ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 9.000 ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ – ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
Οι περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν υπό άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση και ένα μίγμα αθλιότητας, απελπισίας και παραβατικότητας, ενώ παράλληλα προκαλείται σημαντική ζημιά στην οικονομία από τη σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει κλειστή.
Το βράδυ της Τετάρτης, δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά στη διάρκεια επεισοδίων στην Ειδομένη και διακομίστηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ από τον άτυπο καταυλισμό στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ αποχώρησε προσωρινά η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που όμως επέστρεψε το πρωί της Πέμπτης.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 8 το βράδυ, όταν ομάδα περίπου 300 προσφύγων και μεταναστών -σύμφωνα με την αστυνομία- μετακίνησε εγκαταλελειμμένο βαγόνι προς τις διμοιρίες των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκονται καθημερινά στην ισόπεδη διάβαση. Καθώς το βαγόνι κατευθύνονταν προς το μέρος τους, οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε ρίψη χημικών προκειμένου να διαλύσουν την ομάδα που συμμετείχε σ’ αυτήν την ενέργεια. Προς στιγμήν φάνηκε να αποκλιμακώνεται η ένταση, αλλά στη συνέχεια οι πρόσφυγες και μετανάστες ανασυγκροτήθηκαν και συνέχισαν να σπρώχνουν το βαγόνι, ενώ ακολούθησε νέος γύρος ρίψης χημικών από τους αστυνομικούς, με την άλλη πλευρά να πετάει προς το μέρος τους πέτρες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, έγινε και περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης από αστυνομικούς. Η ένταση αποκλιμακώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ, όταν άρχισε να διαλύεται το συγκεντρωμένο πλήθος.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
«Στην Ειδομένη τελούνται πλέον αξιόποινες πράξεις. Θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας» υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος που για το μεσημέρι της Πέμπτης έχει προαναγγείλει την κατάθεση αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, με ζητήματα αιχμής το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, με έμφαση στον επί δίμηνο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και αδικήματα που αφορούν στη δημόσια ασφάλεια και υγεία.
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο fm» προχώρησε στην καταγγελία ότι στην Ειδομένη τελούνται πλέον αξιόποινες πράξεις, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής, και υπογράμμισε πως έπρεπε ήδη ο αρμόδιος Υπουργός να έχει δώσει εντολή επέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας για εκκένωση του καταυλισμού.
Επιπλέον ο κ. Τζιτζικώστας προανήγγειλε πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες, «προκειμένου να σταματήσει το χάος που επικρατεί στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη».
ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συνολικά, με βάση τις ανακοινώσεις του συντονιστικού το πρωί της Πέμπτης βρίσκονταν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 54.565 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 29.104 φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, οι 14.499 στην Αττική και οι 8.561 στα νησιά.
ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Κανένα από τα τρία κλειστά κέντρα που επισκέφθηκε το Παρατηρητήριο, σε Σάμο, Λέσβο και Χίο στα μέσα Μαΐου, δεν έχει διαχωρίσει τις ανύπαντρες γυναίκες από τους άνδρες και σε όλα δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής ενώ είναι σοβαρά υπερπλήρεις, διαπιστώνει μεταξύ άλλων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Στην ευρωπαϊκή εκδοχή των προσφυγικών καταυλισμών, γυναίκες και παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους λόγω πολέμου έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με την καθημερινή βία και ζουν με τον φόβο,» δήλωσε ο Bill Frelick, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Η ελληνική αστυνομία απέτυχε στο να παρέχει προστασία στα συχνά βίαια περιστατικά που ξεσπούν στα κλειστά κέντρα κράτησης, γνωστά ως «hotspots», στα ελληνικά νησιά, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Τα κέντρα δημιουργήθηκαν για την υποδοχή, την ταυτοποίηση και την προώθηση και επεξεργασία αιτημάτων ασύλου προσφύγων και μεταναστών.
«Στην Ευρωπαϊκή εκδοχή των προσφυγικών καταυλισμών, γυναίκες και παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους λόγω πολέμου έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με την καθημερινή βία και ζουν με τον φόβο,» δήλωσε ο Bill Frelick, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η έλλειψη προστασίας από την αστυνομία, η συσσώρευση ανθρώπων και η μη τήρηση της στοιχειώδους υγιεινής, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας στα ελληνικά νησιά» πρόσθεσε.