Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Εθνική ανάγκη η διεύρυνση των οικονομικών μας σχέσεων με τη Ρωσία

Η πρΟσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας, συνοδευόμενος από κουστωδία ρώσων υπουργών και σημαντικών επιχειρηματιών σαν τους διευθύνοντες συμβούλους της Gazprom και της Rosneft, απέδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για την περαιτέρω σύσφιξη των πολιτικοοικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα. Αν και τα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σφιχτοδεμένα με τις μνημονιακές συμβάσεις και δεδομένης της τεράστιας επιρροής που ο αμερικανικός παράγοντας ασκεί στη χώρα μας, αναμφίβολα η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο θα έπρεπε να λάβει την έγκριση των ΗΠΑ. Η πατρίδα μας πολλά οφέλη θα μπορούσε να αποκομίσει από την διεύρυνση των εμπορικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών της σχέσεων με τη Ρωσία. Η κυριότερη διεκδίκηση της Ρωσίας απέναντι της χώρας μας, σχετίζεται με τον διακαή πόθο διεξόδου της στη λεκάνη της μεσογείου. Πολυετή διεκδίκηση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αν η Ρωσία αποκτούσε πρόσβαση σε κάποιο ελληνικό λιμάνι σαν της Αλεξανδρούπολης ή εξασφάλιζε χώρο σε κάποιο ελληνικό νησί για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποτελούν τον ανασχετικό παράγοντα στην οποιαδήποτε αξίωση της Ρωσίας να βρει διέξοδο στον γεωστρατηγικό χώρο της μεσογείου. Οι ΗΠΑ με τις βάσεις τους στην Κρήτη αποτελούν τον διεθνή χωροφύλακα όχι μόνο στη μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι αμερικανικές βάσεις της Κρήτης αξιολογούνται από αρκετούς στρατιωτικοπολιτικούς αναλυτές, ως οι σημαντικότερες από τις 800 περίπου βάσεις που έχουν οι ΗΠΑ σε διάφορες χώρες και περιοχές της υδρογείου. Επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και λαμβάνοντας υπόψη τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην Βορειοατλαντική συμμαχία, συνιστά ένα επιπρόσθετο πρόσκομμα σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης, αποφάσιζε να δώσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στους ρώσους, σίγουρα θα υπήρχε μεγάλη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, που ως γνωστόν αποτελεί μια από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχτεί να έχει τη Ρωσία στενό κορσέ στα δυτικά της σύνορα και μάλιστα στην περιοχή της Θράκης  με τους τούρκους ψευτοϊμάμηδες;

Στη συνείδηση του μέσου έλληνα πολίτη, εθνικά επωφελής θεωρείται η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με την Χριστιανική Ρωσία. Η αναβάθμιση των οικονομικών μας σχέσεων με τη φίλη Ρωσία, θα συντελούσε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας και θα έδινε βάσιμες ελπίδες για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας. Η Ρωσία αποτελεί στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υπερδύναμη. Με γεωγραφική έκταση 17,1 εκατομμύρια τετρ/νικά χιλ/τρα, η Ρωσία θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση στον κόσμο. Τα ενεργειακά της αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ., αξιολογούνται ως τα υψηλότερα παγκοσμίως. Η δυναμική της οικονομίας της αξιοθαύμαστη. Την περίοδο 1995-2015 το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ρωσικής οικονομίας από 975 εκτινάχτηκε σε 3.350 δις δολάρια ($). Τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα κυμαίνονται γύρω στα 450 δις $ και θεωρούνται από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Τα Δημόσια Οικονομικά της είναι σε άριστη κατάσταση. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2015 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανερχόταν μόλις σε 17%. Οι εξαγωγές της σε αγαθά και υπηρεσίες το 2015 προσέγγισαν τα 600 δις $ και τείνουν συνεχώς αυξανόμενες. Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία θα πρέπει να διευρυνθούν προς όφελος αμφότερων των λαών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή