«Μπλόκο» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στο ενδεχόμενο ρύθμισης του ελληνικού χρέους με την μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από κυμαινόμενα, σε σταθερά. Αυτή η μετατροπή, η οποία έχει ακουστεί πρώτη φορά από το 2014, θα ήταν ένας τρόπος να γίνει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, παρακάμπτοντας τον «ύφαλο» των ξένων κοινοβουλίων. Όμως, σε επιστολή του ESM προς το Eurogroup, τονίζεται ότι «με αυτό τον τρόπο θα προέκυπτε επιβάρυνση έναντι των μελλοντικών του απαιτήσεων από τη χώρα».
Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός, με επικεφαλής τον Γερμανό, Κλάους Ρένγκλινγκ, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας, αφού με την δημιουργία του, πέρασε εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που είχαν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι. Παρά την φαινομενική άρνηση του, στην πρόταση για σταθερά επιτόκια, το κυβερνών συμβούλιο, του αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και αν υπάρξει η απόφαση για κλείδωμα των επιτοκίων στις Βρυξέλλες, τότε εκτιμάται ότι ο μηχανισμός θα ακολουθήσει.
Αυτή την στιγμή, αν και τα επιτόκια του ESM, είναι χαμηλά, είναι κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια που αναμένεται να αυξηθούν, θα φέρουν σημαντική επιβάρυνση στο Ελληνικό Δημόσιο για την πληρωμή των τόκων. Μία αλλαγή σε σταθερά, θα τα «κλείδωνε» στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και η χώρα θα εξασφάλιζε χαμηλές πληρωμές για πολλά χρόνια, δίνοντας μία σημαντική ανάσα στον προϋπολογισμό.
Εκτός από το απαγορευμένο «κούρεμα» της παρούσας ονομαστικής αξίας, του ελληνικού χρέους, ίσως είναι και η μόνη που μειώνει σημαντικά τα ποσά των πληρωμών για τις δόσεις του ελληνικού χρέους.