Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο της Ιταλίας

Κινδυνεύει με διάλυση η Ευρωπαϊκή Ένωση και με κατάρρευση οι γερμανικές τράπεζες, που είναι «φορτωμένες» με ιταλικά ομόλογα.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ πανικού προκαλεί στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Γερμανίας η πολυεπίπεδη κρίση που πλήττει την Ιταλία.
Οι Γερμανικές τράπεζες είναι φορτωμένες με ιταλικά ομόλογα και απειλούνται με ολοκληρωτική κατάρρευση στην περίπτωση κατά την οποία οι Ιταλοί ακολουθήσουν μια πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές.

Το πραξικόπημα του Ιταλού Προέδρου διέσωσε προσωρινά την κατάσταση αλλά ταυτόχρονα πυροδότησε την οργή στην κοινωνία με αποτελέσματα, αντισυστημικά κόμματα όπως η Λέγκα του Βορρά, να καταγράφουν νέα θεαματική άνοδο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την πολιτική κρίση η Λέγκα του Βορρά κέρδισε μέσα σε δύο μέρες τέσσερις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες ενώ άνοδο καταγράφει και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Τα δύο αυτά αντισυστημικά κόμματα μετατρέπουν τις εκλογές που θα γίνουν το Σεπτέμβριο σε δημοψήφισμα κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στις εκλογές μπορεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
Αυτό που τρέμει το Βερολίνο είναι η μετάδοση της ιταλικής κρίσης στην Γερμανία. Γιατί οι γερμανικές τράπεζες είναι «φορτωμένες» με ιταλικά ομόλογα αξίας ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το ιταλικό ηφαίστειο προκαλεί ήδη επικίνδυνους κλυδωνισμούς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα σπρεντ των ομολόγων ανεβαίνουν με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα που έχουν σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.

Το μέγεθος του ιταλικού δημοσίου χρέους που φτάνει τα 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ τρομάζει τις αγορές και αποσυντονίζει τις Βρυξέλλες που αδυνατούν να διαχειριστούν την κρίση.

Οι Γερμανοί αφήνουν την κατάσταση να εξελιχθεί παίζοντας για μια ακόμα φορά το παιχνίδι της κατατρομοκράτησης του ιταλικού λαού. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πιάσει και στην Ιταλία. Άλλωστε τα δυο αντισυστημικά κόμματα αμφισβητούν ευθέως τόσο τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη όσο και την αναγκαιότητα του ευρώ.
Την ίδια άποψη διατυπώνει και ένα μέρος του οικονομικού κατεστημένου στην Ιταλία γιατί θεωρεί ότι το ευρώ έχει κάνει μη ανταγωνιστική την ιταλική βιομηχανία.

Η άνοδος των επιτοκίων θα προκαλέσει νέα μεγάλη κρίση στη βαριά βιομηχανία της Ιταλίας με αποτέλεσμα τα γερμανικά προϊόντα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά. Η συμμαχία των αντισυστημικών κομμάτων με παραγωγικές δυνάμεις στην Ιταλία δημιουργεί ένα μεγάλο μέτωπο αμφισβήτησης του ευρώ αλλά και του τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύγκρουση με το Βερολίνο αναμένεται να πάρει μετωπικό χαρακτήρα. Αν η Άνγκελα Μέρκελ δεν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και δεν αποφασίσει έγκαιρα για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε θα βρεθεί μπροστά σε ένα τσουνάμι που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Γιατί η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Το ιταλικό χρέος ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ γι’ αυτό οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού του ιταλικού λαού θα καταλήξει σε μπούμερανγκ για το Βερολίνο. Άλλωστε μια στάση πληρωμών των Ιταλών θα στείλει στην… κόλαση τις γερμανικές τράπεζες που είναι τίγκα στα ιταλικά ομόλογα.

Προειδοποίηση Moody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία. Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.

Ο Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.
Δραγασάκης: Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τις αναταράξεις

Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή.

«Υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές» ανέφερε και υπογράμμισε: «Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις».

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης είναι θετικό ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις. «Αποκτούμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το μέλλον μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είναι θετικό το ότι δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο δανεισμού ύστατης ανάγκης ούτως ώστε, ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε, προσθέτοντας ότι είναι θετικό ότι οι τράπεζές μας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάρια δυσμενών εξελίξεων, με επιτυχία.

Επίσης, όπως είπε, είναι θετικό το γεγονός ότι προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο. «Βεβαίως, αν οι αναταράξεις αυτές ενταθούν, επεκταθούν, συνεχιστούν, είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ΕΕ να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης, στην περίπτωση που οι αναταράξεις παραταθούν ή ενταθούν» κατέληξε.

O N. Κοτζιάς ανησυχεί για επιπτώσεις της ιταλικής κρίσης στην Ελλάδα

Την ανησυχΙα του για οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ιταλία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Η αδυναμία σχηματισμού ιταλικής κυβέρνησης από τους ευρωσκεπτικιστές της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων έφερε πιέσεις γενικότερα στα ομόλογα των χωρών του Νότου. Το μεσημέρι της Τρίτης, η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου είχε φθάσει το 4,8% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,28%) να κυμαίνεται στο 4,52%. Στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών (0,58%) κυμαίνονταν στο 3,12%. Δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα καταγράφεται μία αύξηση του περιθωρίου κατά 1,4%.

 «Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να ξαναγίνει η χώρα από την οποία εκπορεύονται μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ιδέες. Από  την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναγνώρισε ότι είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις στην Ιταλία και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε, για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε πώς θα είναι αυτή η κυβέρνηση, ποιος θα είναι επικεφαλής της, εάν υπάρξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν και πότε θα γίνουν νέες εκλογές και ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους».

Όσο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, «μπορούμε μόνο να πούμε περιορισμένα πράγματα για τις μελλοντικές εξελίξεις και συνέπειες, τόσο για τις διμερείς όσο και για τις σχέσεις εντός ΕΕ» δήλωσε ο Μάας.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι υποχρεούται να συνδιαλλαγεί με αυτούς τους οποίους θα εκλέξουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι, «αλλά το ποιες θέσεις θα λάβουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, αυτό η Γερμανία το καθιστούσε πάντα σαφές και κατά την τρέχουσα συζήτηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτό το κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή