Της Ελένης Τσερεζόλε
Έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της την «επιτελικότητα» και την «αποτελεσματικότητα» του κράτους, δέχεται κριτική, όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από διεθνείς θεσμούς για ζητήματα διαφθοράς… Φυσικά οι σχετικές ειδήσεις περνάνε «κάτω από το ραντάρ» των χορτασμένων, χάρη στην λίστα Πέτσα, συστημικών ΜΜΕ.
Είδηση πρώτη λοιπόν. Η «Ομάδα κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης», γνωστή ως GRECO, έχει διατυπώσει συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα για να αλλάξει τον Ποινικό της Κώδικα, κλείνοντας τα παράθυρα για διαφθορά. Η χώρα μας οφείλει να δημοσιεύσει άμεσα τις συστάσεις αυτές και να τις εγκρίνει ως τον επόμενο Οκτώβριο. Το συμπέρασμα της GRECO είναι ότι η Ποινική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όχι λόγω ανεπάρκειας των λειτουργών της, αλλά της ποιότητας των νόμων…
Είδηση δεύτερη. Οι Financial Times, που φυσικά δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ούτε και βρίσκονται στη λίστα Πέτσα, σε πρόσφατο άρθρο τους, στηλιτεύουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απόφασή της να περάσει τροπολογία που αμνηστεύει χιλιάδες μεγαλο-φοροφυγάδες που χρωστούν στο Δημόσιο από 150.000 και άνω… Συγκεκριμένα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, αφού αναφέρει την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για να μπορούν οι κατηγορούμενοι τραπεζίτες να διαφεύγουν τη δίωξη, περιγράφει τις νομοθετικές τροποποιήσεις που ευνοούν όσους εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι δημιουργείται «ανησυχητικό προηγούμενο για μία χώρα της ΕΕ που έχει δυσκολευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή».
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το «γιατί» τέτοιες ειδήσεις «θάβονται»: δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της σημερινής εξουσίας, τον κυνισμό και την τοξικότητά της. Και το κυριότερο: αποκαλύπτουν το πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου. Ως ένα μηχανισμό στην υπηρεσία των ισχυρών. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει άλλωστε και την πανδημία: ιδεοληπτικά και επικίνδυνα…