Ερευνητές του Μπρίστολ εντόπισαν το αδύναμο σημείο του ιού

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία – Ο Ευαγγελισμός φράκαρε
• Διχογνωμία των ειδικών για το εμβόλιο της γρίπης

 «Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα». Αυτός ο τίτλος συνοψί­ζει το πρόσφατο μήνυμα του Κυριά­κου Μητσότακη, το οποίο ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια του κυβερνητι­κού επιτελείου να μετακυλήσει τις ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας στους πολίτες. Το δεδομένο, μετά τα λεγόμενα του πρωθυπουρ­γού ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα υφιστάμενα μέτρα, είναι πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέο lockdown. Πάντως, η παρα­δοχή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα πως η ελληνική οικονομία αντέχει και μία δεύτερη καραντίνα αποδεικνύει πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Γιατί δεν ανακοινώθηκε lockdown

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επιβολή καρα­ντίνας παρά τα εκατοντάδες καθημερινά επιβεβαι­ωμένα κρούσματα. Πρώτον, υπάρχει η αισιοδο­ξία ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, θα μει­ωθούν τα κρούσματα. Επιπλέον, θεωρούν πως μέχρι στιγμής το Σύστημα Υγείας αντέχει, κάτι που έσπευσε να υποστηρίξει και ο ίδιος ο πρωθυπουρ­γός. Ακόμη, η πλειοψηφία των ειδικών που απο­τελούν τους συμβούλους του Κυριάκου Μητσο­τάκη, αλλά και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας -του οποίου η γνώμη είχε πάντα μεγάλη βαρύτητα στο κυβερνητικό επιτελείο- δεν πρότειναν την άμεση επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τέλος, σε όλα τα παραπάνω προσμετρήθηκε και το οικονο­μικό πλήγμα που θα έφερνε μια τέτοια απόφαση.

Περιορισμός αντί απαγόρευσης…

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για τον συνωστι­σμό στις πλατείες και για αυτό πλέον τα κατα­στήματα λιανικής πώλησης (εκτός φαρμακεί­ων και πρατηρίων βενζίνης), συμπεριλαμβα­νομένων και των περιπτέρων, θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα ως τις 5 τα ξημερώματα. Σκοπός του μέτρου είναι να μην πωλείται αλκοόλ, ώστε να μην μαζεύεται κόσμος στις πλατείες μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν και άλλα μέτρα, τα οποία είναι πιθανό να παρ­θούν ανά πάσα στιγμή, ώστε να αποφευχθεί το lockdown. Η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους είναι ένα μέτρο που έχουν προτείνει ανοιχτά οι λοιμω­ξιολόγοι εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά η κυβέρνηση δεν το έχει υλοποιήσει.

Επιπλέον, εξετάζεται να επιβληθεί περιορι­σμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί. Αν γίνει αυτό, η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS. Ακόμη, εξετάζεται η πρόταση να επανέλθουν τα SMS για όλες τις μετακινήσεις για όσους είναι άνω των 65 ετών.

Αν η κατάσταση χειροτερέψει, τότε η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιβάλει τοπι­κά lockdown. Αυτή η κίνηση θα πρέπει να θεωρείται ως η τελευταία κίνηση πριν από τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας…

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία – Καθησυχάζει η κυβέρνηση

Για οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκ­μεία λόγω της πανδημίας μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη: «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19. Εφημερεύαμε προχθές. Από τα περιστατικά που μπήκαν με Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά» τόνισε μεσοβδό­μαδα μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Είμαστε το πρώτο νοσοκομείο της χώρας και έχουμε παντού ελλείψεις» ανέφεραν οι εργα­ζόμενοι του Ευαγγελισμού στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο την Παρα­σκευή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων, ζήτησε 15.000 προσλήψεις στην Υγεία, επίτα­ξη ιδιωτικών ΜΕΘ και δωρεάν τεστ.

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλά­δας, Παναγιώτης Παπανικολάου, ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσο­κομείου της Νίκαιας «δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κ.λπ., το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επι­βεβαιωμένα κρούσματα Covid-19».

Πάντως, από την κυβέρνηση θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μετά το μήνυ­μα Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Πανα­γιώτης Αρκουμανέας τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας: «Μέσα στις επόμενες ημέρες παραδί­δονται ακόμη 42 κλίνες ΜΕΘ και τον Οκτώ­βριο ακόμη 50 στο νοσοκομείο Σωτηρία, που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής» είπε μεταξύ άλλων.

Ασυνεννοησία για το εμβόλιο της γρίπης

Την ώρα που οι ειδικοί επισημαίνουν την ανα­γκαιότητα εμβολιασμού κατά της γρίπης, φαίνε­ται πως υπάρχει διχογνωμία των ειδικών για το θέμα. Οι οδηγίες του πανελλήνιου φαρμα­κευτικού συλλόγου υποστήριξαν αρχικά ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλ­λεται αν κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό, όμως στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβο­λιασμών ανακοίνωσε ότι δεν απαιτείται έλεγ­χος για Covid-19 από πριν.

Παρά την παρέμβαση από την Εθνική Επι­τροπή Εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντί­νος Λουράντος μιλώντας στον ΑΝΤ1 επέμεινε στις αρχικές οδηγίες: «Για να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να είναι υγιής. Και επειδή απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορή­γηση του εμβολίου ο γιατρός θα πρέπει να ελέγ­ξει αν ο εμβολιαζόμενος είναι ασθενής κορω­νοϊού -συμπτωματικός ή όχι- και αν είναι, θα πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός αργότερα».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην ενη­μέρωση της Παρασκευής, ο Γκίκας Μαγιορκί­νης πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Φαρ­μακευτικό Σύλλογο τονίζοντας πως δεν χρειά­ζεται να κάνει κάποιος το τεστ πριν τον εμβο­λιασμό…

Ελπιδοφόρα και σπουδαία ανακάλυψη: Εντόπισαν το αδύναμο σημείο του κορωνοϊού

Το περιοδικό Science δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που αναπτερώνει τις ελπίδες για την θεραπεία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει, οι ειδικοί βρήκαν ένα αδύναμο σημείο στις ακίδες πρωτεΐνης του ιού, το οποίο είναι σαν μια υποδοχή στην επιφάνεια του ιού, όπου μπορούν να εγχυ­θούν αντιικά φάρμακα και να ανακόψουν την πορεία του πριν εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που ηγήθηκαν της έρευνας, υποστήριξαν ότι τα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στην μάχη ενάντια στον ιό. Ο επικεφαλής της έρευ­νας, Imre Berger δήλωσε ότι αν μπορέσουν οι επιστήμονες να «γεμίσουν» αυτή την υποδοχή με μόρια που λειτουργούν ως απενεργοποιητές του ιού, τότε, ο κορωνοϊός θα εξολοθρεύεται πριν καν μολύνει τον οργανισμό.

Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παρασκευή ενός φαρμάκου θα πάρει αρκετό καιρό. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η Δεξαμεθαζόνη (πρόκειται για ένα φθηνό στεροειδές) αποτελεί το πιο ισχυ­ρό όπλο της ιατρικής κοινότητας, αφού φαίνεται να

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή