Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. – «Κάποιες χώρες έχουν πάρει τον κακό δρόμο» για το προσφυγικό
«Η Κομισιόν δεν έχει “plan B” για ένα Brexit», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν έχουμε plan B, έχουμε ένα plan A. Η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι ένα εποικοδομητικό και ενεργό μέλος της Ένωσης», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες.
«Αν έλεγα ότι έχουμε ένα plan B, αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια θέληση από την πλευρά της Επιτροπής να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως δεν υπεισέρχομαι στις λεπτομέρειες ενός σχεδίου Β», πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρουσίασε στις 2 Φεβρουαρίου ένα προσύμφωνο ανταποκρινόμενος στις διεκδικήσεις της Βρετανίας για να αποφευχθεί μια έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, από το θέμα της μετανάστευσης ως αυτό της εθνικής κυριαρχίας και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας.
Οι προτάσεις του Ντόναλντ Τουσκ «θα εξεταστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «και θα δούμε αν θεωρούνται δίκαιες ή όχι για τη Βρετανία και δίκαιες για τα άλλα κράτη μέλη», σχολίασε ακόμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Είναι υπερβολικά νωρίς για να το πούμε αυτό», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζει να επιτύχει έναν συμβιβασμό κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Κάμερον ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί γρήγορα το νομοθετικό κείμενο που απαιτείται αμέσως μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως το κείμενο αυτό θα ψηφιστεί.
«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα νομοθετήσει, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή (της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) στηριζόμενο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον.
«Ωστόσο για να είμαι αρκετά σαφής, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στο κοινοβούλιο και να πει: αυτή είναι η πρότασή μας, εσείς μπορείτε να μας εγγυηθείτε για το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι δυνατό σε μια δημοκρατία», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απευθυνόμενος στον Νάιτζελ Φάρατζ του αντιευρωπαϊκού βρετανικού κόμματος UKIP, ο οποίος είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ασκήσει βέτο στους όρους μιας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι να εμποδίζει μια συμφωνία.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει βέτο, αρνούμαι απολύτως αυτού του είδους τη ρητορική», πρόσθεσε ο πρόεδρός του Ευρωκοινοβουλίου και προειδοποίησε αναφερόμενος στις συνέπειες που θα είχε ένα Brexit: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρισκόταν ποτέ σε μια τόσο δραματική κατάσταση όσο αυτή που βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα».
Ο Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Μάρτιν Σουλτς και βουλευτές των τριών κύριων πολιτικών ομάδων πριν από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αρχικά προγραμματιζόταν να συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των πολιτικών ομάδων, αλλά το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε –επιτρέποντας στο Βρετανό πρωθυπουργό να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.
Γιούνκερ για το προσφυγικό: Κάποιες χώρες έχουν πάρει τον κακό δρόμο
«Δεν είμαι οπαδός των κλεισιμάτων των συνόρων», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε μία κοινή συνεδρίαση ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Απαντώντας σε σχετική με το προσφυγικό ερώτηση, που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πάρει στο θέμα αυτό «τον κακό δρόμο».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα σημείωσε ότι ουδέποτε υπήρξε θιασώτης των πολιτικών οικονομικής λιτότητας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τάσσεται υπέρ ενός σωστού μείγματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναπτυξιακών οικονομικών πολιτικών.