Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Στο κενό η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
• Τρόμος για τη μετάλλαξη του ιού: Ακόμα και κλείσιμο συνόρων σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση
Eδώ και πολλούς μήνες, η ανθρωπότητα περίμενε το εμβόλιο ώστε να υψώσει το πολυπόθητο τείχος άμυνας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού. Για μήνες η ΕΕ σχεδίαζε το πώς θα διανεμηθούν τα εμβόλια και οι κυβερνήσεις των χωρών μοίραζαν αισιοδοξία στους πολίτες, υποσχόμενες πως η ζωή τους θα επανέλθει σύντομα στους κανονικούς ρυθμούς. Η αισιοδοξία αυτή μεγάλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν έφτασαν στις χώρες της Ευρώπης οι πρώτες δόσεις του εμβολίου. Όμως, οι καθυστερήσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχει ήδη προκαλέσει τη δυσφορία της ΕΕ, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που είχαν σχεδιάσει έχουν πάει περίπατο…
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα μείωνε έως και κατά 50% τον αριθμό των εμβολίων την προηγούμενη εβδομάδα. Για παράδειγμα η Ρουμανία θα παρέλαβε το 50% των προγραμματισμένων δόσεων και το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου. Τα μισά εμβόλια από αυτά που περίμενε πήρε και η Πολωνία. Για σημαντικές μειώσεις ετοιμάζεται και η Τσεχία. Από τη μεριά της, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.
Παρά τις δεσμεύσεις της εταιρείας ότι θα αναπληρώσει τις χαμένες δόσεις, ειδικοί επισημαίνουν πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων, θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.
«Χρειαζόμαστε την Κομισιόν να μην είναι μόνο συντονιστής αλλά και σκληρός διαπραγματευτής με φαρμακευτικές εταιρείες, μιλώντας εξ ονόματος 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ σε διεθνή δίκτυα. «Μόνο μια ισχυρή στάση θα επιτύχει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε.
«Να εγκριθούν γρήγορα και άλλα εμβόλια»
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, ζήτησαν την επίσπευση της αδειοδότησης των υποψήφιων εμβολίων, με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.
Πάντως στην Ουγγαρία, οι Αρχές έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως για τη χρήση τόσο του εμβολίου της Οξφόρδης, όσο και του ρωσικού Sputnik V, τα οποία ακόμα δεν έχουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Όχι των Ευρωπαίων στην πρόταση Μητσοτάκη
Δεν εισακούστηκε στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «διαβατήριο» για πιο εύκολες μετακινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις Γαλλίας και Γερμανίας. Μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες, όπως αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό, φαίνεται πως φοβήθηκαν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εμποδίζει από το να ταξιδεύουν με ευκολία όσους δεν το έχουν.
Οι επικεφαλής των κρατών της Ε.Ε. θεώρησαν ότι είναι πολύ νωρίς για τους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο να διεκδικήσουν τυχόν ταξιδιωτικά προνόμια. Πάντως συμφώνησαν να στείλουν μήνυμα για τον περιορισμό των μη αναγκαίων ταξιδιών.
Θα κλείσει τα σύνορα η ΕΕ;
Παρ’ ότι αποφασίστηκε η αποφυγή του κλεισίματος των συνόρων, καθώς αυτό θα είχε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την εισαγωγή περαιτέρω μεταλλάξεων όπως η βραζιλιάνικη» δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς. «Χρειαζόμαστε σαφή και ομοιόμορφα πρότυπα στα σύνορα και σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, «στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων» προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά των νέων παραλλαγών του ιού.
Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. Η ανησυχία γύρω από τις μεταλλάξεις βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, καθώς χώρες της ΕΕ έχουν αναγκαστεί να παρατείνουν τα lockdown, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων που οφείλεται στις παραλλαγές του ιού.
«Όταν τα κράτη-μέλη το κρίνουν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ελεύθερα να επιβάλουν περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν πληγεί από μεταλλάξεις», σημειώνουν με νόημα Γερμανοί αξιωματούχοι. Σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Βρετανία…
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»
Εξηγώντας αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει, ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Εάν ο ιός αλλάξει περισσότερο ίσως χρειαστούμε νέα εμβόλια. Αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτή τη χρονική φάση».
Επίσης, σημειώνει ότι «οι εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να παρακολουθούν στενά τις μεταλλάξεις του ιού και να καταστρώνουν σενάρια για την παραγωγή νέων εμβολίων. Τα mRNA εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα εντός ολίγων εβδομάδων, όπως μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Παραμένει όμως το θέμα της μαζικής παραγωγής. Αυτό δυστυχώς είναι ένα ευρύτερο ζήτημα και το βλέπουμε και τώρα με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και την αδυναμία κάλυψης πολλών χωρών εντός του 2021».
Ανοίγουν τα σχολεία – Προειδοποίηση για 3ο κύµα από Σύψα
Στην Ελλάδα, µετά από έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, δηµιουργείται δίκτυο επιτήρησης για τις µεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου, όπως και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ενώ αναμένεται η απόφαση για τα χιονοδρομικά κέντρα και την εστίαση.
Μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιµωξιολογίας Νίκος Σύψας σηµείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν έχουµε αύξηση κρουσµάτων, αλλά ο κίνδυνος παραµένει: «Ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4, υπάρχει φόβος για την διασπορά και ως εκ τούτου χρειάζεται αυξηµένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. Αν “σκάσει” η Αθήνα θα έχουµε πολύ άσχηµη τροπή. Δεν έχει περάσει ακόµα ο κίνδυνος. Ο ιός είναι εδώ και δεν αποκλείεται νέο 3ο κύµα…» είπε µεταξύ άλλων.