Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δημήτρης Κούβελας: Δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός… Να περιμένουμε να προβούμε σε μαζικό εμβολιασμό από το προσεχές Φθινόπωρο

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

 Στην Κυριακάτικη Kontranews ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας δηλώνει ότι είναι σύντομο το χρονικό διάστημα εφαρμογής του εμβολίου για να καθορίσει τις απώτερες ανεπιθύμητες ενέργειες και σημειώνει πως για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. «Τα αποτελέσματα θα τα δούμε από το φθινόπωρο και μετά» υποστηρίζει ο Καθηγητής, ενώ θεωρεί λάθος σε αρκετά σημεία την τακτική της κυβέρνησης για τον χειρισμό του ζητήματος και δικαιολογεί ένα μεγάλο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού που αρνείται να κάνει το εμβόλιο.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο; Έχει παρενέργειες; Μπορεί να προ­καλέσει αλλεργικές αντιδράσεις; Υπάρχει μερίδα κόσμου που δεν πρέπει να το κάνει;

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, το εμβόλιο της εται­ρείας PFIZER έχει δείξει μια βραχυχρόνια και μέσης διάρκειας ασφάλεια στις κλινικές μελέτες. Κάποιοι εμβολιασμένοι έχουν ανα­πτύξει αντιδράσεις είτε ανοσιακού είτε ιδιο­συγκρασιακού τύπου, οι οποίες όμως εμφα­νίζονται σε μικρά ποσοστά, όπως ήταν ανα­μενόμενο.

Δεν γνωρίζουμε όμως πώς θα συμπε­ριφερθούν ασθενείς συγκεκριμένων κατη­γοριών (αυτοάνοσα ή/και χρόνια φλεγμο­νώδη νοσήματα, αλλεργίες κ.λπ.), άτομα υπό αγωγή με βιολογικούς παράγοντες και ασθενείς υπό ανοσοκαταστολή και άνθρω­ποι οι οποίοι ήδη νοσούν ή έχουν νοσήσει από SARS-COV-2. Τέλος, λόγω του σύντο­μου χρονικού διαστήματος που διεξήχθη­σαν οι κλινικές μελέτες, δεν έχουμε γνώση για απώτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και τα δεδομένα κλίνουν υπέρ της ασφάλειας.

Πόσοι θα πρέπει να εμβολιαστούν για να αποκτήσουμε την ανοσία αγέλης;

Η ανοσία αγέλης εξαρτάται από τη διάρκεια και την επιτυχία της ανοσίας σε ατομικό επί­πεδο. Θεωρούμε ότι ένα ποσοστό μεγαλύτε­ρο από το 50% του πληθυσμού εξασφαλίζει σημαντική ανοσία σε επίπεδο κοινότητας.

Οι 300.000 δόσεις εμβολίων που θα λάβουμε εξαρχής αρκούν;

Οι 300.000 δόσεις εμβολίων αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 150.000 ανθρώπων. Αν βάλουμε τους υγειονομικούς και τους ευπα­θείς δεν καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας. Θα πρέπει να φθάσουμε σε έναν αριθμό των 10.000.000 δόσεων για να μιλήσουμε για ανοσία κοινότητας. Φυσικά αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν θέματα μειωμέ­νης αποτελεσματικότητας, οπότε θα χρεια­στούν πολύ περισσότερες δόσεις.

Πότε θα δούμε αποτελέσματα από όταν ξεκινήσουν οι εμβο­λιασμοί;

Δυστυχώς αποτελέσματα δεν πρόκει­ται να δούμε άμεσα, νωρίτερα δηλα­δή από το προσεχές φθινόπωρο. Το πρόβλημα είναι να μην διατηρείται η ανοσία για ένα τουλάχιστον έτος, διότι αν η ανοσία είναι βραχεία, για να φανούν αποτελέσματα θα πρέπει να επαναληφθεί εμβολιασμός το φθι­νόπωρο. Ίσως λοιπόν να μην είναι και πολύ καλή ιδέα να αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός, εν μέσω πανδημίας, αφού δεν περιμένουμε να ανακόψει το παρών επιδημικό κύμα, αλλά να περιμένουμε να προβούμε σε μαζικό εμβολιασμό από το προσεχές φθι­νόπωρο, που θα έχουμε και περισ­σότερα δεδομένα και αποτελεσμα­τικότητας και ασφάλειας.

Tι απαντάτε στις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ανα­πτυχθεί στη χώρα για τον εμβολιασμό περί μετάλλα­ξης κ.τ.λπ.;

Το εμβόλιο δεν είναι σε θέση να προ­καλέσει μεταλλάξεις και δεν μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο γενετικό υλικό. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι της ανοσι­ακής υπεραντίδρασης, σε κάποιους ανθρώπους, αλλά πλείστα άλλα απί­στευτα προβλήματα κοινωνικής και πολιτικής φύσης. Ακούγονται για παράδειγμα θέσεις υποχρεωτικό­τητας και «διάκρισης» σε σχέση με την επιλογή άρνησης του εμβολι­ασμού. Η ιατρική και πολιτισμένη δράση είναι η συναίνεση του πολί­τη σε κάθε ιατρική πράξη που λαμ­βάνει χώρα στον οργανισμό του. Αν από την άλλη «υποχρεωθούν» πολίτες να διακριθούν σε «εμβολι­σθέντες», άρα «υγειονομικά ασφα­λείς» και τους άλλους, που παραπέ­μπει σε «μιαρούς» ή επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, για επικίνδυ­νες και αντικοινωνικές συμπεριφο­ρές που παραπέμπουν σε «Σπιναλό­γκες» και τόπους απομόνωσης. Με την απαίτηση κάποιων να νιώθουν ασφαλείς, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δικαιώματα στην εργασία ή στην περίθαλψη και τότε κατ’ επέκτα­ση θα πρέπει να «μαρκάρονται», με ξεχωριστό τρόπο οι ασθενείς με κάθε λοίμωξη (HIV, ηπατίτιδα, φυματί­ωση, αφροδίσια κ.λπ.), για να μην παραπλανηθεί κάποιος και τον μολύ­νουν και ίσως κάποιοι θα φλερτά­ρουν με την ιδέα του «μαρκαρίσμα­τος» όλων των «επικίνδυνων» για την κοινωνία ατόμων, όπως των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των σχι­ζοφρενών, των εξαρτημένων κ.λπ. Φυσικά θα πρέπει με αυτήν τη «λογι­κή» να μην νοσηλεύονται καπνιστές και φορείς του HIV ή της ηπατίτιδας αφού δεν έλαβαν τα απαιτούμενα προφυλακτικά μέτρα, ως κάποιοι ταγοί της υγείας του έθνους, έχουν αποφασίσει.

Πώς κρίνετε την τακτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των εμβολίων; Θα κάνατε κάτι διαφορετικά;

Θα περίμενα μέχρι την άνοιξη του 21, έχοντας λάβει μέτρα από νωρίς. Θα είχα θεσμοθετήσει τον οικογε­νειακό ιατρό και θα είχα προβεί σε 7.000 περίπου συμβάσεις με ιδιώ­τες, διάσπαρτους σε όλη τη χώρα με σύστημα, ώστε κάθε οικογένεια να έχει τον ιατρό της. Ταυτοχρόνως θα θεσμοθετούσα υπηρεσίες Υγείας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με Επισκέπτες Υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και οικιακούς βοηθούς.

Οι οικογενειακοί αυτοί γιατροί θα ήταν υποχρεωμένοι να συμπλη­ρώσουν ταχύτατα τον φάκελο υγεί­ας του πολίτη και έτσι θα διέθετα την πληροφορία των κατά περίπτω­ση ευπαθών ομάδων για να τους προστατεύουμε. Θα επαναλειτουρ­γούσα τα ειδικά νοσοκομεία λοιμω­δών νοσημάτων για να μην επιβα­ρυνθούν τα γενικά νοσοκομεία με νοσούντες από COVID, ενώ θα φρό­ντιζα άμεσα για την προμήθεια των θεραπευτικών αντισωμάτων που ήδη έχουν άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ. Έτσι θα θεράπευα τους νοσούντες άμε­σα και θα απελευθέρωνα το Σύστημα Υγείας.

Φυσικά δεν θα είχα επιβάλλει lockdown με την τεράστια οικονομική και υγειονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει.

Τον μαζικό εμβολιασμό θα τον προ­γραμμάτιζα με την αρχή του Σεπτεμβρίου 2021, αν φυσικά υπήρχε λόγος, μέχρι τότε.

O Παύλος Πολάκης πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση «να μην ποντάρει όλα τα λεφτά στο εμβόλιο», αλλά να εγκρίνει δύο νέες θεραπείες όπως αυτή που περιέ­χει το αντίσωμα βαμλανιβιμάμπη και αυτή που περιέχει σε συνδυα­σμό βαρισιτινίμπης και ρεμδεσιβί­ρης καθώς φαίνεται να είναι ιδιαι­τέρως δραστικές…

Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση του κ. Πολάκη. Το αντίσωμα θα μπορούσε, όπως ήδη ανέφερα, να θεραπεύσει τον μεγαλύτε­ρο αριθμό από αυτούς που θα χρειαστούν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ θα βοη­θούσαν στην αποσυμφόρηση του Συστήμα­τος Υγείας. Ο δεύτερος συνδυασμός ίσως συμβάλει στην θεραπεία αρκετών από τους ασθενείς που ήδη νοσούν βαριά και βρίσκο­νται υπό μηχανικό αερισμό, διότι η βαρισι­τινίμπη έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει την «καταιγίδα κυτοκινών», από την οποία συνήθως καταλήγουν οι νοσούντες.

Πώς κρίνετε την άρνηση μεγάλου μέρους του υγειονομικού προσωπι­κού της χώρας να κάνει το εμβόλιο;

Η άρνηση είναι φυσιολογική και αναμενό­μενη. Δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα των κλινικών μελετών, δεν έχουν πεισθεί για την επικινδυνότητα της νόσου, αφού η θνη­τότητα δεν υπερβαίνει το 0,15% και αφορά κυρίως σε υπερήλικες, με συνοδά νοσήμα­τα και δεν υπάρχουν θετικά κίνητρα, αφού τα χειροκροτήματα και η ηθική αμοιβή τους λόγω της «ικανοποίησης» που λαμβάνουν, κάνοντας τη δουλειά τους θεωρείται υπέρ του δέοντος ικανοποιητική από την πολιτεία.

Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.