Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να γιορτάσει τα τέσσερα χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 που σημειώθηκε εναντίον του και πραγματοποίησε φιέστα έξω από την Αγία Σοφία.
Συγκεκριμένα, το PresserWatch που υποστηρίζεται από το Τουρκικό διεθνές Αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι TRT World, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter, στο οποίο φαίνεται το σόου το οποίο στήθηκε έξω από την Αγία Σοφία.
Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι ήταν χορευτές, οι οποίοι φορούσαν μαύρα παντελόνια και κόκκινες μπλούζες με το σήμα της Τουρκίας.
Οι ίδιοι έκαναν σχηματισμούς δημιουργώντας συνθήματα όπως «Νίκη της Δημοκρατίας» αλλά και το σύμβολο της τουρκικής σημαίας που είναι η λευκή ημισέληνος με το αστέρι.
Ταυτόχρονα, την στιγμή της χορογραφίας ακουγόταν μουσική, όπως αυτές που ακούγονται στα σόου για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Το χρονικό του πραξικοπήματος
Στην Τουρκία συνέβει απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016. Επιπλέον, διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά.
Η ενέργεια φέρεται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να έχει ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, προσκείμενες στον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Μάλιστα, η απόπειρα προκάλεσε σοβαρές απώλειες με 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ στην Άγκυρα , το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Ταυτόχρονα, πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Οι αντιδράσεις στην απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταδίκασαν την απόπειρα. Διεθνείς ηγέτες -όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και τους εκλεγμένους αξιωματούχους.
Παρά ταύτα, μετά την καταστολή της απόπειρας, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως επρόκειτο για προδοσία «η οποία θα πληρωθεί πολύ ακριβά και πως «με την βοήθεια του Θεού» θα καθαριστούν οι ένοπλες δυνάμεις από τα στοιχεία αυτά.
Έως την 19η Ιουλίου, συνελήφθησαν ή αποτάχθηκαν 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ ο Ερντογάν άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ πως κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Τουρκία.