Νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά των βιομηχανιών τροφίμων καθώς σχετίζει την κατανάλωση γλυκαντικών (μαλτιτόλη, σουκραλόζη, ασπαρτάμη κ.α) με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή ανάπτυξης άνοιας.
Στην μελέτη πήραν μέρος πάνω από 81,000 γυναίκες στις οποίες έγιναν ερωτήσεις σχετικά με την συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης αναψυκτικών με προσθήκη γλυκαντικών ουσιών καθώς και για την φυσική τους κατάσταση, τις διαιτητικές προτιμήσεις και το βάρος τους.
Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή παραπάνω αναψυκτικά τη μέρα, παρουσίαζαν αυξημένο ρίσκο για εγκεφαλικά επεισόδια κατά 30%, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης ή βάρους συγκριτικά με όσες δεν είχαν τα αναψυκτικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο (χωρίς όμως να μην επιβαρύνουν την κατάσταση οι διάφοροι παράγοντες κινδύνου – π.χ ΔΜΣ > 30, κάπνισμα κ.α)
«Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός ποτού ημερησίως που έχει γλυκανθεί με τεχνητό τρόπο, συνδέθηκε με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν τέτοια ποτά λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα» δήλωσαν οι Αμερικάνοι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο ‘Stroke’ (το περιοδικό της American Heart Association.)