Μπήκαμε στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα, είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ανέφερε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο ίδιος μετα τις αοριστίες αλλά και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης από τους πολίτες το οποίο αποτυπώθηκε και στις δεκάδες χιλιάδες υπογραφές του σχετικού ψηφίσματος της πρωτοβουλίας «Support art works», τελικά κατα διάρκεια της ενημέρωσης και αναφερόμενος στον χώρο του πολιτισμού που πλήττεται από τον κορωνοϊό ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που αφορούν:
Μέτρα για τον πολιτισμό ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας
Για τους καλλιτεχνες και ανθρωπου του πολιτισμού που έχουν ενεργες συμβασεις εντασσονται στο βοήθημα των 800 ευρω
Οι μακροχρονια άνεργοι από τον χώρο του πολιτισμού εντάσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα με βοηθήματα σε ανέργους
Είναι ήδη διαθέσιμα για το ΥΠΠΟ 15 εκ ευρω για δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών προγραμματων, όπως animation, χορός
Οι ωρομίσθιοι, ηθοποιοί, ταξιθετες, κλπ δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ
Συγκεκριμένα ο Στελιος Πέτσας σημείωσε
Ο Πρωθυπουργός, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, σημειώνονται τα εξής:
- Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.
- Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
- Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.
- Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Αλέξης Χαρίτσης: H κυβέρνηση έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τις επιλογές της
Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύσει με δήλωσή του (4/4/20) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτση, με αφορμή τις εξαγγελίες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον Πολιτισμό:
Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου συνιστούν εμπαιγμό για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Τα πενιχρά μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν λίγους και αποκλείουν πολλούς. Αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους, οργανισμούς και επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Στον προϋπολογισμό του 2020 περιέκοψε από τον πολιτισμό 14 εκατομμύρια ευρώ (335 έναντι 349 το 2019). Τώρα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναγγέλλοντας “επιπλέον” 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό για όποιον ξέρει αριθμητική δεν συνιστά «αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό». Αμήχανη και υποκριτική στάση φανερώνει.
Εντέλει, οι σημερινές αποσπασματικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει τη θύελλα των αντιδράσεων και το κίνημα #SupportArtWorkers που ξέσπασαν μετά το διάγγελμά του. Ένα διάγγελμα από το οποίο έλαμψαν δια της απουσίας τους ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένο σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Πρόταση που καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων του πολιτισμού και συνδέεται με μια ευρύτερη αντίληψη για τη σημασία της πολιτιστικής δημιουργίας στην εποχή μας. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως μια πολυτέλεια. Την καλούμε κυρίως να καταλάβει ότι η προστασία των εργαζόμενων – κάθε κλάδου – δεν είναι περιττό βάρος. Είναι μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και προϋπόθεση για την έξοδο της κοινωνίας μας από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης.



Φώφη Γεννηματά: Στόχος μας είναι να μείνει ζωντανή η πολιτιστική δραστηριότητα στη χώρα μας
Η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στον χώρο και στους ανθρώπους του Πολιτισμού.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Νίκος Ορφανός, οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Δημήτρης Τάρλοου (Διευθυντής θεάτρου Πορεία) και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος. Επίσης ο βουλευτής και αρμόδιος της Κ.Ο. για θέματα Πολιτισμού-Αθλητισμού Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Η δήλωση της πρόεδρου του ΚΙΝΑ, Φώφη Γεννηματά
Πριν από 4 ημέρες μίλησα στην Βουλή για την ανάγκη ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ στήριξης του Πολιτισμού. Με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στον χώρο η διακοπή κάθε δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.
Στόχος μας είναι να μείνει Ζωντανή η Πολιτιστική δραστηριότητα στην χώρα μας, αλλά και να μείνουν ΟΡΘΙΟΙ οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Πολιτισμού. Καταθέτουμε σήμερα τους άξονες αυτού του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, και θα αξιοποιήσουμε όλες τις θεσμικές διαδικασίες, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από την Κυβέρνηση και να υλοποιηθεί στην πράξη:
Να δημιουργηθούν Πρωτόκολλα Υγειονομικής Ασφαλείας για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας. Που θα αφορούν καλλιτέχνες, τεχνικούς αλλά και θεατές. Με την συνεργασία ειδικών με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών του χώρου.
Στήριξη από το κράτος της πολιτιστικής δραστηριότητας.
- Προαγορά παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live streaming.
- Επιδότηση εισιτηρίου για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.
Στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού.
- Ένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας.
- Συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης (800 ευρώ) για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
- Συνέχιση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους του χώρου, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.
- Δημιουργία ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.
- Προϋπόθεση: Δημιουργία Ειδικού Μητρώου Επαγγελματιών, για το σύνολο των καλλιτεχνών και εργαζομένων των κλάδων του Πολιτισμού, ώστε να είναι σαφές το ποιοι δικαιούνται ενίσχυση.
Στήριξη των επιχειρήσεων του Πολιτισμού
- Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020
- Μείωση των ενοικίων μισθωμάτων (θεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών) κατά 50%, με αντίστοιχη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Άτοκα δάνεια για την κάλυψη υποχρεώσεων που δεν μπορούν να εξοφληθούν λόγω των ζημιών της αναγκαστικής διακοπής.
Είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους του Πολιτισμού και εν συνεχεία να προχωρήσει το ταχύτερο σε αυτά τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους. Τα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν φθάνουν.