Ενοχλημένη η κυβέρνηση με τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό
Μοιραστείτε το
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ
Έντονη είναι η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική πλευρά για τη στάση της στο ζήτημα του προσφυγικού, αφού τέσσερις ημέρες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών δεν έχει κάνει το παραμικρό από τα συμφωνηθέντα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις αμείωτες αφίξεις προσφύγων από τα παράλια της γειτονικής χώρας στα ελληνικά νησιά, παρά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ότι θα χτυπήσει το δουλεμπόριο και θα σταματήσει τις προσφυγικές ροές.
Όπως τόνισε η κ. Γεροβασίλη, η κυβέρνηση ζητά την άμεση ανταπόκριση της Τουρκίας καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αρκετοί πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα εάν το πρώτο διάστημα δεν υπάρξει συμμόρφωση όλων των μερών.
«Είμαστε υποχρεωμένοι, για να μην βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αριθμό παραπάνω από αυτά που προβλέπουμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι στη συμφωνία προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων που θα μετεγκατασταθεί προς την ΕΕ.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, θα επιστρέφεται στην Τουρκία. Για όσους βρίσκονται ήδη εδώ, υπάρχουν τα κλειστά κέντρα και εκεί θα παραμένουν μέχρι να επαναπατρισθούν, είπε.
Για τον ρόλο των τούρκων παρατηρητών στο Αθγαίο, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι 25 κρατικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι έρχονται προκειμένου να διευκολύνουν, σε επίπεδο επικοινωνίας, τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου. Ακόμη, τόνισε ότι πέντε έλληνες παρατηρητές έχουν πάει ήδη στην Τουρκία και θα πάνε και άλλοι τις επόμενες ημέρες.
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ακόμη ότι η πρωθυπουργός είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ενημερώθηκαν και οι δύο για το τυφλό χτύπημα στις Βρυξέλλες.
Θρίλερ στην Ειδομένη
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα περάσουν τα σύνορα.
Χθες, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη καθιστική διαμαρτυρία από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που καταλαμβάνουν πλέον μαζικά τις σιδηροδρομικές γραμμές στον καταυλισμό της Ειδομένης με πάγιο αίτημά τους το άνοιγμα των συνόρων.
Σκηνές θρίλερ εκτυλίχθηκαν όταν δύο διαδηλωτές περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν όμως παρενέβησαν άλλοι και τους εμπόδισαν, ρίχνοντας πάνω τους κουβέρτες για να σβήσουν τις φλόγες.
Ο πρώτος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Κιλκίς και ο δεύτερος διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ένας άλλος λιποθύμησε καθώς –σύμφωνα με γιατρό- είχε τρεις μέρες να φάει και είχε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Τα περιστατικά αυτά πυροδότησαν ένταση στους συγκεντρωμένους που άρχισαν να διαμαρτύρονται ακόμη πιο έντονα για το μπλόκο που τους έχουν στήσει οι αρχές των Σκοπίων.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές γυναίκες και παιδιά, ενώ κατά τη διάρκειά της δεν ήταν εφικτή η διέλευση τρένων και οχημάτων από τη σιδηροδρομική διάβαση.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ένα ακόμη άτομο είχε περιλουστεί με εύφλεκτο υλικό, αλλά τον απομάκρυναν οι πιο ψύχραιμοι.
Την άμεση αποσυμφόρηση της Ειδομένης ζήτησε από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.
Στην Ειδομένη έφθασαν χθες το μεσημέρι και επτά κλινάμαξες του ΟΣΕ, χωρητικότητας περίπου 250 κρεβατιών, προκειμένου να βρουν στέγη κάποιοι από τους 13.000 πρόσφυγες.
«Συγγνώμη» προσφυγόπουλου στις Βρυξέλλες
Την ώρα που οι Βρυξέλλες βυθίζονταν στον τρόμο και το χάος λόγω του τριπλού τρομοκρατικού χτυπήματος με τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ένα μικρό προσφυγόπουλο στην Ειδομένη συγκλόνιζε με τη «συγγνώμη» του προς το βελγικό λαό για το χθεσινό αιματοκύλισμα.
Το παιδί έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί «Λυπάμαι για τις Βρυξέλλες» και το σήκωσε ψηλά ώστε να το απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός του Reuters.
Μπορεί ο μικρός πρόσφυγας να μην είχε καμία ευθύνη ή ανάμειξη με τις πολύνεκρες επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ωστόσο έδειξε το μεγαλείο της ψυχής του και το περίσσευμα ανθρωπιάς του, εκφράζοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του σε μια Ευρώπη που του έχει γυρίσει την πλάτη.
Ίσως να αισθάνθηκε ενοχές γιατί οι βομβιστές των Βρυξελλών είναι ομόθρησκοί του, ενδεχομένως και ομοεθνείς του. Ίσως να ήθελε με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι δεν είναι όλοι οι Σύροι τζιχαντιστές ή τρομοκράτες…
Γιγαντώνεται ο «καταυλισμός» στον Πειραιά
Στον Πειραιά ο άτυπος προσφυγικός καταυλισμός γιγαντώνεται, αφού τα άτομα που βρίσκονται στο λιμάνι ξεπέρασαν τους 5.000.
Χθες το πρωί κατέπλευσε από τη Λέσβο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 1» με 131 Αφγανούς και Πακιστανούς, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ταξίδεψαν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες μιας χρήσης.
Επρόκειτο για άτομα που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες, πληρώνοντας 1.000 ευρώ έκαστος στους διακινητές αλλά δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση Γ. Κυρίτσης διέψευσε, πάντως, ότι ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες εν πλω, τονίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι χειροπέδες μπήκαν για τη μεταφορά τους στις κλούβες με τις οποίες θα οδηγούνταν σε κέντρα κράτησης. Σημείωσε, δε, ότι μέσα στο καράβι, βρίσκονταν περιορισμένοι σε χώρο που φυλασσόταν.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για κρατούμενους παράτυπους μετανάστες και πως η μεταφορά κρατουμένων γίνεται πάντα με χειροπέδες, σύμφωνα με τον κανονισμό.
Όταν έφτασαν στον Πειραιά, οι αστυνομικοί τους φόρεσαν προσωρινά χειροπέδες έως ότου φτάσουν οι κλούβες της Αστυνομίας, που τους μετέφεραν στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Κορίνθου.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πρόκειται για υπηκόους Πακιστάν και άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι κρατούνται για να επαπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους.
Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου κρατούνται συνολικά 465 αλλοδαποί που βρίσκονται εν αναμονή της υποχρεωτικής επιστροφής τους στις πατρίδες τους.
52.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
Πάνω από 52.000 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τις ροές να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Στα νησιά παραμένουν 5.775 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο. Πάνω από 13.700 βρίσκονται στην Αττική, 3.000 στην κεντρική Ελλάδα και περίπου 30.000 στα βόρεια της χώρας.
Το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου συνολικά αποβιβάσθηκαν ακόμη 368 άτομα. Συγκεκριμένα, 185 νέες αφίξεις προσφύγων καταγράφηκαν στη Λέσβο, 183 στη Χίο, ενώ κανένας δεν έφτασε στη Σάμο.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στα νησιά και έχουν προσφυγικό προφίλ, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πρόσφατοι αφιχθέντες είναι από το Πακιστάν και χώρες της βόρειας Αφρικής και δηλώνουν πως «θέλουν να πάνε στη Γερμανία για να δουλέψουν».
Προφυλακιστέοι δύο διακινητές
Στο μεταξύ, το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι δυο από τους έξι κατηγορουμένους στην υπόθεση της παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία.
Μετά την απολογία τους στον 17ο τακτικό ανακριτή προφυλακιστέοι κριθήκαν ο 43χρονος Ιρακινός και ο 57χρονο πιλότος – ξάδελφος του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου- που φέρονται ως «εγκέφαλοι» κυκλώματος που μετέφερε τους μετανάστες από την αερολέσχη Μεσολογγίου στη γείτονα χώρα με μικρά αεροσκάφη.
Ελεύθερος με εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα αφέθηκε ο 69χρονος πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και υπεύθυνος της αερολέσχης ενώ οι ίδιοι περιοριστικοί όροι καθώς και εγγύηση 10.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον δεύτερο πιλότο που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Ελεύθεροι αφέθηκαν ο Ιρακινός οδηγός καθώς και ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα ενώ στον πρώτο επιβλήθηκε και εγγύηση 5.000 ευρώ. Στις απολογίες τους, πάντως, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Διαβάστε επίσης: Νέα παράσταση Τσίπρα σε Μέρκελ για την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.