Άρθρο του Νίκου Βλαχογιάννη στην Κυριακάτικη Kontra News
ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΗΣ ITAΛΙΔΑΣ ΝΤΙΒΑΣ
Σίγησε για πάντα η φωνή της αυθεντικής «βασίλισσας» της ψυχαγωγίας και της γυναικείας απελευθέρωσης
Από τα ξέφρενα πάρτι της δεκαετίας του ’70, μέχρι τις ντίσκο του ’80 και του ΄90, και από τα ρετρό αφιερώματα μέχρι τα καλοκαιρινά ξενύχτια στις διακοπές, ένα τραγούδι δεν λείπει ποτέ από το ρεπερτόριο. Το ξεσηκωτικό «A Far l’Amore Comincia Tu», της Ραφαέλα Καρά. Ο ύμνος της ξεγνοιασιάς και της ανεμελιάς. Όμως, «το κορίτσι με το ξανθό καρέ», όπως έγινε γνωστή η Ραφαέλα, δεν είναι πια εδώ.
Ένα μοναδικά ερωτικό πλάσμα που με την ενέργειά της στη σκηνή αλλά και στα τηλεοπτικά πλατό κατάφερνε να γεμίζει χαρά όχι μόνο τους Ιταλούς συμπατριώτες της αλλά και χιλιάδες θαυμαστές της σε όλο το δυτικό κόσμο, η Ραφαέλα Ρομπέρτα Πελόνι, ευρύτερα γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ραφαέλα Καρά, άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα σε ηλικία 78 ετών, χτυπημένη από σοβαρή ασθένεια.
Μάλιστα, δεν είχε δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της υγείας της καθώς η σιδερένια θέλησή της, την έκανε να πιστεύει πως θα το νικήσει. Η σορός της διεθνούς φήμης Ιταλίδας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η μνήμη της τιμήθηκε και στο αγώνα της Ιταλίας με την Ισπανία για την ημιτελική φάση του Euro.
Τα πρώτα βήματα
Γεννημένη στη Μπολόνια της Ιταλίας, στις 18 Ιουνίου 1943, η Ραφαέλα από μικρή έδειξε την καλλιτεχνική της κλίση. Κανείς, ούτε καν η οικογένειά της, δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η μικρή πεισματάρα, που βρισκόταν διαρκώς σε κίνηση, θα κατάφερνε να κατακτήσει τον κόσμο. Κι όμως η ίδια φρόντισε να δείξει από νωρίς τους υψηλούς στόχους της. Ήταν μόλις 9 ετών όταν έπαιξε τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60 συνέχισε να δουλεύει για ιταλικό κινηματογράφο και την τηλεόραση με τις κριτικές ωστόσο να μην είναι ενθαρρυντικές. Γεγονός που την ώθησε να κάνει το μεγάλο βήμα.
Το 1965, αποφασίζει να φύγει για την Αμερική, την χώρα του θεάματος και ψυχαγωγίας, προκειμένου να μάθει τα μυστικά της δουλειάς και να αποκτήσει εμπειρία. Η τύχη την έφερε κατευθείαν στο πλευρό του σπουδαίου Φρανκ Σινάτρα με τον οποίο θα παίξει στην ταινία «Το εξπρές του Φον Ράιαν». Εκείνος μαγεύεται από την εμφάνιση και το φλογερό ταπεραμέντο της, την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και μένει μαζί της δύο χρόνια.
Σκανδάλισε την πουριτανή Ιταλία
Ο δρόμος προς τη δόξα είχε πλέον ανοίξει. Η Ραφαέλα Καρά, η γυναίκα με το χαρακτηριστικό ξανθό καρέ, τις ακραίες για την εποχή ενδυματολογικές επιλογές, το μπρίο, την αστείρευτη διάθεση και το απίστευτο τσαγανό διεκδικούσε με αξιώσεις τη θέση της βασίλισσας της ιταλικής τηλεόρασης διαδραματίζοντας παράλληλα έναν πολύ ενεργό ρόλο υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης, ίσως ακόμη πιο ουσιαστικό από αυτόν των επίσημων φεμινιστικών κινημάτων.
Γιατί η Καρά έμπαινε καθημερινά στα σπίτια των ανθρώπων και διαλαλούσε τις ιδέες της τόσο μέσα από τα τραγούδια της όσο και μέσα από το ντύσιμο, τις κινήσεις και τη συμπεριφορά της περνώντας το μήνυμα ότι δεν είναι κακό να αναλαμβάνει η γυναίκα τα σκήπτρα στην κρεβατοκάμαρα ούτε είναι αμαρτία να ερωτευτεί κάποιος έναν ομοφυλόφιλο.
Χορεύοντας έδειξε τον αφαλό της και φόρεσε μίνι, σκανδαλίζοντας μια πουριτανή, ακόμη, Ιταλία. Έμαθε τις γυναίκες πως η απόλαυση στο σεξ δεν είναι αμαρτία, και γι’ αυτό πολλοί θεωρούν πως η συμβολή της στην γυναικεία χειραφέτηση υπήρξε τόσο καθοριστική όσο όλων των φεμινιστικών κινημάτων.
Τα αμέτρητα ρεκόρ
Το πασίγνωστο τραγούδι της «A Far l’Amore Comincia Tu», που κυκλοφόρησε το 1976 και έγινε παγκόσμια επιτυχία, θα αποτελέσει το επίσημο μουσικό σύνθημα της ίδιας και της κοσμοθεωρίας που προωθούσε. Ήταν αυτό το ίδιο τραγούδι που την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Ισπανία όπου παρουσίασε μια εκπομπή που έγινε ανάρπαστη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος τής απένειμε τιμητική διάκριση.
Όσο σκληρά κι αν προσπάθησαν όμως καμία δεν κατάφερε να αγγίζει τον μύθο της. Γιατί η Ραφαέλα ήταν μια πολύπλευρη και απολύτως αυθεντική προσωπικότητα που έγινε σταρ όχι μόνον χάρη στο ταλέντο της αλλά και κυρίως χάρη στην επιμονή της να σπάσει τα ταμπού δεκαετιών και να ανοίξει νέους δρόμους.
Τα ρεκόρ της αμέτρητα: από τις μεγάλης επιτυχίας περιοδείες της, ως τραγουδίστρια, στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Ρωσία, μέχρι και την επαγγελματική της ευρηματικότητα. Στην τεράστια καριέρα της πούλησε πάνω από 60 εκατομμύρια δίσκους και είχε τουλάχιστον 22 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.
Το 2020, η βρετανική εφημερίδα Guardian την είχε χαρακτηρίσει «ευρωπαϊκό σύμβολο του σεξ» ενώ είχε επισημάνει πως η Ραφαέλα Καρά ήταν «ένα σύμβολο πολιτισμού που είχε διδάξει την Ευρώπη τη χαρά του σεξ χωρίς ντροπή».
Ο “πάταγος” της Καρά στην Ελλάδα
Η Ραφαέλα Καρά μεγαλούργησε στην Ιταλία, θαυμάστηκε στην Ισπανία και αγαπήθηκε και στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κανείς να πει πως, παρότι βέρα Ιταλίδα, δεν ανήκε σε μία μόνο χώρα, αλλά αντιπροσώπευε το μπρίο, το σκέρτσο και την υπερβολή που διακατέχει τον χαμογελαστό ευρωπαϊκό νότο.
Η Ιταλίδα βρέθηκε στην Ελλάδα το 1977 ως guest star στην τηλεοπτική σειρά με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, «Εκείνες κι Εγώ». Μετά γύρισε δύο από τα λαμπερά σόου, όπως μόνον εκείνη γνώριζε, για την ΕΡΤ. Τρίτη φορά ήταν στη Θεσσαλονίκη, όπου στην εμφάνισή της στο Πάλαι Ντε Σπορ δεν έπεφτε καρφίτσα.
Η Ιταλίδα ντίβα ηχογράφησε και ένα από τα κομμάτια της στα ελληνικά. Το πρωτότυπο κομμάτι είχε τίτλο έναν αριθμό τηλεφώνου, «6868357».
Στα θρυλικά της σόου, καλούσε συχνά καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, με πιο χαρακτηριστική στιγμή το συρτάκι που χόρεψε μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο.