Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ: Δεν είδαμε ακόμη πραγματική αποκλιμάκωση από τη Ρωσία

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφορικά με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μετά τα πρώτα θετικά σήματα από τη Ρωσία, αλλά κάλεσε το Κρεμλίνο να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή του για αποκλιμάκωση.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ολα αυτά, μετά τους ισχυρισμούς της Μόσχας νωρίτερα σήμερα, ότι αποσύρει κάποια στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα, μετά την ολοκλήρωση συγκεκριμένων ασκήσεων.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος, ούτε σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι ορισμένες μονάδες «έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται μέσω δρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου και θα κατευθυνθούν προς τις στρατιωτικές τους βάσεις σήμερα».

Όμως ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα, θα πρέπει επίσης να αποσύρει βαρύ εξοπλισμό προκειμένου οι κινήσεις αυτές να ισοδυναμούν με πραγματική αποκλιμάκωση.

«Αυτό που βλέπουμε στο έδαφος, από την περασμένη άνοιξη, είναι ότι μετακινούν δυνάμεις», προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ, εξηγώντας ότι η αποχώρηση σήμερα στρατευμάτων δεν συνοδεύτηκε από την απόσυρση εξοπλισμού.

«Η μετακίνηση δυνάμεων δεν αντιπροσωπεύει πραγματική αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή