Τραγικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων όλης της χώρας, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν «ξεμείνει» από κρεβάτια εξαιτίας της φονικής γρίπης που συνεχίζει με εφιαλτικούς ρυθμούς την επέλασή της.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξάνθος, αποκάλυψε χθες πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο 200 κρεβάτια κλειστά σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ σε καθημερινή βάση μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχει λίστα αναμονής για 40 έως 50 άτομα.
Ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη» λόγω της έλλειψης κλινών και εξαιτίας της δραματικής αύξησης στα κρούσματα του ιού Η1Ν1.
O κ. Ξανθός εξήγησε ότι με την προκήρυξη 500 θέσεων προσωπικού για της ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ το πρόβλημα θα λυθεί και μάλιστα σε πανελλαδική βάση μέχρι τον Μάρτιο. Ήδη, αυτή η «ειδική» προκήρυξη βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό να προσληφθούν 400 νοσηλευτές και 100 γιατροί.
«Το σύστημα προμηθειών είναι απολύτως προβληματικό και μπλοκαρισμένο. Αυτή την περίοδο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία 315 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε επειδή οι υπηρεσίες δεν επαρκούν να προωθήσουν τα εντάλματα , είτε επειδή το ελεγκτικό συνέδριο έχει μπλοκάρει κάποιους από τους διαγωνισμούς, είτε επειδή έχει μπλοκάρει το σύστημα με το παρατηρητήριο τιμών», ανέφερε για το σύστημα προμηθειών.
Την ίδια ώρα, η εποχική γρίπη συνεχίζει να θερίζει. Ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 81 και είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ περισσότεροι από 120 άνθρωποι νοσηλεύονταν χθες σε Εντατική.
Η φετινή επικράτηση του πανδημικού τύπου της γρίπης Α (Η1Ν1) έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιπλοκές όχι μόνο σε άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση αλλά και σε άτομα νεότερης ηλικίας και κατά τα άλλα υγιή.
Είναι ενδεικτικό ότι έως την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός των ανηλίκων που είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ανερχόταν σε 19, ενώ πέντε παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους.
Το γεγονός ότι ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις φαίνεται και από τον θάνατο ενός 30χρονου γιατρού από το Μεσολόγγι τα προηγούμενα 24ωρα.
Όπως ανέφερε, εξάλλου, ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει αρχίσει να εμφανίζεται και γρίπη τύπου Β, που σημαίνει ότι θα χτυπά ως επί το πλείστον ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η γρίπη είναι πλέον στην κορύφωσή της και τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα βρίσκεται σε έξαρση.
Χρειάζεται, λοιπόν, εμβολιασμός όσων ακόμα δεν το έχουν κάνει κι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άμεση ιατρική βοήθεια σε όσους παρουσιάζουν σοβαρή συμπτωματολογία (υψηλό πυρετό που δεν πέφτει με αντιπυρετικά, πόνο στο στήθος, κακουχία κλπ), αποφυγή των κλειστών χώρων με πολύ κόσμο, άμεση εισαγωγή στην αντι-ιική θεραπεία για όσους νοσήσουν κι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και προσοχή με συχνό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή όσων φτερνίζονται και βήχουν.