49.560 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Είκοσι λεωφορεία βρίσκονται από το πρωί στην Ειδομένη, στην είσοδο του καταυλισμού, προκειμένου να επιβιβαστούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να φύγουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία και αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι. Την ίδια ώρα, ομάδα προσφύγων παραμένει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν. Στο μεταξύ, ο αέρας που φυσάει και σήμερα δυσκολεύει την καθημερινότητα όσων ζουν κυρίως στις μικρές σκηνές.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό γίνεται άμεσα η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτην την στιγμή σε δομές φιλοξενίας. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται.” Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γ Κυρίτσης,μετα την σημερινη συνεδριαση του Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό.
“Η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να πάψουν να υφίστανται.Αυτήν την στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά” , προσέθεσε ο κ Κυρίτσης
Την προσεχή Τετάρτη η Κυβέρνηση καταθέτει στην Βουλη το νομοσχέδιο που θα διευθετεί τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σε ότι αφορά την Συμφωνία, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο και έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της.
Αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη κατατίθεται στην Βουλή σχέδιο νόμου για την διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.
Προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές.
Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Επίσης η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο για προσλήψεις πολιτικού προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.
Σε ότι αφορά την Συμφωνία είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για την διαδικασία επανεισδοχής.
Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία εντός 20 ημερών 30.000 θέσεων φιλοξενίας πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.
Αναχώρησε το πρώτο λεωφορείο γεμάτο πρόσφυγες από την Ειδομένη
Το πρώτο από τα είκοσι λεωφορεία που έφτασαν το πρωί στην Ειδομένη του Κιλκίς για να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες επιθυμούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, αναχώρησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα για τη Βέροια.
Την ίδια ώρα, η ομάδα προσφύγων η οποία εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, προσπάθησε με συνθήματα να αποτρέψει αυτούς που έφευγαν.
Μια ομάδα προσφύγων ενημερώνεται αυτή την ώρα από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ειδομένη, έχουν καταγραφεί 400 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες από τη Συρία.
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των προσφύγων στα Διαβατά
Στην πλατεία στο άγαλμα του Βενιζέλου παραμένουν και σήμερα περίπου πενήντα πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, οι οποίοι έκαναν πορεία χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων και τις συνθήκες διαβίωσης στα Διαβατά.
Οι πρόσφυγες πέρασαν την παγωμένη νύχτα σε αντίσκηνα που έχουν στήσει στην πλατεία. Στο πλευρό τους βρίσκονται μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.
Στη Μαλακάσα 68 πρόσφυγες από τον Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 128 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, 68 από τους αφιχθέντες αναχώρησαν με λεωφορείο για κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Μαλακάσα. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 2» το οποίο μετέφερε μόνο πέντε μετανάστες και πρόσφυγες. Συνολικά, στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, φιλοξενούνται 4.800 άτομα, στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.
253 Ιρακινοί στο κέντρο φιλοξενίας Κατσικά στα Ιωάννινα
Στο κέντρο φιλοξενίας Κατσικά, στα Ιωάννινα, μεταφέρθηκαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, 253 Ιρακινοί πρόσφυγες.
Πρόκειται, για οικογένειες με μικρά παιδιά, που κατά την άφιξή τους καταγράφηκαν, ενώ παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη.
Στο κέντρο φιλοξενίας ξεκίνησαν από χθες να φτάνουν οργανώσεις αρωγής, ενώ καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εθελοντικά, γιατροί από τα Ιωάννινα.
Ωστόσο, οι εργασίες στο Κέντρο από τον στρατό συνεχίζονται, καθώς ακόμη υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές. Μάλιστα, χθες κάποιες οικογένειες αναχώρησαν αναζητώντας κατάλυμα σε ξενοδοχεία.
49.560 Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Στη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών προχώρησε το γραφείο Τύπου του Συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται 4.680 πρόσφυγες, στην Αττική 13.872, στην Κεντρική Ελλάδα 2.947 ενώ στη Βόρεια Ελλάδα 28.061. Στο τελικό σύνολο, οι πρόσφυγες ανέρχονται στους 49.560.

