Τετάρτη, 7 Μαΐου 2025

Δημοκρατία – Αστυνομοκρατία, ασύμβατες έννοιες

Της Μαρίας Απατζίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Eπί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαπιστώνουμε μια τερατώδη αύξηση της αστυνομοκρατίας. Η αστυνομία είναι πλέον παρούσα σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας των πολιτών. Μάλιστα η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας (;) του Πολίτη συνεργάζεται στενά με πολλούς υπουργούς, διευκολύνοντας το έργο τους ως προς την καταστολή τυχόν αντιδράσεων στις αποφάσεις που θέλουν να επιβάλουν. Με άλλα λόγια, η πολιτική διοίκηση των πολιτών βαδίζει χέρι-χέρι με τη συρρίκνωση της ελευθερίας αυτών.

Είναι άξιο απορίας πώς βρίσκονται τα κονδύλια για την ίδρυση σωμάτων αστυνομικής επιτήρησης σε χρόνο dt! Να θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή η ΕΛΑΣ διαθέτει 5 (πέντε) διαφορετικά αστυνομικά σώματα. Συγκεκριμένα, υπάρχει η Δράση -πρώην ΔΙΑΣ- για την περιφρούρηση των γειτονιών. Η Ο.Δ.Ο.Σ. για τη διαχείριση και οριοθέτηση συναθροίσεων, δηλαδή την αστυνόμευση-καταστολή ή και… πρόληψη των διαδηλώσεων. Το σώμα που διαχειρίζεται τις εισόδους των μεταναστών-προσφύγων στη χώρα μας, δηλαδή οι συνοριοφύλακες, τελούν σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Ήδη έχει συσταθεί το σώμα αστυνόμευσης των ΑΕΙ, κάτι που ήταν εδώ και χρόνια στην ατζέντα της δεξιάς παράταξης και τώρα υλοποιείται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας. Όμως και το Υπουργείο Μεταφορών ζήτησε και πήρε αμέσως την έγκριση για σώμα περιφρούρησης όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Προτάσσοντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη», η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν φείδεται πόρων ούτε χάνει χρόνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η «γαλήνη» στη χώρα. Θα μπορούσε κανείς να προτάξει βέβαια άλλες προτεραιότητες, που ίσως θα επιβεβαίωναν την δημοκρατική κατεύθυνση του κυβερνώντος κόμματος.

Ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε να προτάξει την κοινωνική δικαιοσύνη, με μέτρα στήριξης και αρωγής των πολιτών που υποφέρουν επί 10 χρόνια βαθιάς ύφεσης και άγνωστο για πόσα ακόμα λόγω της πανδημίας.

Ίσως ο κ.Μητσοτάκης θα έπρεπε να εξασφαλίσει την άντληση πόρων για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και βελτίωση των νοσοκομειακών μονάδων με νέο εξοπλισμό και συντήρηση του υπάρχοντος.

Ίσως θα έπρεπε να προηγηθεί η ενίσχυση των Πανεπιστημίων, με ορθή διαχείριση και διαφάνεια στις διοικήσεις τους, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και χορήγηση κινήτρων για τους νέους επιστήμονες έτσι ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Ίσως οι Δήμαρχοι -και δη ο πρώτος τη τάξει Δήμαρχος της χώρας, ο ανιψιός Μητσοτάκη- θα έπρεπε να ασχοληθούν με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών τους αντί να κάνουν πανάκριβα και άχρηστα έργα βιτρίνας.

Πολλά θα έπρεπε να γίνουν πριν από την ενδυνάμωση των ένοπλων δυνάμεων καταστολής κατά την άποψή μας. Μια δημοκρατική κυβέρνηση πρέπει να αναζητά τρόπους για να ακούσει τη φωνή των πολιτών αντί να τη φοβάται και να την φιμώνει. Τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατασταλτικής βίας είναι πολλά και ανατριχιαστικά.

Τι να πρωτοθυμηθούμε.

Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προκλήθηκε από τον άγριο ξυλοδαρμό του με κλωτσιές στο σώμα και στο κεφάλι. Την επίθεση ξεκίνησαν δυο πολίτες, και ολοκλήρωσαν 8 (οκτώ) αστυνομικοί που συνέχισαν να κλωτσούν τον λιπόθυμο νέο μέχρι θανάτου.

Η αναρρίχηση των αστυνομικών δυνάμεων στην ταράτσα του σπιτιού του Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι, χωρίς ένταλμα, κατέληξε σε ξυλοδαρμό του ιδίου και των παιδιών του επειδή η αστυνομία θεώρησε ότι τα παιδιά ήταν «αναρχικοί» καταληψίες.

Ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος από το Βόλο έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από 10 (δέκα) αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών.

Οι καταγγελίες για βιαιότητες, ακόμα και βασανισμούς(!) εναντίον ανδρών και γυναικών προσφύγων είναι δυστυχώς πολύ συχνές. Η αστυνομία δεν σταματά τις διώξεις ούτε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, όπως στην περίπτωση των εννέα φεμινιστριών που συνελήφθησαν μπροστά στη Βουλή την Ημέρα κατά της Έμφυλης Βίας (!) επειδή απλά βρέθηκαν εκεί.

Η αντίληψη που έχει η αστυνομία για το έργο που καλείται να επιτελέσει, συνοψίζεται στα λόγια του Σταύρου Μπαλάσκα, αντιπρόεδρου της ΠΟΕΣΥ στον ΣΚΑΪ (26/8/2019). Αναφερόμενος στα Εξάρχεια είπε: «Η αθόρυβη σκούπα (αστυνομία) θα ρουφήξει όλη τη σκόνη (μετανάστες) και τα σκουπίδια (ακροαριστερούς και αναρχικούς). Προοδευτικά, δημοκρατικά και με σχέδιο».

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν. Η αστυνομία είναι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος; Καθώς η κυβέρνηση ενισχύει τους ένοπλους τιμωρούς και εν πολλοίς τους αφήνει ασύδοτους και ακαταλόγιστους, παρέχει επωφελές έργο στον πολίτη ή τον βλάπτει στερώντας του βασικά ατομικά δικαιώματα;

*Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής, ΜέΡΑ25

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης