Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Έρχεται Αρμαγεδδών και το 2021 αν δεν γίνουν 14 εκατομ. εμβόλια ως τον Ιούνιο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Aς το πούμε ευθύς εξαρχής. Η πορεία της οικονομίας και της χώρας το 2021 εξαρτώ­νται από τα lockdown και το εμβό­λιο. Αν καταφέρουμε να περιορί­σουμε χρονικά και αριθμητικά τα lockdown και να εμβολιαστεί γρήγο­ρα το 70% των Ελλήνων, μπορούμε να ελπίζουμε ότι από το 2021 μπο­ρεί να αρχίσει η ανάκαμψη. Αν όχι, τότε και ο φετινός χρόνος θα είναι μία καταστροφή.

Οι θέσεις των ειδικών και της κυβέρνησης

Ας δούμε τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα. Τα δεδομένα των επιστη­μόνων και του πρωθυπουργού. Είπε ο Νίκος Σύψας πως με τους ρυθμούς που γίνονται οι εμβολιασμοί θα έχου­με πετύχει να εμβολιάσουμε το 70% ως το το τέλος του χρόνου.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού είπε πως δεν θα πετύχουμε την «ανοσία της αγέλης» το 2021 αν δεν πάρου­με τέσσερα μέτρα τα οποία σύμ­φωνα με αυτή είναι:

• Η εξάλειψη του προβλήματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Υπάρχουν λύσεις» σημείωσε για το συνωστισμό.

• Η εντατικοποίηση των προσπαθει­ών στη βιομηχανία με ενεργοποίη­ση γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι παρόντες.

• Παράλληλα αύξηση εξ αποστάσεως εργασίας σε επίπεδο 90%

• Πολλά τεστ, έτσι ώστε όπου υπάρ­ξει κρούσμα να απομονωθεί.

Εκτός από τις θέσεις των επιστημό­νων, έχουμε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος επειδή από 5.000 οι εμβολιασμοί θα φτάσουν στους 8.000 την ημέρα. Όμως, για να κάνουμε 14 εκατομμύρια εμβολιασμούς θα χρεια­στούμε 1.750 ημέρες και όπως αντι­λαμβάνεστε μόνο στοιχείο για ικανο­ποίηση δεν είναι οι 8.000 εμβολια­σμοί την ημέρα. Αντιθέτως τεράστιο προβληματισμό προκαλούν.

Το στοίχημα του τουρισμού

Για να πετύχουμε ανοσία ως τον Ιούνιο, να εμβολιαστεί δηλαδή το 70% των Ελλήνων, δηλαδή ας πού­με χοντρικά επτά εκατομμύρια πολί­τες, θα απαιτηθεί να γίνονται 85.000 περίπου εμβολιασμοί την ημέρα.

Γιατί αυτό; Για να μπορέσουμε το καλοκαίρι να μιλήσουμε για ασφαλή χώρα και να μπορέσουμε να διεκδι­κήσουμε 18 με 20 εκατομμύρια τουρί­στες, που υπολογίζεται ότι είναι εφι­κτό να έρθουν, ώστε να πάρει ανά­σα η οικονομία, χάρη στη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας της.

Απαραίτητη η ανοσία για την οικονομία…

Είναι επίσης, απαραίτητη η «ανοσία της αγέλης» για να μπορέσει να λει­τουργήσει η οικονομία με τους ρυθ­μούς πριν από την έλευση του κορω­νοϊού και της πανδημίας. Διαφορε­τικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Στο σημείο αυτό να ανα­φέρουμε ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη από 0,9% που προβλέπει ο Οργανισμός Οικονο­μικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ως 4% με 5% που προβλέ­πουν άλλοι διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες και 4,8% η κυβέρνηση.

Όμως, με τα νέα lockdown και αν τυχόν προκύψει και τρίτο κύμα πανδημίας το οποίο θα προκαλέσει νέα καραντίνα, γίνεται αντιληπτό ότι οι εκτιμήσεις θα διαψευστούν επί τα χείρω.

Κίνδυνος για ανεργία και λουκέτα

Ένας άλλος παράγοντας που μετρά αποφασιστικά στον ρυθμό ανάπτυ­ξης είναι το ύψος της ανεργίας και τα λουκέτα των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το μέγεθος του προ­βλήματος, ας δούμε τι έχει υποστη­ρίξει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σύμ­φωνα με τις εκτιμήσεις του Προέ­δρου της Κεντρικής Ένωσης Επι­μελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμε­λητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η κατά­σταση είναι ακόμη χειρότερη για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 95% του συνόλου των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα και συνιστούν βασι­κό πυλώνα απασχόλησης.

Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης και για 200.000 είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά, μετά την πανδημία.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η ανεργία θα χτυπήσει την πόρτα σε πάνω από 350.000 με 400.000 εργαζόμενους και μικρούς επιχειρη­ματίες, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει έσοδα και ο ρυθμός ανάπτυ­ξης να είναι χαμηλότερος από εκεί­νον που εκτιμούν οι ειδικοί.

Αν εκτιμήσεις του Κωνσταντί­νου Μίχαλου για τα λουκέτα επιβε­βαιωθούν, θα πρόκειται για πραγ­ματικό Αρμαγεδδώνα. Βλέπετε από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη του ιδι­ωτικού τομέα, ωστόσο αυτά αρκούν μόνο για να περιορίσουν το μέγε­θος της καταστροφής που απειλεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι να την αντιμετωπίσει αποτελε­σματικά. Είναι σημαντικό να σημει­ωθεί, ότι στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν πραγματική πρόσβα­ση 15.000-25.000 περίπου μεγά­λες επιχειρήσεις, ενώ στο κρατικό σύστημα στήριξης, μέσω επιχειρή­σεων και δανείων έχουν πρόσβαση περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν συνολι­κά στο 10% των ενεργών ΑΦΜ. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν μείνει μόνες σε αυτή την καταιγίδα, χωρίς χρηματο­πιστωτικά εργαλεία.

Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να περάσουν ως και τρία χρόνια, μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα του 2019, δηλαδή προ της πανδημίας.

Ανάγκη για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Μία πρώτη απάντηση στον Αρμα­γεδδώνα που έρχεται είναι κατά τον Κωνσταντίνο Μίχαλο η ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επι­χειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που υλοποιείται σήμερα με πόρους του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης χωρίς επιστροφή, έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ, ώστε αποτελέσουν «γραμμή ζωής» για τις μικρές επιχειρήσεις. Διαφορετικά τα λουκέτα και η ανερ­γία θα πλήξουν εργαζόμενους, επι­χειρηματίες και φυσικά την ελληνι­κή οικονομία.

Υπερβολικός ο στόχος για 4,8%…

Σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελ­ματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλά­δας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός βλέπει μια ανάπτυξη του 4,8% την οποία χαρακτηρίζει υπερβολική. Βασίζε­ται δε σε εκτιμήσεις, οι οποίες μόνο σε επίπεδο ευχών μπορούν να επι­τευχθούν. Δηλαδή στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 4%, στην αύξηση της φορολογίας κατά 8%.

Και αναρωτιέται κανείς, από ποια έσοδα θα γίνουν αυτά; Από ποιο δια­θέσιμο εισόδημα θα αυξηθεί η κατα­νάλωση όταν έχουμε αυτήν την εικό­να στις εργασιακές σχέσεις και ποια αύξηση της φορολογίας όταν υπάρ­χει το 2020 κατακρήμνιση όλου του κύκλου εργασιών των επιχειρήσε­ων. Άρα είναι κάτι το οποίο μόνο ως ευχή φαντάζει.

Ο Γιώργος Καββαθάς χαρακτη­ρίζει δύσκολη χρονιά το 2021, για­τί δεν πρόκειται να αυξηθούν κατά 22% οι εξαγωγές, ούτε οι τουριστικές αφίξεις θα είναι υψηλές με αποτέλε­σμα πολλές επιχειρήσεις του ξενο­δοχειακού χώρου και της εστίασης δεχτούν ισχυρά πλήγματα.

Η κατάσταση θα είναι πολύ χει­ρότερη όπως προείπαμε αν δεν δημιουργήσουμε «τείχος ανοσίας» και κατά συνέπεια ασφάλειας για τη χώρα. Και όπως φαίνεται, ως τον Ιούνιο δεν αναμένεται να δημιουρ­γηθεί το «τείχος ανοσίας».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή