Επιδοτούν τους παρόχους αντί για τους καταναλωτές

700 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ “ΦΕΣΙ” ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το ηλεκτροσόκ των λογαριασμών προκαλεί οργή στην κοινωνία

ΑΝΤΙ να ενισχύσει τους καταναλωτές που έχουν πάθει ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση χαρίζει επτακόσια εκατομμύρια ευρώ στους ενεργειακούς παρόχους.

Πρόκειται για οφειλές σε δημόσιους οργανισμούς που δεν πρόκειται να πληρωθούν αφού κάποιοι πάροχοι έχουν κάνει στάση πληρωμών εδώ και επτά μήνες και είναι έτοιμοι να βαρέσουν κανόνι.

Βέβαια οι συγκεκριμένες εταιρείες εισπράττουν κανονικά τους παχυλούς λογαριασμούς από τους καταναλωτές και μάλιστα με καπέλο, γιατί στρεβλώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δεν ειπώθηκε το παραμικρό για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που πληρώνουν τετραπλάσια ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ούτε και για τα νοικοκυριά.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ζητήματα… ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και αναλύσεις για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει μία εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Οι αρμόδιοι παράγοντες εκτίμησαν ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές γιατί ακόμη και σε περίπτωση διακοπής της ροής του φυσικού αερίου οι ποσότητες θα αναπληρωθούν με αγορά αερίου από την Τουρκία.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την ασφάλεια της χώρας η ενεργειακή εξάρτηση από την Τουρκία. Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει από τη σύσκεψη στο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για το επίμαχο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

Οι αρμόδιοι δεν έχουν υπολογίσει το κόστος που προκαλεί στην οικονομία η εκρηκτική αύξηση των τιμών στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας γιατί δεν αντέχουν το ενεργειακό κόστος αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί. Εφαρμόζοντας απόλυτα το δόγμα των ξένων, απορρίπτει κάθε πρόταση για περαιτέρω ενισχύσεις.

Όλα τα σενάρια για τις επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας συζητήθηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας. Συμπερασματικά, κρίθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη το χειρότερο σενάριο είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Όπως τονίστηκε, η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).

Το ήπιο σενάριο που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.

Πρόκειται για σενάρια που έχει μελετήσει το Gas Coordination Group, που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (τελεί υπό την αιγίδα του ENTSOe -Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας), ο οποίος έχει μελετήσει διάφορα πιθανά σενάρια σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα κράτη-μέλη για τρεις μήνες, δύο εβδομάδες ή μία ημέρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Θανάσης Ντόκος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ενώ από πλευράς θεσμικών παραγόντων της αγοράς, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας, ο οποίος ανέλαβε να αναλύσει όλα τα σενάρια, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή