Για μία Ελλάδα οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη στον 21ο αιώνα

Του Κώστα Ζαχαριάδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Tο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την εργασία είναι μία συνολική πρόταση για μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, δοκιμαστική εκκίνηση του 35ώρου χωρίς μείωση μισθού, επανασύσταση του ΣΕΠΕ και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400 ευρώ. Τα αυτονόητα θεωρούνται προεκλογικές υποσχέσεις.

Δείτε τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης του ΟΟΣΑ. Οι πολίτες εκτός από επαγγελματικό χρόνο, χρειάζονται και προσωπικό χρόνο και φυσικά δίκαιες αμοιβές.

Προσφάτως ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και μόνο, νομοσχέδιο του κ.Χατζηδάκη – Μητσοτάκη. Η θεσμοθέτηση της τετραήμερης δεκάωρης εργασίας, η αύξηση των ήδη απλήρωτων υπερωριών, το αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, η καθιέρωση της αστικής ευθύνης των συνδικαλιστών, και άρα η ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, η απελευθέρωση των απολύσεων των εργαζομένων από τους εργοδότες, είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη. Μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ του 2021, η προοδευτική κυβέρνηση Biden ανακοινώνει το μεγάλο σχέδιο διάσωσης και εργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας με όραμα μία νέα οικονομία με έμφαση στους εργαζόμενους, στις κοινωνικές πολιτικές και την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών. Παράλληλα, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να πληρώνουν επιτέλους φόρους ανάλογους των κερδών τους.

Συγκριτικά, σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα Ικανοποίησης του ΟΟΣΑ, το νομικό εργασιακό πλαίσιο σε χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας τη βδομάδα είναι συχνότερα πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες από ό,τι σε χώρες με περισσότερες ώρες εργασίας τη βδομάδα, όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, στις χώρες με μειωμένες ώρες εργασίας, οι υπερωρίες πληρώνονται πάντα, βάσει νόμου, και διαθέτουν ένα κατοχυρωμένο σύστημα αδειών για τους εργαζόμενους, όπως είναι οι γονεϊκές άδειες, οι άδειες διακοπών κ.ά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τείνουν να έχουν πιο ικανοποιημένους από τη ζωή τους κατοίκους. Ο ελεύθερος χρόνος φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ικανοποίηση της ζωής. Σε χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απασχολούνται λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ πιο κάτω από το 10%. Οι ίδιες χώρες, προσφέρουν στους εργαζόμενους πάνω από 20 μέρες το χρόνο άδειες διακοπών, εξαιρουμένων των υπόλοιπων αδειών.

Αντιθέτως, οι χώρες με τις περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα έχουν κατοίκους με χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης, ενώ τείνουν να νομοθετούν ιδιαίτερα χαμηλούς κατώτατους μισθούς, με την πλειοψηφία από αυτές να έχουν ως κατώτατο ωρομίσθιο τα 3 ευρώ την ώρα εργασίας, όπως, δηλαδή, συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τετραήμερη εργασία οκταώρου αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα στις ανεπτυγμένες χώρες. Η προοδευτική, ισπανική κυβέρνηση εξετάζει μία πρόταση για επιδότηση εταιρειών που προσφέρουν τετραήμερη εργασία την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συμφώνησε σε 32ωρη εβδομάδα εργασίας για τρία χρόνια, χωρίς μείωση του μισθού των εργαζομένων.

Στην Ιρλανδία, η προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού πριν λίγες μέρες έθεσε σε δοκιμαστική εφαρμογή ένα σχέδιο τετραήμερης εργασίας τη βδομάδα δίχως μείωση των μισθών, με σκοπό την καλύτερη εξισορρόπιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και την βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Και ακόμη και στην σκληρή εργασιακά, συντηρητική Ιαπωνία, της οποίας η γλώσσα περιλαμβάνει τη λέξη karoshi (θάνατος από υπερβολική εργασία), οι νομοθέτες συζητούν την παραχώρηση στους υπαλλήλους και στις υπαλλήλους για μία μέρα άδεια κάθε εβδομάδα πενθήμερης εργασίας, ώστε να εξασφαλίσουν την ευημερία των εργαζομένων.

Η Γαλλία πρωτοστάτησε το 2000 με την υιοθέτηση 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα στο δημόσιο.

Σύμφωνα με το Forbes, διάφορες εταιρίες, κυρίως στον τομέα Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, προτείνουν ή ακόμη και υιοθετούν την τετραήμερη εργασία οκταώρου ή τις 5-6 ώρες εργασίας ημερησίως πενθημέρου, καθώς θεωρούν ότι έτσι οι εργαζόμενοι θα είναι περισσότερο παραγωγικοί και θα απομένει και χρόνος για ξεκούραση.

Η προσπάθεια εξόντωσης των εργαζομένων, νομική και φυσική, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της πατρίδας μας.

*Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ – βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή