Απο μιαν αρκετά απροσδόκητη πηγή – και ενώ η αντιπαραθετικότητα στον δημόσιο λόγο «χτυπάει κόκκινο», στον δε πολιτικό πυρήνα των πραγμάτων φλερτάρει με την εχθροπάθεια – έρχεται μια κίνηση για συζήτηση με αντικείμενο την συνεννόηση. Με αφορμή τα 40 χρόνια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, που παίρνει και την πρωτοβουλία, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης (και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κρήτης), οργανώνεται το Σάββατο 28 Απριλίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία – στο Κολυμπάρι, πέρα απο τα Χανιά – κάτι περισσότερο απο μια ημερίδα ή μια δημόσια συζήτηση. Κάτι σαν έκκληση να επανέλθει η λογική της Εθνικής συνεννόησης, που με τόσο ζήλο έχει αφεθεί πίσω.
Δεν είναι τυχαίο που στον πυρήνα της ιδέας βρίσκεται ο Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, που μαθήτευσε δίπλα στην ιδιαίτερη φιγούρα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, , ενώ συντονιστικό ρόλο έχει ο Ν. Πετράκης (πρώην Δήμαρχος Σητείας) και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στο εισαγωγικό τμήμα της διοργάνωσης, «λαϊκές» πτυχές της συζήτησης για την συνεννόηση προσεγγίζονται απο τον Λαοκράτη Βάσση («Η πολιτιστική διάσταση της Συνεννόησης»)και τον Αλέκο Παπαδόπουλο («Θεσμοί, προϋποθέσεις και διαδικασίες εθνικής συνεννόησης»). Αυτο-αποστρατευμένοι και οι δυο απο την ενεργό δημόσια δράση, λειτουργούν κάπως σαν κεντρί στην σε αυτάρεσκη χαλάρωση δημοσια συζήτηση σε ό,τι δεν περιλαμβάνει καυγά, ένταση, αντιπαλότητα – τα γνωστά. Από δίπλα, θεολόγοι όπως ο Ερ. Καψωμένος ή ο Α. Παπαθανασίου θα θέσουν την κοινωνική ή και την θρησκευτική διάσταση.
Στην συνέχεια, η Μαριέττα Γιαννάκου θα προσεγγίσει το ζήτημα των διεθνών συσχετισμών αλλά και του Ευρωπαϊκού μέλλοντος, με κατακλείδα «Λόγος για εθνική συνεννόηση», που προκύπτει ως συνολική ανάγκη επιβίωσης στο διεθνές συστημα. Ο βετεράνος των θεμάτων ΕΟΚ Αλέκος Κρητικός θα μιλήσει για «Συναινέσεις στην Ευρωπαϊκη πολιτική: Παραδείγματα και διδάγματα», σταχυολογώντας συγκεκριμένες περιπτώσεις υπέρβασης της διχαστικότητες, που επέτρεψαν σε παλιότερες φάσεις να γίνουν πολύτιμα βήματα μπροστά. Οι Γ. Κακλάνης και Γ. Γεωργής , πρέσβυς Ελλαδας και Κύπρου αντιστοίχως, θα κάνουν μιαν ιστορική σάρωση εμπειριών στην εξωτερική πολιτική.
Με οικονομική και θεσμική ματιά θα προσεγγίσουν την προβληματική της συνεννόησης μέσα στην κρίση και με την λογική των μεταρρυθμίσεων Σταύρος Θωμαδάκης από τα χρηματοοικονομικά, Π. Πετράκης απο την οικονομική ανάλυση, Γ. Σωτηρέλης στο θεσμικό/συνταγματικό πεδίο και ο Σταύρος Μπένος με την πολλαπλή πείρα από την Διοίκηση αλλα και έναν ιδιαίτερο εθελοντισμό (ο τελευταίος θα μιλήσει για το «Πώς θα μετατρέψουμε το Κράτος από μεγάλο ασθενή σε μεγάλη ελπίδα»).
Το κλείσιμο θα δει τέσσερεις φιγούρες από τον πολιτικό κόσμο – τον Αντ. Μπαλωμενάκη/ΣΥΡΙΖΑ, τον Ι. Κεφαλογιάννη/Ν.Δ., τον Στ. Θεοδωράκη/ΠΟΤΑΜΙ και τον Β. Κεγκέρογλου/ΔηΣυμπ – να κάνουν την (με τα μέτρα της εποχής) ηρωϊκή υπέρβαση να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να μιλήσουν για εθνική συνεννόηση. Δεν είναι περίεργο που κανείς από τα υψηλότερα κλιμάκια πολιτικής ηγεσίας (και δεν λείπουν οι Κρητικοί την καταγωγή από τα κλιμάκια αυτά…) δεν αναζήτησε τον δρόμο προς το Κολυμπάρι. Όμως αξίζει να δει κανείς τι λογής συμπεράσματα θα βγουν – και, το κυριότερο, τι κλΊμα θα επικρατήσει.