Skip to content

Ευρωβαρόμετρο: «Μαύρο» βλέπουν το μέλλον της Οικονομίας οι Έλληνες

Το 97% των ελλήνων είναι δυσαρεστημένο με την κατάσταση της Οικονομίας

«Ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ λένε  7 στους 10 Έλληνες, την ίδια στιγμή που ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει πάρει ΕΕ!

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μισοί έλληνες δεν αισθάνονται, ευρωπαίοι πολίτες, ενώ από όλους τους Ευρωπαίους, είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι (63%)  για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως ήταν αναμενόμενο το πιο «καυτό» σημείο, όπου οι έλληνες ερωτηθέντες εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους, είναι η αρνητική πορεία της οικονομίας (97% των ερωτηθέντων ελλήνων), είναι το υψηλότερο αρνητικό της έρευνας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες εκφράζουν το φόβο ότι τα χειρότερα για την οικονομία έπονται (EL:70%, EU:46%).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ίδιων των πολιτών που ζουν εκεί, η Ελλάδα και η Βουλγαρία κατατάσσονται στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (BG:89%, EL:82%, EU:37%). Μόνο 18% των Ελλήνων βρίσκουν ότι η χώρα τους παρέχει ικανοποιητικές συνθήκες ζωής, ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες εκτιμούν ότι η (εκάστοτε) χώρα τους, τους προσφέρει μια αξιόλογη ποιότητα ζωής (EU:61%). 

Θετική άποψη εκφράζεται για την ποιότητα ζωής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (EL:55%, EU:58%). Στην πλειοψηφία τους οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται σιγουριά για το μέλλον ενώ οιΈλληνες, με το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό, εκφράζουν μόνο ανασφάλεια και αβεβαιότητα (EL:83%, EU:32%).

Δυσπιστία εκφράζεται από 8 στους 10 Έλληνες απέναντι στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η έρευνα πανευρωπαϊκά (EL:81% +4 ποσοστιαίες μονάδες από Νοε 2014, EU:55%) και αντίστοιχα το 2ο χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης (EL:18%, EU:32%) μετά την Κύπρο (17%).

Επίσης δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα (EL:92%, EU:78%), τη Βουλή των Ελλήνων (EL:83%, EU:64% αντίστοιχη εθνική βουλή), την ελληνική κυβέρνηση (EL:82%,

EU:66% αντίστοιχη εθνική κυβέρνηση), τις περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές (EL:82%, EU:51%).

7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο (EL:69%, EU:43%  το ελληνικό ποσοστό είναι το υψηλότερο αρνητικό του δείγματος, καταγράφοντας αύξηση +9 ποσοστιαίες μονάδες από το Νοέμβριο 2014).

Σαφής δυσαρέσκεια καταγράφεται για το φαινόμενο μετανάστευσης από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ελληνικό (αρνητικό) ποσοστό να διαμορφώνεται στο 75%, αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (EU:59%). 1 στους 2 Έλληνες πολίτες δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ως πολίτης της Ε.Ε. (EL:50%, EU:34%). Βούλγαροι, Κύπριοι, Ιταλοί και Έλληνες πολίτες συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά της έρευνας που δηλώνουν ότι αισθάνονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EL:50%, IT:49%, CY:49%, BG:47%,  EU:64%).

Οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται

απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης (EL:63%, EU:41%).

Θετικά αποτελέσματα της Ε.Ε.

Ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της

αναγνωρίζουν:

• την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EL:65%, EU:55%)

• τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και

απολαμβάνουν οι πολίτες της (EL:61%, EU:56%)

• το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (EL:22%, EU:25%)

Ειδικότερα για το ευρώ, 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα το Ευρώ (EL:70%, EU:56%).

Oι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον ούσα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (EL:57%, EU:55%).

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή