ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΔΕΙΧΝΟΥΝ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ AIRBUS
Ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο πριν φτάσει στο Κάιρο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, πληθαίνουν κάθε λεπτό που περνάει οι ενδείξεις ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους οφείλεται σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ομάδας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας, Jean-Paul Troadec, η εξαφάνιση του Αιγυπτιακού αεροσκάφους οφείλεται πιθανότατα σε επίθεση.
«Σε περίπτωση ενός τεχνικού προβλήματος, μίας μηχανικής βλάβης ή φωτιάς στο αεροσκάφος το πλήρωμα έχει χρόνο να αντιδράσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι το πλήρωμα αντέδρασε επομένως μπορούμε να υποθέσουμε το ενδεχόμενο της επίθεσης» δήλωσε ο κ. Troadec στο Europe 1.
Σερίφ Ισμαΐλ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ δήλωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Egyptair.
«Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή» δήλωσε ο κ. Ισμαΐλ.
Ερωτηθείς από το Reuters για το αν η εξαφάνιση του αεροσκάφους συνδέεται με τρομοκρατική επίθεση, ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου απάντησε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο».
Ολάντ: Συνετρίβη το αεροσκάφος της EgyptAir
Τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο εκτελούσε την πτήση MS804 από το Παρίσι προς το Κάιρο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι καμία εκδοχή για τα αίτια της τραγικής απώλειας του αεροπλάνου, με 66 επιβαίνοντες, 56 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Η γαλλική Δικαιοσύνη ήδη άρχισε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.
Η ανακοίνωση της ΥΠΑ για την εξαφάνιση του Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών
Κορυφώνεται ώρα με την ώρα η αγωνία για την τύχη του Airbus A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών που εξαφανίστηκε ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο λίγο μετά την είσοδό του στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.
«Στις 02:24 πμ τοπική ώρα εισήλθε στο FIR Αθηνών η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΥΠΑ, έχει ως εξής:
«Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.
Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου.
Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».
«Σε καλή κατάσταση το αεροσκάφος, είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσεις», λέει η Airbus
«Η AIRBUS ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ»
«Το αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της EgyptAir, το οποίο εξαφανίστηκε μεταξύ της Καρπάθου και των αιγυπτιακών ακτών με 66 επιβαίνοντες, είχε παραδοθεί στην αιγυπτιακή εταιρία στα τέλη του 2003 και είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσεις», ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus.
«Με λύπη της η Airbus επιβεβαιώνει πως ένα A320 της EgyptAir χάθηκε (…) πάνω από τη Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή εταιρεία.
«Το εν λόγω αεροσκάφος, με στοιχεία εγγραφής Su-GCC, έφερε τον σειριακό αριθμό 2088 και παραδόθηκε στην EgyptAir με την έξοδό του από τη γραμμή παραγωγής τον Νοέμβριο του 2003. Το αεροσκάφος είχε στο ενεργητικό του περίπου 48.000 ώρες πτήσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, δηλαδή περίπου το μισό της συνολικής διάρκειας πτήσεων ενός Airbus A320.
«Η Airbus είναι έτοιμη να παράσχει κάθε τεχνική βοήθεια στο γαλλικό Γραφείο Έρευνας και Αναλύσεων (BEA), καθώς και στις αρχές που έχουν επιφορτισθεί με την έρευνα», προσθέτει η εταιρεία, συμμεριζόμενη «την ανησυχία όλων των επηρεαζόμενων προσώπων» από την απώλεια του αεροπλάνου.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΑ: Νότια της Καρπάθου συνετρίβη το αεροσκάφος της EgyptΑir
Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία σοκ: Είδαν «φωτιά στον ουρανό» νότια της Καρπάθου (Βίντεο)
Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με την εξαφάνιση αεροσκάφους της Egyptair (Βίντεο)
Διαβάστε επίσης: Τι ανέφερε ο πιλότος στους Έλληνες ελεγκτές, λίγο πριν σβήσει το «στίγμα» του αεροσκάφους από τα ραντάρ