Διπλωματική πρωτοβουλία ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης με Τουρκία – “Είμαστε ανήσυχοι για τη συμφωνία με τη Λιβύη”

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός πυρετός ώστε να περιοριστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι οποίες κορυφώθηκαν με την υπογραφή συμφωνίας με την ετοιμόρροπη “κυβέρνηση εθνικής ενότητας” της Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το έθεσε υπόψη όλες τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις.

Ειδικότερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ο οποίος ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και που τον επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ανησυχία  του για την κατάσταση στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας πως τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ: “Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες”. Από την πλευρά της η ανταποκρίτρια ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενη συγκλίνουσες πηγές, ανέφερε πως οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν προτίθεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, είπε: “Όταν μιλάμε για τη Λιβύη, συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητάμε με  πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα με την Καγκελάριο της Γερμανίας και συζητήσαμε ειδικά για το θέμα αυτό – τη Λιβύη και τι συμβαίνει. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία, καθώς εμπλέκονται. Πολλές χώρες εμπλέκονται σε σχέση με τη Λιβύη. Και είναι, τώρα, ένα χάος”.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως πολλές χώρες που θέλουν να μάθουν τη θέση των ΗΠΑ και “γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Έχουμε μια πολύ ξεχωριστή στάση. Και έχουμε οργανώσει συναντήσεις και θα δούμε αν μπορούμε να επεξεργαστούμε κάποιο σχέδιο ειρήνευσης”, πρόσθεσε.

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ζήτησε τη στήριξη του Προέδρου Τραμπ. “Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ουσιαστικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα προβληματική”, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

“Γι’ αυτό”, συνέχισε, “προσβλέπουμε πάρα πολύ την υποστήριξή σας για να βεβαιωθούμε ότι αυτού του είδους οι προκλητικές συμφωνίες δεν θα τεθούν τεθεί σε εφαρμογή. Και νομίζω ότι πρέπει γενικά να απέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο από κάθε είδους δραστηριότητα που αναζωπυρώνει τα πάθη και που δεν προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Επομένως, προσβλέπουμε πολύ στην υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου”, είπε ο πρωθυπουργός.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ενώπιον των μελών των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη, ούτως ή άλλως, ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το “μνημόνιο” που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Τόνισε δε τη συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή