Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Πομπέο: Στο επίκεντρο Αν. Μεσόγειος και Κύπρος

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Δευτέρας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Όπως μεταδίδει το CNNTurk, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πομπέο και Τσαβούσογλου έρχεται μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία, το Σάββατο, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του του για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.»

Ο κ. Πομπέο βρέθηκε στην Κύπρο όπου πραγματοποίησε επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν καλύτερες, κάτι για το οποίο εξέφρασε υπερηφάνεια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες αυξάνεται.

Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Επισήμανε ακόμα ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, περιλαμβανομένων αυτών σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό, τονίζοντας πως οι αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν παρά μόνο τους αντίπαλους που θέλουν να δουν διαίρεση στη διατλαντική ενότητα και σημείωσε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι απολύτως αναγκαία για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία νέων αγορών και την οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσέθεσε ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα πρέπει να κατανεμηθούν κατά τρόπο δίκαιο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Για την απόφαση της Άγκυρας να μην εκδώσει νέα Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει το Oruc Reis στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει

«Δεν εκδώσαμε νέα Navtex, επειδή το Oruc Reis χρειάζεται συντήρηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για νέα Navtex υπό αυτά τα δεδομένα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την κίνηση αυτή σαν οπισθοχώρηση, και η αντιπολίτευση της χώρας σκέφτηκε έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή