Όπλο στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής είναι για την κυβέρνηση, η νέα ρύθμιση για την χρήση του «πλαστικού» χρήματος στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Προτεραιότητα, η ψήφιση των απαραίτητων διατάξεων από την βουλή. Το «αγκάθι»η καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Η αγορά, από το τέλος του 2015, έχει προχωρήσει την προετοιμασία της και οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει ανταγωνιστικά προγράμματα ώστε να γίνει ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να προμηθευτούν τα τερματικά POS, στα οποία γίνεται η χρέωση των καρτών. Με το «μαύρο» χρήμα και το παραεμπόριο να κερδίζουν έδαφος λόγω της οικονομικής κρίσης, η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, αναμένεται ως «χρυσή» λύση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως πως θα χτίζεται το αφορολόγητο;
Οι αποδείξεις που θα λαμβάνονται υπόψη καλύπτουν την πλειονότητα των δαπανών που κάνουν μέσα στον χρόνο τα νοικοκυριά, από τα σουπερμάρκετ, τις μεταφορές, τα καύσιμα, τα ενοίκια, τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ(π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), μεγάλες και μικρές αγορές από εμπορικά καταστήματα, ιατρικά έξοδα, δόσεις δανείων και ασφάλιστρα αυτοκινήτων.
Στις δαπάνες που θα μπορούν να δηλωθούν στην εφορία για την κάλυψη του αφορολόγητου θα περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως, π.χ. αμοιβές του δικηγόρου, του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου και του μηχανικού που θα επισκευάσει το αυτοκίνητό σας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συμπεριλάβει στον σχεδιασμό, τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και οι δαπάνες για την αγορά φαρμάκων.
Όλες οι προαναφερθείσες δαπάνες και πολλές ακόμα θα αθροίζονται και με το σύνολο θα χτίζεται το αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αγορές θα πρέπει να καταγράφονται από την χρήση καρτών και τις ηλεκτρονικέ πληρωμές μέσω τραπεζών. Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει την καθιέρωση μίας νέας κλίμακας με συντελεστές από 15% έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή, θα ξεκινά από 15% για εισόδημα έως 9.500 ευρώ, θα ανεβαίνει στο 30% για εισόδημα από 9.501 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα φτάνει μέχρι το 40% για το εισόδημα από 20.001 ευρώ και πάνω.
Αυτό σημαίνει ότι, ο φορολογούμενος με εισόδημα 8.000 θα πρέπει να κάνει δαπάνες 15%, δηλαδή 1.200 ευρώ. Με εισόδημα 10.000 ευρώ, χρειάζονται δαπάνες 1.500 ευρώ. Με εισόδημα 15.000 ευρώ ανεβαίνει ο συντελεστής (30%), οπότε χρειάζονται δαπάνες 4.500 ευρώ. Στην ανώτερη κατηγορία πάνω από τις 20.000 ευρώ, που το ποσοστό ανεβαίνει στο 40%, π.χ. με εισόδημα 30.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει δαπάνες 12.000 ευρώ.
Όμως επειδή θα μετρά και το πραγματικό αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, δημιουργούνται αδικίες. Π.χ. ένας άνεργος που έχει πραγματικό εισόδημα 0 ευρώ αλλά έχει τεκμαρτό εισόδημα, π.χ. 15.000 ευρώ, θα πρέπει να κάνει δαπάνες 4.500 ευρώ και το ερώτημα είναι που θα τα βρεί; Για αυτές τις αδικίες του συστήματος, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα διορθωθούν στην τελευταία στροφή πριν την υλοποίηση του σχεδίου.
Στο νέο σχέδιο, προβλέπονται και εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τα 65 έτη που θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες με μετρητά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει ν συνεχίσουν να μαζεύουν τις φυσικές αποδείξεις και αυτές θα αθροιστούν στην συνέχεια με το σύνολο των αγορών με «πλαστικό» χρήμα. Επίσης, με την συγκέντρωση των αποδείξεων μπορούν οι φορολογούμενοι να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ.