Τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σχολιάζει ο Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη και καταρρίπτουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τους προεκλογικούς μύθους της ΝΔ».
Ο τέως υπουργός Οικονομίας σημειώνει πως «αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 -ρυθμό μεγέθυνσης 2,8%- το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τρίμηνο που παρέδωσε την κυβέρνηση» και προσθέτει πως ακόμη πιο σημαντικά και από το ρυθμό της μεγέθυνσης «είναι η βιωσιμότητα, η διατηρησιμότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη στο πεδίο αυτό «η κυβέρνηση της ΝΔ γκρεμίζει ό,τι έχτιζε η προηγούμενη. Και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν».
“❗️Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο & 2ο τρίμηνο του 2019, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη & καταρρίπτουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τους προεκλογικούς μύθους της ΝΔ:
❌ Προεκλογικός μύθος #1: «Η οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ ‘σερνόταν’»
✅ Πραγματικότητα #1: Το ΑΕΠ αυξήθηκε το 1ο & 2ο τρίμηνο κατά 1,4% & 2,8% αντίστοιχα, δηλαδή πάνω από 2% στο 1ο 6μηνο του έτους
❌ Προεκλογικός μύθος #2: «Η 13η σύνταξη ήταν μια αχρείαστη προεκλογική ‘παροχή’ του ΣΥΡΙΖΑ»
✅ Πραγματικότητα #2: Με τη 13η σύνταξη 800 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) ενίσχυσαν το εισόδημα 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων
❌ Προεκλογικός μύθος #3: «Τα κοινωνικά επιδόματα είναι αντιαναπτυξιακά»
✅ Πραγματικότητα #3: Καταλύτης της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο ήταν η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά & από τα 800 εκατομμύρια που στην πλειονότητά τους γύρισαν πίσω στην οικονομία. Όπως & με την αύξηση του κατώτατου μισθού, έτσι & με τη 13 σύνταξη αποδεικνύεται ότι οι άμεσες & μόνιμες παρεμβάσεις τόνωσης του εισοδήματος, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
?Συμπέρασμα:
Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 -ρυθμό μεγέθυνσης 2,8%- το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τρίμηνο που παρέδωσε την κυβέρνηση. Βέβαια, ακόμη πιο σημαντικά & από το ρυθμό της μεγέθυνσης είναι η βιωσιμότητα, η διατηρησιμότητα & το κοινωνικό πρόσημο της ανάπτυξης. Και δυστυχώς στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ γκρεμίζει ό,τι έχτιζε η προηγούμενη. Και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν. ΓΔρ”