«Πράσινο φως» για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άναψε το ΔΝΤ! Το Ταμείο, σταματά να στέκεται εμπόδιο στην έκδοση ενός νέου ομολόγου από την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων καθυστέρησε και λόγω των ενστάσεων του Ταμείου στην αύξηση του ελληνικού Δημόσιου Χρέους! Πρακτικά, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φέρονται να είχαν βάλει ένα πλαφόν, ένα όριο στο ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η χώρα! Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Bloomberg, τρεις αξιωματούχοι με γνώση του θέματος, αυτό αλλάζει από σήμερα, που η χώρα καταβάλει την μεγαλύτερη πληρωμή στην ΕΚΤ, ύψους σχεδόν 4 δις ευρώ.
Μετά την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης ύψους 7,7 δις ευρώ από την Ελλάδα, έχουν πληρωθεί 2,1 δις για ομόλογο του 2014, άλλα 290 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και σήμερα αναμένεται να καταβληθούν περίπου 4 δις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μείωσε το ύψος του χρέους κατά 6,4 δις ευρώ και σύμφωνα με την λογική των ξένων αναλυτών, μπορεί να δανειστεί από τους επενδυτές έως και αυτό το ποσό!
Το πρώτο βήμα έγινε, η Ελλάδα προσέλαβε τις 6 allstar τράπεζες των αγορών για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου! Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η κυβέρνηση προσέλαβε αναδόχους τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC! Αυτές οι τράπεζες, θα αναλάβουν τη διαχείριση της 5ετούς έκδοσης.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η έκδοση θεωρείται πιθανό, να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά καθώς δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα, το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές. Αυτό είναι στη λογική, ότι με την στήριξη των πιστωτών και το 5τές ομόλογο μπορεί να πάει καλύτερα, αλλά και να μπουν οι βάσεις για μελλοντικές εκδόσεις.
Άλλες πηγές, αναφέρουν ότι η συμφωνία, μπορεί να είναι μέρος και μιας άσκησης διαχείρισης παθητικού. Δηλαδή, είτε η κυβέρνηση να επιλέξει οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις μέσω μιας δημοπρασίας για τα ομόλογα 3 δις ευρώ που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019, είτε μια δημοπρασία ή μια επαναγορά των λεγόμενων ομολόγων strip, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αναδιάρθρωση χρέους το 2012.
Γιατί το ΔΝΤ καθυστέρησε την επιστροφή στις αγορές!
Αξιωματούχοι που μίλησαν στο ξένο πρακτορείο τόνισαν ότι το ΔΝΤ, που αναμένεται σήμερα να συζητήσει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο μια νέα γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα.
Με λίγα λόγια, όπως προαναφέραμε έχει βάλει «ταβάνι» στο χρέος της χώρας. Το «πλαφόν» είναι τέτοιο, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρις ότου αποπληρώσει μέρος αυτών που οφείλει, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον μέχρι σήμερα, που θα πληρωθούν άλλα 4 δις ευρώ στην ΕΚΤ.
Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, όμως ακόμα και μετά την αποπληρωμή της ΕΚΤ, το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για να εκδοθούν νέα ομόλογα. Σύμφωνα με το Reuters, oι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις εκτιμούν πως το ζήτημα θα διευθετηθεί γρήγορα και πως η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές σύντομα. Τέλος, ένας τρόπος για να ξεπεραστεί το εμπόδιο θα είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος, εκδίδοντας swaps, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των ωριμάνσεων χωρίς να αυξήσουν το σύνολο του Χρέους.