Επιθεώρηση στα κέντρα καταγραφής προσφύγων ξεκίνησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Αρχικά μετέβη στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό προκειμένου να επιθεωρήσει τους χώρους του.
Οι εργασίες για την κατασκευή του ολοκληρώθηκαν μέσα σε μόλις 12 ημέρες και πλέον είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί σε πρώτη φάση 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως προβλέπεται, στα δύο ανακαινισμένα κτίρια θα μπορούν να κατοικούν 250 άτομα και οι υπόλοιποι 950 σε ειδικά διαμορφωμένες σκηνές, ενώ θα υπάρξει και ειδικός χώρος για τη φιλοξενία 200 ασυνόδευτων παιδιών.
Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί δύο ξεχωριστά ιατρεία, ένα για τους άνδρες και ένα για γυναίκες και παιδιά, καθώς και δύο κτίρια εστίασης και υγιεινής, όπου θα μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα 400 άτομα.
Στους χώρους του παλιού στρατοπέδου έχουν στηθεί και δύο μεγάλες σκηνές που θα χρησιμοποιούνται ως χώροι προσευχής.
Μετά την αυτοψία ο κ. Καμμένος εμφανίσθηκε ικανοποιημένος με την δουλειά των ενόπλων δυνάμεων, τις οποίες δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει.
«Υπάρχουν όλες εκείνες οι συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής, αλλά και σωστής κατανομής, γιατί ο Στρατός θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της λειτουργίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου οι πρόσφυγες που θα έρθουν εδώ να θυμούνται την Ελλάδα ως τη χώρα όπου γεννήθηκε η λέξη φιλοξενία» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «Αυτή η πολιτική της Ελλάδος, που πλέον απέδειξε στην πράξη ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η τελευταία συμφωνία στο ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά λύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, θεωρώ ότι είναι οι τελευταίες πράξεις μιας τραγωδίας που ζήσαμε στο Αιγαίο».
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Πάνου Καμμένου ήταν τα στα hot spot της Λέσβου, της Χίου και της Λέρου.
Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Χίο, χωρητικότητας 1.095 ατόμων, που λειτουργεί επίσημα από χθες το πρωί έφτασαν οι πρώτοι 70 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τούς οδήγησαν στο εσωτερικό του κτιρίου, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Κατά την είσοδο τους παραδόθηκαν τα χαρακτηριστικά βραχιολάκια με τον αριθμό τους, ενώ τους προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό.
Στη συνέχεια, κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία και τα στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και στην ταυτοποίησή τους.
Την υποδομή και τον εξοπλισμό για το κέντρο καταγραφής της Χίου, πρόσφερε ο όμιλος των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ).
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης που το επισκέφτηκε νωρίτερα έκανε λόγο για ένα «μικρό θαύμα» καθώς κατασκευάστηκε σε διάστημα δύο μηνών.
«Όταν ξεκινήσαμε πριν από περίπου τρεις μήνες να υλοποιούμε την ιδέα της δημιουργίας ενός καταυλισμού προσωρινής καταγραφής των προσφύγων, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τις εικόνες που θα έβλεπαν σήμερα τα μάτια μας.
Στη Χίο δημιουργήσαμε έναν πρότυπο, θα έλεγα, οικισμό φιλοξενίας προσφύγων. Έναν οικισμό που έχει όλες τις προδιαγραφές για αξιοπρεπή διαβίωση και παράλληλα έχει την τιμή να φιλοξενείται σε ένα νησί που ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του δίνει άλλη διάσταση στην έννοια φιλοξενία.
Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τους τοπικούς παράγοντες, τους απλούς πολίτες της Χίου, τον Στρατό, την Αστυνομία, το Λιμενικό και φυσικά την καρδιά αυτού του εγχειρήματος -επιτρέψτε μου να πω- τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.
Επιστρέφουμε ένα προϊόν πίσω στην κοινωνία. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Ζούμε στην πραγματικότητα και θέλουμε τη βοήθειά σας. Γιατί πιστεύουμε ότι μόνο αν δεθεί μια εταιρία με την κοινωνία θα μπορέσει να επιβιώσει. Γιατί μόνο ενωμένοι, μόνο με στόχους μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε ο κ. Στεργιούλης.
Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων είναι έτοιμα να λειτουργήσουν άμεσα, ενώ το πέμπτο, στην Κω, θα είναι έτοιμο σε πέντε ημέρες, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Στη Σάμο, όπου υπάρχει ήδη hot spot, έως τις 23 Φεβρουαρίου θα είναι σε πλήρη λειτουργία, μετά και την ολοκλήρωση της επέκτασης των εγκαταστάσεών του. Σε ό,τι αφορά το κέντρο επαναπροώθησης προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, δεν θα αλλάξει η χωρόθέτηση, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι αυτές θα πραγματοποιούνται με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύ μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, που όπως τόνισαν, που είναι προς το συμφέρον της.
Την ικανοποίησή της Κομισιόν για τις εργασίες στα ελληνικά hotspots, οι οποίες συνεχίζονται με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα από τις Βρυξέλλες.








Φωτογραφίες: eurokinissi