Οι έμπιστοι της Καγκελαρίας του Μαξίμου θα αποφασίζουν για όλη την κατανομή του ευρωπαϊκού “Σχεδίου Μάρσαλ” – Τους αφαιρεί ο Κυριάκος κάθε αρμοδιότητα από τη διαχείριση του κοινωνικού πακέτου στήριξης
Εξέγερση υπουργών προκαλεί η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναθέσει την διαχείριση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ της οικονομικής βοήθειας σε τεχνοκράτες της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν θα έχουν κανέναν λόγο στη διανομή του τεράστιου αυτού ποσού.
Το Μαξίμου ακολουθώντας το δόγμα διακυβέρνησης μέσω ενός ισχυρού κέντρου εξουσίας που παραπέμπει σε καγκελαρία αφοπλίζει τους υπουργούς που έχουν βγει στα κάγκελα. Γιατί πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι συνδεδεμένα με ισχυρούς παράγοντες της διαπλοκής οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να καταβροχθίσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.
Γι΄αυτό είχαν διαμορφώσει ισχυρούς δεσμούς με υπουργούς προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος σε επιχορηγήσεις.
Τώρα τόσο οι υπουργοί όσο και οι παράγοντες της διαπλοκής βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει τη συνταγή Τσιόδρα και στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της χρηματοδότησης στην οικονομία για να αποφευχθούν σκάνδαλα και διάφορα παρατράγουδα.
Γνωρίζοντας τους μακροχρόνιους και ισχυρούς δεσμούς κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. με τη διαπλοκή επιχειρεί να αποφύγει επικίνδυνες παρενέργειες που θα προκαλούσαν χαριστικές επιχορηγήσεις.
Αναθέτοντας τη διαχείριση σε επιτροπή διακεκριμένων τεχνοκρατών βγάζει εκτός κάδρου ευθυνών τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Γιατί ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάθεση σε τεχνοκράτες της διαχείρισης του κοινοτικού χρήματος στην Ελλάδα και την Ιταλία που έχουν μακρά παράδοση στη διαφθορά και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Άλλωστε όλα τα κοινοτικά πακέτα που προορίζονταν για την οικονομική ανάπτυξη κατέληξαν στα χέρια της διαπλοκής των αεριτζήδων με αποτέλεσμα η χώρα μας να φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Γι΄αυτό τώρα οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιβάλλουν αυστηρούς όρους τόσο για τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ όσο και για τα ΕΣΠΑ.
Η χρηματοδότηση θα αφορά επιχειρήσεις προηγμένης τεχνολογίας και με εξαγωγικό προσανατολισμό καθώς και project που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια. Βέβαια το περιβόητο πακέτο δεν είναι άμεσο και θα χρειαστεί χρόνος για την εκταμίευσή του. Οι Ευρωπαίοι πρόκειται να απαιτήσουν από την Ελληνική κυβέρνηση λογοδοσία για κάθε ευρώ που θα χρησιμοποιείται από το πακέτο βοήθειας για να μην έχει την τύχη των προηγούμενων.