ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΣΤΑ
Οι λαοί της Ευρώπης στρέφονται αριστερά για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ στο Μαξίμου προκαλεί το σύνδρομο της Πορτογαλίας, όπου η Δεξιά κέρδιζε στις δημοσκοπήσεις και οι σοσιαλιστές σάρωσαν στις εκλογές εξασφαλίζοντας αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι δημοσκόποι στη Πορτογαλία που είχαν αναλάβει εργολαβικά την δημιουργία τεχνητής δυναμικής του συντηρητικού κόμματος υπέστησαν τον απόλυτο διασυρμό. Γελάει ο κόσμος ακόμη και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν ισοδύναμους τους σοσιαλιστές με τη Δεξιά.
Οι κάλπες βέβαια αποτύπωσαν μια διαφορά 11,5%, με αποτέλεσμα οι δημοσκόποι να κρύβονται γιατί κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμη και τους Ελληνες συναδέλφους τους που έχουν αποκτήσει διατριβή στις μαϊμού δημοσκοπήσεις. Το μήνυμα των εκλογών στην Πορτογαλία είναι ένα: Ο κόσμος στρέφεται προς τα αριστερά για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα. Εχει κουραστεί από τις πολιτικές της διαρκούς λιτότητας που για χρόνια επέβαλε το Βερολίνο και αναζητεί κοινωνικές πολιτικές οι οποίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εφαρμοστούν στα Δεξιά κόμματα. Η στροφή προς τα αριστερά εκδηλώθηκε πρώτα στο προπύργιο του συντηρητισμού, τη Γερμανία, με τη νίκη των σοσιαλδημοκρατών.
Ακολούθησε τώρα η Πορτογαλία ενώ σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι εργατικοί στη Βρετανία, οι οποίοι βρίσκονται δέκα μονάδες μπροστά από τον Μπόρις Τζόνσον. Η στροφή προς τα αριστερά είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν μπορούν να επιλυθούν από τη σημερινή κυβέρνηση. Η έκρηξη ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά είδη, το κόστος της ενέργειας που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια αλλά με γενναίες κρατικές παρεμβάσεις που προϋποθέτουν αλλαγή πολιτικής.
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα θέματα επικοινωνίας στηριζόμενη στη δύναμη κρούσης που διαθέτει στα Μέσα Ενημέρωσης της διαπλοκής. Όταν όμως έρθει η ώρα της κάλπης, τότε δεν θα μιλήσουν οι δημοσκόποι αλλά ο λαός, όπως ακριβώς συνέβη και στην Πορτογαλία.
Νίκη και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή
Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατήγαγε απρόσμενα καθαρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε ωστόσο κι από την άνοδο της άκρας δεξιάς, που κατέστη 3ο κόμμα με 7,15%, για πρώτη φορά μετά το 1974.
Μολονότι οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να βρίσκεται στήθος με στήθος με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, ο Αντ. Κόστα διέψευσε τις προβλέψεις καθώς το κόμμα του βελτίωσε τις επιδόσεις του σε σύγκριση με το 2019 και δεν θα χρειάζεται πλέον τις ψήφους των πρώην συμμάχων του στη ριζοσπαστική αριστερά. Το γεγονός ότι ο κ. Κόστα ήταν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές, αφού οι σύμμαχοί του απέρριψαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.
Ο πρώην δήμαρχος Λισαβόνας, ηλικίας 60 ετών, κατέλαβε την εξουσία το 2015, χάρη σε μια συμμαχία της αριστεράς άνευ προηγουμένου από την Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974, παρότι δεν είχε κερδίσει καν εκείνες τις εκλογές. Χθες Κυριακή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πορτογαλικό κοινοβούλιο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του.
Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα – μένουν να κατανεμηθούν μόνο οι τέσσερις έδρες που αναδεικνύουν οι Πορτογάλοι της διασποράς –, το PS συγκέντρωσε το 41,7% των ψήφων και ως εκ τούτου θα καταλάβει 117-118 από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής.
«Απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία (…) είναι υψηλότερη ευθύνη, συνεπάγεται πως θα πρέπει να κυβερνήσουμε μαζί με και για όλους τους Πορτογάλους», υπογράμμισε ο κ. Κόστα, 60 ετών, κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του. Έκανε λόγο για επικράτηση «της ταπεινότητας, της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας».
«Το PS πρέπει να κερδίσει διότι χρειάζεται σταθερότητα, δεν είναι η ώρα για πολιτική αλλαγή», είπε μια 39χρονη ψηφοφόρος, ειδικός στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, αφού ψήφισε στη Λισαβόνα. «Ψήφισα τους σοσιαλιστές διότι τους χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», είπε 68χρονος συνταξιούχος μαραγκός.
Πτώση για τη δεξιά, στο 7,15% το ακροδεξιό κόμμα
Ενώ ήλπιζε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση, το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) υπό τον Χούι Χίου, δοκίμασε δυσάρεστη έκπληξη, είδε το ποσοστό του να πέφτει κάτω από το 30% (στο 29,3%). Το κόμμα της άκρας δεξιάς Chega («Αρκετά»), αντίθετα, μετατράπηκε στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα της Ιβηρικής, αφού συγκέντρωσε το 7,15% των ψήφων και θα καταλάβει 12 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ δεν διέθετε παρά μόλις μία στο απερχόμενο.
Ως το 2019, η Πορτογαλία αποτελούσε εξαίρεση στην Ευρώπη, καθώς από το τέλος της δικτατορίας το 1974 μέχρι τότε η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είχε εκλέξει κανένα μέλος της άκρας δεξιάς στη Βουλή.
«Ο κόσμος κατάλαβε το μήνυμά μας», έκρινε ο πρόεδρος του Σέγκα, ο Αντρέ Βεντούρα, για τον οποίο είναι «κακό για τη χώρα πως ο Αντόνιο Κόστα συνεχίζει να είναι πρωθυπουργός».
Οι φιλελεύθεροι, που μπήκαν στο κοινοβούλιο το 2019 με μόλις έναν βουλευτή, επιβεβαίωσαν την άνοδο που τους πίστωναν οι δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας το 5% των ψήφων και αναδεικνύοντας πέντε βουλευτές. Ξεπέρασαν έτσι τις δύο παρατάξεις της πορτογαλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του Αριστερού Μπλοκ και της συμμαχίας κομμουνιστών-πρασίνων, που κατά τα φαινόμενα απογοήτευσαν μέρος του εκλογικού σώματος διότι προκάλεσαν τις πρόωρες εκλογές απορρίπτοντας το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Αντόνιο Κόστα δεν έπαψε να υπερηφανεύεται ότι «γύρισε τη σελίδα της λιτότητας» που άνοιξε επί πορτογαλικής δεξιάς υπό την εποπτεία της «τρόικας» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), εν μέσω της κρίσης κρατικού χρέους. Όμως, ενώ η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείτο λογάριαζε να «γυρίσει τη σελίδα της πανδημίας», χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη που συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στην ΕΕ και στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, τη σταμάτησαν οι σύμμαχοί της, που αξίωναν μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική. Έχοντας πλέον τα χέρια ελεύθερα, ο κ. Κόστα μπορεί να πλέον να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου επενδύσεων 16 δισεκ. ευρώ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, η οποία είχε ολοκληρωθεί προτού εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση, η κυβέρνησή του είχε επωφεληθεί από την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία για να καταργήσει τις μειώσεις μισθών της εποχής της «Τρόικας», επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας. Η συμμετοχή αναμενόταν να ξεπεράσει το ιστορικό χαμηλό του 2019 (49%).