα τηρηθεί η συμφωνία. Απαντώντας σε ερωτήσεις για όσα ακούγονται περί χρήσης «πλαστικών σφαιρών» από τις ελληνικές αρχές και αν η προστασία των συνόρων θα γίνει με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Γιόχανσον υπογράμμισε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει αντίφαση για την προστασία και φύλαξη συνόρων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ενώ για το θέμα της επανεγκατάστασης είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα προς το παρόν από την Ελλάδα, αλλά εξετάζεται. Ο αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά που κυκλοφορούν στα social media, ο ίδιος είδε με τα μάτια του τι συμβαίνει στα σύνορα. «Εξυπακούεται ότι πρέπει η προστασία των συνόρων να συνάδει με το δίκαιο και όταν μιλάμε για συγκεκριμένες καταστάσεις, καλώ σε σύνεση γιατί υπάρχουν φήμες, αλλά οι περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου». Ο κ. Σχοινάς τόνισε τέλος, ότι υπήρξε εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι «ευαίσθητο θέμα» και η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί.

Οι τουρκικές «Ειδομένες», το νέο σχέδιο εισβολής Ερντογάν

Ο «επίσημος διακινητής των μεταναστών Ερντογάν» όπως τον αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων από τον Έβρο, έβαλε εκ νέου σε εφαρμογή το σχέδιο εισβολής, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι αυτός βρίσκεται από πίσω. Ενώ κατά την επίσκεψη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Σαρλ Μισέλ, του Νταβίντ Σασόλι και των άλλων αξιωματούχων επιχείρησε να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα, τραβώντας προς τα πίσω τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα πετώντας δακρυγόνα του τουρκικού στρατού, πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, από τα ξημερώματα της Τετάρτης άρχισε η επιστροφή. Στήνεται πλέον ένα νέο σκηνικό πολέμου, με «Ειδομένες» όπου πολλαπλασιάζονται οι σκηνές και δίνονται γεύματα από τις τουρκικές δυνάμεις. Νέες επιθέσεις γίνονται στην ελληνική πλευρά, θέτοντας τον Έβρο σε μια ιδιότυπη «πολιορκία» ενώ απειλούνται ανοιχτά και τα νησιά όπου αυξάνονται οι ροές.

Πέτσας για κλειστά κέντρα

Δύο περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια, μελετώνται για την κατασκευή κλειστών κέντρων, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς για το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», ο κ. Πέτσας τόνισε πως βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο και η παρεμπόδιση όσων θέλουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Στα κλειστά κέντρα θα μεταφέρονται όσοι μπαίνουν παράνομα και θα εφαρμόζεται η διαδικασία απέλασης τους, τόνισε ο ίδιος. Επίσης στα κλειστά κέντρα θα μεταφέρονται και οι παράνομοι μετανάστες από τα νησιά. Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μία «συντονισμένη και οργανωμένη επίθεση από την Τουρκία». «Συντονισμένη και οργανωμένη επίθεση από την Τουρκία αποτελεί η συγκέντρωση μεταναστών στον Έβρο» τόνισε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας παράλληλα πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ για νέο νεκρό στον Έβρο. Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για τη φύλαξη των συνόρων και θα συνεχίσει να διεθνοποιεί το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία ενθαρρύνει μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Τέλος, μίλησε για «ασύμμετρη απειλή» και τόνισε πως είναι «σαφής η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΕ».

Επιτάχυνση της διαδικασίας για την έκδοση απόφασης για το άσυλο 

Στις 27 ημέρες ανέρχεται το 2020 ο συνολικός μέσος χρόνος, από την αρχική καταγραφή των νεοεισερχόμενων υπηκόων τρίτων χωρών μέχρι την έκδοση απόφασης ουσίας πρώτου βαθμού, έναντι 183 ημερών το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Συγκεκριμένα, ο μέσος χρόνος από την καταγραφή της βούλησης για άσυλο μέχρι την έκδοση της απόφασης ήταν το 2019 148 ημέρες έναντι 22 ημερών το 2020. Επίσης, ο μέσος χρόνος μεταξύ της καταγραφής από την Ελληνική Αστυνομία και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης ανήλθε το 2019 στις 35 ημέρες ενώ το 2020 στις πέντε ημέρες. Όπως σημειώνει το υπουργείο, το συνολικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση απόφασης «αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς με νομοθετική ρύθμιση που θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενοποιεί τα δύο διαφορετικά στάδια καταγραφής σε ένα». Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εκκρεμείς αποφάσεις αυξήθηκαν από 87.461 στις 31/12/2019 σε 93.327 στις 31/1/2020, ενώ οι εκκρεμείς προσφυγές στην Αρχή Προσφυγών σημείωσαν μείωση από 14.610 στις 31/12/2019 σε 11.742 στο τέλος Φεβρουαρίου 2020. Οι ροές το πρώτο δίμηνο του 2020 εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2019, με τον Ιανουάριο η αύξηση να φτάνει το 35% και τον Φεβρουάριο το 20%. Ωστόσο, η αύξηση τον Φεβρουάριο του 2020 δείχνει να είναι ελαφρώς συγκρατημένη (2.072 αφίξεις) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (3.118 αφίξεις). Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις εθελούσιες επιστροφές κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 είναι μεγαλύτερες από τις ροές το ίδιο διάστημα «επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά», όπως επισημαίνει το υπουργείο. Συγκεκριμένα, οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 12.095 έναντι 7.251 το πρώτο εξάμηνο του 2019. Κατά το πρώτο δίμηνο του 2020 οι μεταφορές ανήλθαν σε 6.174, δηλαδή 984 περισσότερες από τις αφίξεις στα νησιά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η Γερμανία «στέλνει» €32 εκατ. στην Τουρκία για την ενίσχυση της ακτοφυλακής της

Την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων, αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου. Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 23 Φεβρουαρίου προς την Επιτροπή επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης». Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv για το θέμα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία». Όπως αναφέρει η εφημερίδα BILD, από την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς την Bundestag προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την παροχή αυτής της ενίσχυσης. «Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ενώ διευκρινίζεται ότι «η ανάγκη ήταν απρόβλεπτη» και ότι «ο χρόνος πιέζει», ιδίως ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, η οποία θα ευνοήσει τις μεταναστευτικές ροές από την θάλασσα. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να υποστηρίξει και την ελληνική κυβέρνηση, με την αποστολή 20 πρόσθετων συνοριοφυλάκων κι ενός  αμφίβιου ελικοπτέρου, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

 

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή