Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Εβδομάδα – «φωτιά» για τη διαπραγμάτευση

Δεν τα βρήκαν οι δανειστές στη συνάντηση της Φρανκφούρτης

Αυτή την εβδομάδα κληρώνει… αλλά δεν πληρώνει, το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση κυβέρνησης – Θεσμών.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το αύριο της ελληνικής οικονομίας, παρά την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχουν μόνο να ωφεληθούν από μία επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές.

Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν από την αδιάλλακτη στάση που έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, (ΔΝΤ) στην κλειστή σύσκεψη των θεσμών. 

Μία σύσκεψη που έγινε υπό καθεστώς άκρα μυστικότητας, ώστε να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους οι δανειστές και να κατέβουν στην Αθήνα, παρουσιάζοντας ένα κοινό μέτωπο.

Μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Φρανκφούρτη, την «πρωτεύουσα» της ευρωπαϊκής τραπεζικής και δεν πήγε και πολύ καλά.

Το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, δεν είναι πλέον η διαφορές Ελλάδας δανειστών, οι οποίες παραμένουν παρά την πρόοδο που έχει ο σημειωθεί στην διαπραγμάτευση, αλλά οι μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο δημοσιονομικό κενό που εντοπίζουν στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτή η επίμονή – εμμονή του Ταμείου για νέα μέτρα που τοποθετούνται κοντά στα 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, είναι που κρατούν το κουαρτέτο μακριά από την επιστροφή του, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ένα «χάσμα» ανάμεσα στις θέσεις των δανειστών που παραμένει «αγεφύρωτο».

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να πάει στις Βρυξέλλες, ώστε να παρευρεθεί στην  Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.  Η ελληνική πλευρά θέλει αμέσως μετά,   να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο». 

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των θεσμών, επιχειρείται να έχουν επιστρέψει πριν από το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας  7 Μαρτίου, ώστε να «πάρει μπροστά» η μηχανή της διαπραγμάτευσης και να αρχίσουν να κλείνουν ένας, ένας οι φάκελοι.

Παράλληλα σε τεχνικό επίπεδο, η κυβέρνηση και δανειστές έχουν βρεθεί κοντά για  το δημοσιονομικό κενό. Με τα τεχνικά κλιμάκια να παραμένουν στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά βρίσκοντας κοινό χώρο σε δημοσιονομικό κενό στο 1,7% με 1,8% του ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Άλμα σε σχέση με τα νούμερα που είχε δώσει στο «διάσημο» πλέον άρθρο «Τόμσεν» που ζητούσε νέα μέτρα μέχρι και 5% του ΑΕΠ (9δισ. ευρώ).

Η επόμενη μάχη θα δοθεί για τα τελικά νούμερα του προϋπολογισμού του 2015  με το Ταμείο να αμφισβητεί την κυβερνητική εκτίμηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2%.

Παράλληλα ανακοινωθήκαν και τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, που τοποθετεί την ύφεση του 2015 για την ελληνική οικονομία  στο 0,3%, αντί για το 0,7% που είχαν δείξει νωρίτερα στοιχεία. Τα στοιχεία δείχνουν θετικό το πρώτο εξάμηνο του 2015, πριν τα Capital Controls και η μέγγενη της διαπραγμάτευσης δυσκολέψουν τα πράγματα προς το χειρότερο.

Ένα μεγάλο στοίχημα της διαπραγμάτευσης είναι να προχωρήσει και η εκταμίευση των 5,5 δισ. ευρώ που περιμένουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτό γίνεται επιτακτική ανάγκη όσο περνά ο χρόνος,  αφού από τον Μάρτιο, κιόλας λήγουν  ομόλογα 1,8 δισ. ευρώ.

Αν και το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο που να μας βάλει πάλι στο κάδρο της χρεοκοπίας όπως το προηγούμενο καλοκαίρι, η έλλειψη ρευστότητας, οδηγεί και σε αύξηση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Χρέη τα οποία τοποθετούνται σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στα  5,2 δισ. ευρώ και κρατούν «παγωμένη» την αγορά.

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή