Ερχονται λουκέτα και μαζικές απολύσεις

Μοιραστείτε το
Λουκέτα και μαζικές απολύσεις στην ελληνική αγορά φέρνουν η δίδυμη κρίση της πανδημίας και της ακρίβειας. Οι επιχειρηματίες καταγγέλλουν δραματική μείωση του τζίρου από 20% έως 60% σε όσους επηρεάζονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίζουν «άδικα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, τη Δευτέρα και την Τρίτη, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων εκτιμάται ότι έφτασε στο 80%. «Η εστίαση ψυχορραγεί» καταγγέλλουν οι οργανώσεις του κλάδου, προειδοποιώντας πως «τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων διαμαρτύρεται για μέτρα και κάλεσε σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.
Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες έχουν έρθει ως «ταφόπλακα» σε μία αγορά που κινδυνεύει ήδη με απορρύθμιση, λόγω της ακρίβειας. Την ίδια ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποβάθμιζαν το πρόβλημα της ακρίβειας, οι τιμές είχαν ήδη πάρει την ανιούσα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Οκτώβριο όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε κατά 3,4%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο (132%), του πετρελαίου θέρμανσης (45,9%), του ρεύματος (18,9%), των καυσίμων – λιπαντικών (22,3%), του ελαιόλαδου (22,1%), του αρνιού και κατσικιού (16,3%), των νωπών λαχανικών (9,3%) , των αεροπορικών εισιτηρίων (30%) και των ξενοδοχείων (10%).
Μεγάλες αυξήσεις
Ιδιαίτερο βάρος, έχουν οι αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές της ενέργειας, καθώς επηρεάζουν κάθε στάδιο παραγωγής και τις μεταφορές. Αυτό δημιουργεί πολλαπλασιαστές στην επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή. Η τιμή του ρεύματος να αυξάνεται 18% και του φυσικού αερίου 21%, όση ήταν και η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, για το οποίο η σύγκριση γίνεται με τις τιμές που ίσχυαν τον περασμένο Απρίλιο. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν σε μηνιαία βάση και σε μία σειρά από τρόφιμα, όπως τις πατάτες (6,1%), τα ζυμαρικά (3,9%) και τα πουλερικά (3,3%), ενώ η αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ήταν 23,6%.
Με την ακρίβεια να συμπιέζει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναλυτές ανησυχούν για ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, που μπορεί να οδηγήσει την Οικονομία σε καθοδικό σπιράλ. Η ακρίβεια κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα, ακόμα και μέσα στις φθινοπωρινές εκπτώσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου και φέρνει πιο κοντά τα σενάρια μαζικών πωλήσεων. Για να ανατραπεί αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, η ΠΟΕΣΕ ζητά από την κυβέρνηση Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα, συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Διαρθρωτικά μέτρα
Γνώστες των εξελίξεων τονίζουν ότι χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα με τη δημιουργία ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Το θέμα της ακρίβειας και η συμπίεση των οικογενειακών προϋπολογισμών, έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Ανοιχτό παράθυρο» για το ενδεχόμενο καταβολής κοινωνικού μερίσματος στους πιο αδύναμους τον Δεκέμβριο άφησε εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στην άλλη πολιτική όχθη, επικαλούμενος τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για «ρεκόρ στον πληθωρισμό», που όπως είπε «επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε έναν «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα από τον συνδυασμό της πανδημίας που φουντώνει και της ακρίβειας», επισημαίνοντας τα προβλήματα που βιώνουν νοικοκυριά, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και έμποροι.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για «το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας», εξηγώντας ότι την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα της μέσης οικογένειας, καθώς «οι υποχρεώσεις τρέχουν και το εισόδημα δεν αυξάνεται». Επανέλαβε, δε, ότι οι τιμές στο σούπερ μάρκετ ανέβηκαν έως και 30%, ενώ αυτές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «τον Δεκέμβρη αναμένεται να είναι από 80% έως και 150%, πέραν αυτών των αυξήσεων που είδαμε ήδη στα προηγούμενα τιμολόγια».
Ανατιμήσεις
Με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το να έρχεσαι κάθε δέκα μέρες και να αυξάνεις κάποιες επιδοτήσεις που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε στο 5-10% τις αυξήσεις που βλέπει ο πολίτης στον λογαριασμό της ΔEΗ, ούτε έχει λογική ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο».
Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις που έκανε για τις ανατιμήσεις, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έδωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Οικονόμου… «ο κ. Τσίπρας είναι ένας φοβισμένος πολιτικός αρχηγός, που περιοδεύει ανά την Ελλάδα εμπορευόμενος φόβο και καταστροφολογία». Όπως είπε, «όπως και για την διαχείριση της πανδημίας, έτσι και για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων θα του επαναλάβουμε ότι ένα δράμι πράξης μετράει περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.