Τρίτη, 22 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εσπασε τα κλειστά σύνορα ο Πάπας

Μοιραστείτε το

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ

Φεύγοντας πήρε μαζί, στο αεροπλάνο του, 10 από τους εγκλωβισμενους πρόσφυγες, αδιαφορώντας για τις εντολές και τους νόμους της Ευρώπης.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου  επιβεβαίωσε την ορθότητα της στάσης που έχει τηρήσει η κυβέρνηση , η Εκκλησία της Ελλάδας και συνολικά η ελληνική κοινωνία στο προσφυγικό.  Έδωσε επίσης την δυνατότητα να ακουστεί η ελληνική φωνή σε ότι αφορά τις ευθύνες της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινότητας και σε ότι αφορά την ευθύνη για τους πολέμους στην Συρία και την βόρεια Αφρική (που είναι και η αιτία των προσφυγικών ρευμάτων) όπως και σε ότι αφορά την βοήθεια που πρέπει να δοθεί στη χώρα μας με τον επιμερισμό των ευθυνών.

Η επίσκεψη του Ποντίφηκα στη Λέσβο ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, που  συνεργάστηκαν προς το κοινό συμφέρον. Σημαντική και η συνεισφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ξεπεράστηκαν και οι φωνές περιορισμένου αριθμού Μητροπολιτών που επιμένουν στις δογματικές διαφορές των Εκκλησιών αδιαφορώντας για τα κοινά προβλήματα και την τεράστια απήχηση που έχει η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα. 

Ο Πάπας συναντήθηκε κατ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο και συζήτησε την γενικότερη κατάσταση. Το μήνυμα ήταν σαφές: Ανοίξτε τα σύνορα, το πρόβλημα δεν λύνεται  με συρματοπλέγματα.

Ο Πάπας μίλησε με τρόπο εξαιρετικό για τον ελληνικό λαό και πριν φτάσει στη Λέσβο και κατά την διάρκεια της επίσκεψης του. Αναφέρθηκε στην κοινή ευθύνη των ευρωπαίων να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Ο  Αρχιεπίσκοπος,  ο Πάπας και  ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκαν  τον καταυλισμό της Μόριας όπου χαιρέτησαν κάθε ένα ξεχωριστά τους πρόσφυγες. Στην συνέχεια έφαγαν με πρόσφυγες, για να προσευχηθούν στην συνέχεια για τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν  στα νερά του Αιγαίου.

Στη δήλωση του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας Ιερώνυμος  εξέφρασε την ελπίδα «από τη Λέσβο να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα  ευασθητοποίησης, ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι  κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους». Καταδίκασε τις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο και μίλησε για την «πλήρη χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης  που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια». Αφού προσευχήθηκε για τις ψυχές των χιλιάδων θυμάτων, εκανε έκκληση στον ΟΗΕ να συμβάλλει ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν  των τριών Ιεραρχών του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τονίζεται ιδιαίτερα «Η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες ανταποκρίθηκε με γενναιοδωρία σ αυτή την κρίση».

 Γίνεται αναφορά στις αιτίες της κρίσης. «Εμείς, ο Πάπας Francis, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και Πάσης Ελλάδα… Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στην αντιμετώπιση αυτής τεράστια ανθρωπιστική κρίση, και τα βαθύτερα αίτια της, μέσω των διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη…

…Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα και οι κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνή συναίνεση και ενός προγράμματος βοήθειας χρειάζονται επειγόντως για να διατηρήσει το κράτος δικαίου, την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου, και να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης…

…Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μια από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις του μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους οπαδούς του Χριστού να είναι προσεκτικές σε ότι αφορά τα λόγια του Κυρίου».

Και τέλος ζήτησαν  «την πλήρη ενότητα όλων των Χριστιανών ώστε να υπάρξει ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, όπως άλλωστε προβλέπει και η Οικουμενική Χάρτα, 2001».

Η  κοινή τους θέση είναι μια περίτρανη απόδειξη της ορθότητας της θέσης που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Η επίσκεψη του Πάπα ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός που μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου.

 Συγκίνηση σε όλο τον κόσμο – Ράγισε καρδιές ο Πάπας, εντυπωσιακοί οι Θαρθολομαίος και Ιερώνυμος

Η Λέσβος βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας με την επίσκεψη του Πάπα\, για τους πρόσφυγες.

Εφτασε στο νησί το πρωί του Σαββάτου, τον υποδέχθηκαν ο Αλ. Τσίπρας και οι Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπισκοπος Ιερώνυμος. 

Κατά την αναχώρησή του από τη Ρώμη, ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει το προσφυγικό «τη μεγαλύτερη καταστροφή με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». «Αυτό το ταξίδι είναι λυπηρό, πηγαίνουμε να δούμε πολύ κόσμο που υποφέρει και δεν ξέρει πού να πάει και πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, στη θάλασσα» είπε. «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται» είχε αναφέρει σε μήνυμά του πριν την αναχώρηση.

Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον ποντίφικα στη Λέσβο, «το νησί που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Η επίσκεψη σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι’ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολο του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

«Και είμαι υπερήφανος για αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο Πάπας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη.

«Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος επισκεφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

Οπου εξελίχθηκαν συγκλονιστικές σκηνές. Ενας πρόσφυγας μάλιστα ζητούσε  από

Οι Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος χαιρέτησαν έναν-έναν τους δεκάδες πρόσφυγες που περίμεναν υπομονετικά για τους υποδεχθούν.

Στη συνέχεια μπήκαν στις σκηνές για να χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν με ακόμα περισσότερους πρόσφυγες. Πολλά μικρά παιδιά έδιναν στον ποντίφικα και στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζωγραφιές.

Οι τρεις ιεράρχες μίλησαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης προσευχόμενοι για τους χιλιάδες νεκρούς στο Αιγαίο.

Ο Πάπας μάλιστα πήρε  μαζί του δέκα πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, όπως είχε προαναγγείλει πριν από την αναχώρησή του από την Ρώμη.

Tσίπρας σε Πάπα: «Η πατρίδα μου παρά τη λιτότητα που της επέβαλαν, προσφέρει ανθρωπιά και αλληλεγγύη»

Το μήνυμα ότι παρά τα όσα υποφέρει ο ελληνικός λαός λόγω της οικονομικής κρίσης, δίνει από το υστέρημά του για να προσφέρει ανθρωπιά στους πρόσφυγες μετέφερε ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε: “η επίσκεψη σας σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η αναγκαιότητα  τερματισμού του πολέμου και της εκμετάλλευσης ανθρώπων από τους διακινητές. Γι ‘αυτό είναι σημαντική η θεσμοθέτηση νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης στην Ευρώπη”. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο ελληνικός λαός παρα το ότι έχει υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας, που οι διεθνείς χρηματαγορές επέβαλαν στη πατρίδα μου προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, έδωσε από το υστέρημά του για να προσφέρει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. “Είμαι υπερήφανος για αυτό. Όταν άλλοι στην Ευρώπη ύψωναν τείχη, στο όνομα  μάλιστα της Χριστιανικής Ευρώπης, η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπιά υπερασπιζόμενη πανανθρώπινες αξίες”.»

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com