Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

«Έκαψε» την υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά

ΕΝΑ δεύτερο γύρο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Μητσοτακικούς και Σαμαρικούς στη Νέα Δημοκρατία προκαλεί το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι λόγοι που οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά να ανατρέψει το ΄93 την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Στην ουσία η έκδοση του δεύτερου τόμου του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά, εξυπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό: Να κάψει την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το τάιμινγκ που επελέγη για να εκδοθεί ο δεύτερος τόμος του βιβλίου, παραμονές της απόφασης που θα λάβει ο πρωθυπουργός για το πρόσωπο που θα στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λειτουργεί ως απόλυτη προβοκάτσια για τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι αναφορές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι ο Αντώνης Σαμαράς οργάνωσε αποστασία με τη βοήθεια όλων των ισχυρών παραγόντων της διαπλοκής, επιχειρηματιών και εκδοτών ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των Μητσοτακικών.

Αυτά που εμφανίζονται ως περιγραφές μιας κρίσιμης περιόδου της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας καίνε κυριολεκτικά οποιαδήποτε απόπειρα του Αντώνη Σαμαρά να διεκδικήσει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Στο δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αποκαλυπτικός:

“Να με ρίξει δεν το είχα υποψιαστεί ποτέ. Ο Σαμαράς όταν έφυγε δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μείνει 4 χρόνια και ότι αυτός δεν επρόκειτο να συντελέσει στην πτώση της κυβερνήσεως. Αλλά, η πολιτική του αυτή άλλαξε στην πορεία και τελικά επεδίωξε ανοιχτά την ανατροπή της κυβερνήσεως. Ο Σαμαράς μοναχός δεν είχε επαρκείς δυνάμεις για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Αλλά βρέθηκε στην ίδια πλευρά με πολλές δυνάμεις, κυρίως με τους διαπλεκόμενους. Όλοι οι διαπλεκόμενοι, όλοι χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση, συμμάχησαν. Διότι η δική μου κυβέρνηση είχε ένα χαρακτηριστικό, το οποίο βέβαια στην Ελλάδα δεν αρέσει. Κανείς δεν αισθανόταν ότι μας διευθύνει, ότι μας έχει στο χέρι. Είχα φίλους, στήριξα φίλους στα σωστά, εκεί που είχαν δίκιο. Ποτέ δεν το αρνήθηκα αυτό, αλλά ποτέ δεν έγινα δούλος κανενός. Ήμουν ανεξάρτητος και ασυμβίβαστος. Και παρά ταύτα, δεν θα πέφταμε. Διότι πέσαμε σε μία στιγμή που ουσιαστικά βουλιάξαμε στο λιμάνι. Οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που αποτολμήσαμε εμείς τότε, που ήταν κυρίως ο ΟΤΕ και οι αστικές συγκοινωνίες, είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο ΟΤΕ είχε τελειώσει”.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει κάνει και απαξιωτικές αναφορές για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Όταν χάσαμε τις εκλογές πήγα να δω τον πρόεδρο, τον Καραμανλή, για να του υποβάλλω την παραίτησή μου. Είχα συνταγματική υποχρέωση. Είχα χάσει τις εκλογές, είχε έρθει ο Ανδρέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μπήκα μέσα ο Καραμανλής, που υποτίθεται ότι είναι ο ιδρυτής (της ΝΔ), υποτίθεται ότι είναι ο ιδρυτής της παράταξης και υποτίθεται ότι την παράταξη αυτή τη στηρίζει, αντί να μου πει έστω μια κουβέντα, ότι λυπάται για το αποτέλεσμα κλπ, το πρώτο πράγμα που βρήκε να μου πει ήταν ότι: “Ο πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε να φεύγει”. Εγώ αγρίεψα και του είπα: “Δεν μου χρειάζονται οι συμβουλές σου. Κράτα τες για τον εαυτό σου. Εγώ έχω πει τι θα κάνω”. Ήταν απίστευτη η λύσσα όλων εκείνη την εποχή να πέσει η κυβέρνηση”.

Όλα δείχνουν ότι στη Νέα Δημοκρατία επιχειρείται ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τους παλιούς ιδιοκτήτες της παράταξης, καθώς και με τις επιρροές που έχουν απομείνει στο Σαμαρικό στρατόπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η στρατηγική για συνταξιοδότηση του Κ. Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά.
Όταν τελειώσει το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί οδηγούνται αναγκαστικά στο περιθώριο.

Στην ουσία καθαρίζει το κόμμα ελέγχοντας απόλυτα την κατάσταση ενώ παράλληλα δημιουργεί έναν προσωπικό μηχανισμό αξιοποιώντας στις κυβερνητικές θέσεις πρόσωπα τα οποία δεν είχαν ιστορική διαδρομή στη συντηρητική παράταξη.

Το ζητούμενο είναι, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις Καραμανλικών και Σαμαρικών.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμά ότι δεν έχουν πλέον καμία επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ούτε δυνατότητα να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή