ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψουμε με τους δανειστές, τόσο πιο γρήγορα θα πάρει μπροστά η οικονομία και θα φύγουμε από τα μνημόνια
ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ τώρα η κοινωνία και η αγορά βομβαρδίζονται κάθε μέρα από τα κανάλια και τις εφημερίδες της διαπλοκής ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει όλο και πιο σκληρά μέτρα, τα οποία, όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τα κανάλια σε καθημερινή βάση προαναγγέλλουν κόψιμο των συντάξεων, κατάργηση των επικουρικών και άλλα κατασκευασμένα σενάρια, προκαλώντας αβεβαιότητα στην αγορά και οργή και αγανάκτηση στον κόσμο.
Η κυβέρνηση επί μήνες τώρα εισπράττει πολιτικό κόστος από μέτρα τα οποία, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει πάρει. Γι’ αυτό η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η αξιολόγηση θα πρέπει να τελειώσει τώρα για να μπορέσουμε να εισπράξουμε τη δόση των 5,5 δις ευρώ και να δρομολογηθούν συνθήκες εξόδου από τα μνημόνια. Δεν βοηθάει σε τίποτα η παρατεταμένη αβεβαιότητα, με δεδομένο την απόφαση των ξένων τοκογλύφων να επιβάλλουν μια σειρά από σκληρά μέτρα, αφού γνωρίζουν ότι πρόκειται για το τελευταίο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μέτρα 5,4 δις, αντίθετα το ΔΝΤ επιμένει να ψηφίσουμε επιπλέον… «προληπτικά» και μέτρα 3,6 δις, τα οποία η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.
Τα πρόσθετα αυτά μέτρα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν έχουν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα. Γι’ αυτό πρέπει να τελειώνουμε μια ώρα νωρίτερα για να ξεμπερδεύουμε με τους ξένους τοκογλύφους. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πριν το Πάσχα, για να τελειώσουν οριστικά και αμετάκλητα τα σενάρια που διακινεί η τρόικα εσωτερικού, η οποία μαζί με το ΔΝΤ επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα παίζουν τα ρέστα τους ελπίζοντας μόνο σε μία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που θα προκαλούσε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στη χώρα. Τις Κασσάνδρες της τρόικας εσωτερικού φρόντισε να διαψεύσει ο Μάριο Ντράγκι με την ρευστότητα που έδωσε στις ελληνικές τράπεζες.
Το δεύτερο χαστούκι θα προέλθει από το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα βάλει τη χώρα στην κανονικότητα και την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία καθαρή τριετία προκειμένου να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν εξαθλιωθεί από τα μνημόνια.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απομακρύνει τους εκπροσώπους των ξένων τοκογλύφων από την Ελλάδα με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, να την μετατρέψει σε μεγάλη ευκαιρία διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα για έξοδο στις αγορές.
Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο αφού προηγουμένως ψηφιστούν τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι ξένοι δανειστές. Οι εκκρεμότητες και η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώνουν οριστικά και γι’ αυτό όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί η κατάσταση αποσύνθεσης, τους μόνους που ευνοεί είναι αυτούς που ονειρεύονται νέα Ιουλιανά και συνθήκες κρίσης, προκειμένου να μας φορέσουν καπέλο την τρόικα για ακόμα εκατό χρόνια! Είναι οι ξένοι τοκογλύφοι και οι ντόπιοι δοσίλογοι που καραδοκούν για να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της πατρίδας μας. Εξάλλου δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πρόθυμος υπηρέτης του ΔΝΤ και των υπόλοιπων δανειστών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη που ονειρεύονται οικουμενικές για να συμμετάσχουν στο μεγάλο φαγοπότι.
Τα σημεία της διαπραγμάτευσης
Η τελική θέση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το πακέτο που θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και που προφανώς θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους η οποία με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου είναι προγραμματισμένη να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Τη δέσμευση αυτή επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
• Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
• Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους – κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
• Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις “κόκκινες γραμμές” στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε – πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής – η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
• Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα “πακέτο” που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.
• Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.
• Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
• Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Πιέσεις Ομπάμα στην Μέρκελ
Η συναντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα αποκαλύπτει τις πρωτοβουλίες των Αμερικάνων, οι οποίοι πιέζουν την Άνγκελα Μέρκελ να συνδέσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με το προσφυγικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Ομπάμα στη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα θέσει επιτακτικά το πρόβλημα της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος από το προσφυγικό και παράλληλα να καλείται να εφαρμόσει μέτρα σκληρής λιτότητας, θα επισημάνει ο Αμερικάνος πρόεδρος, απαιτώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων που απαιτούν το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε. Παράλληλα ο Αμερικάνος πρόεδρος θα θέσει επιτακτικά και το πρόβλημα της μείωσης του δημόσιου χρέους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.