Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η απολογία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένης και παράνομης οπλοκατοχής.
Ο «Φύρερ» που έκατσε για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου από τη μέρα που ξεκίνησε η δίκη έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και εμφανίστηκε αμετανόητος, υπέπεσε σε αντιφάσεις, παραλήψεις και γελοίες απλοποιήσεις που πλέον δεν πείθουν κανέναν.
Με την είσοδό του στην αίθουσα του Εφετείου, ο Μιχαλολιάκος είδε τους οπαδούς και φίλους της Χρυσής Αυγής να στέκονται αμέσως προσοχή την ίδια στιγμή που άρχισαν να ακούγονται από το κοινό που κάθεται στην πλευρά των θυμάτων σφοδρές αποδοκιμασίες με τη μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα να τον φωνάζει «σκυλί», η οποία αποδοκιμάστηκε από Χρυσαυγίτες.
Πολλοί φίλοι και συγγενείς, του Παύλου Φύσσα επίσης υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού.

Ο αρχηγός των νεοναζί στην αρχή της απολογίας του ανέφερε: «Θέλω να δηλώσω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από γενέσεως του ελληνικού κράτους κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό».
Οι βασικές αναφορές και ισχυρισμοί Μιχαλολιάκου:
Για τη δολοφονία Φύσσα την οποία αποκάλεσε απλός ως το «έγκλημα στο Κερατσίνι» αν και το 2015 είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη στηγερή δολοφονία, σήμερα διαχώρισε τη στάση της Χρυσής Αυγής αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση και δήλωσε πως πρόκειται για “ρητορικό σχήμα που οι δημοσιογράφοι απέκοψαν σκόπιμα”. “Καταδίκασα από την πρωτη στιγμή το έγκλημα από το περιστύλιο της Βουλής. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά όχι ότι ειμαι ανόητος. Αργά το πρωί ενημερώθηκα για το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το θεωρώ ανθρώπινο λάθος, σοβαρό, ότι δεν έγινε εσκεμμένα, όταν έλεγαν ότι έπαιρνα (τηλέφωνα) σε κατοικίες εμπλεκομένων από το σταθερό στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας. Μου τα χρέωσαν αυτά τα τηλέφωνα. Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Όλα αυτά ειναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά.Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό και αναφέρομαι στο πολιτικό κόστος. Είναι ένα ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου. Οι δημοσιογράφοι απέκοψαν μια φράση και έβγαλαν άλλα συμπεράσματα”.
Μιχαλολιάκος: «Δεν ήξερα πολλά πράγματα ούτε θέλησα να μάθω γιατί ήξερα ότι δεν έχει σχέση το κόμμα.»
Πρόεδρος: «Αυτή ειναι η θέση σας;»
Μιχαλολιάκος: «Ναι.»
Πρόεδρος: «Άρα με τι έχει σχεση η δολοφονία;»
Μιχαλολιάκος: «Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.»
Πρόεδρος: «Πώς εξηγείτε την ύπαρξη ανθρώπων που προέρχονται από την τοπική οργάνωση Νίκαιας;»
Μιχαλιόπουλος: «Ξέρω ότι ο Ρουπακιάς δεν έλαβε sms (από εμένα) αλλά από άλλο κατηγορούμενο. Και ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εγώ προφυλακίστηκα. Οι άλλοι δεν μπορώ να ξέρω γιατί ήταν εκεί. Δεν πρόλαβα ούτε είχα σκοπό να ερευνήσω αυτό το πράγμα γιατί το κόμμα δεν είχε καμία σχέση και δεν ενέκρινα τέτοια ενέργεια…»
Πρόεδρος: «Όμως ως γενικός γραμματέας κάνατε καμιά ενέργεια;»
Μιχαλιόπουλος: «Για να προστατεύσουμε το κόμμα απομακρύνθηκαν τα άτομα, οι υπάλληλοι του κόμματος, όπως ο Πατέλης. Πρόκειται για συνωμοσία για να οδηγήσουν για πρωτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντισω τον εαυτό μου και το κόμμα.»
Πρόεδρος: «Αυτό δεν ήταν λόγος παραπάνω να ξεκαθαρίσετε κόσμο; Να δείτε γιατί ήταν εκεί μέλη της τοπικής;»
Μιχαλολιάκος: «Άλλα έλεγε ο ένας, άλλα ο άλλος εκείνη τη νύχτα.»
Πρόεδρος: «Ο Μίχος είπε ότι δεν έγιναν διαγραφές…»
Μιχαλολιάκος: «Μα δεν ήταν μέλη όλοι αυτοί. Ήταν νέα τοπική.»
Για Ρουπακιά: «Δεν τον είχα δει. Θα τον θυμόμουν. Ήταν ένας απλός οπαδός. Έναν χρόνο το πολύ ή παραπάνω στη Χρυσή Αυγή και προηγουμένως σε άλλα κόμματα. Ήξερα μόνο κάποιους που ήταν πολλά χρόνια. Όλους αυτούς που ήταν ένα χρόνο δεν τους ήξερα».
Για το κρυφό καταστατικό που έχει κατατεθεί στη δικογραφία: «Είναι έγγραφο κατασκευασμένο και είναι γραμμένο με γραφομηχανή. Στις έρευνες δεν βρέθηκε ούτε ένα έγγραφο φτιαγμένο με γραφομηχανή. Είναι κείμενο ανερμάτιστο. Έχει και πλαίσιο αισθητικών μελετών και φιλοσοφικών ερευνών. Είναι πράγματα άνευ ουσίας».
Για την πορεία του στην πολιτική: «Υπήρξα γραμματεας της ΕΠΕΝ, όπου με διαδέχθηκε ο Μάκης Βορίδης επί των ημερών του οποίου το 1985 στην προεκλογική περίοδο, μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ στο χωριό […] οπαδός μελος της ΕΠΕΝ σκότωσε εναν αριστερό αλλα δν κατηγορήθηκε γι’ αυτο ούτε ο Μακης Βορίδης ουτε η ΕΠΕΝ. Εγκληματικη οργάνωση δεν υπήρχε. Και σε ό,τι αφορά την ιδεολογία και ασφαλώς θα με ρωτήσετε στη συνέχεια της σημερινής συνεδριάσεως, εμείς δηλώναμε από το 1982 εθνικιστές εγγράφως και όχι ναζιστές και είμαι εδώ να υπερσπιστώ όχι μόνο το πρόσωπό μου αλλά έναν ολόκληρο κόσμο που με μια βρώμικη προπαγάνδα, μια στόχευση που έγινε με στοιχεία και με δηλώσεις και με ντοκουμέντα φτάσαμε στο σημείο του κατηγορητηρίου». Το 2000 υποστηρίξαμε την «Εθνική Συμμαχία» του Μιχαλόπουλου και μετά το 2004 έναν άλλον μετωπικό συνδυασμό, η «Πατριωτική Συμμαχία» και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομα πλέον στις πολιτικές διαδικασίες το 2007, στο 7ο συνέδριο μας που εγινε στο Ηλεκτρα Παλλάς που ανήκε στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μας παραχωρήθηκε δωρεάν, αρχιεπίσκοπος τότε ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος. Θα ήθελα επίσης να σας πω με το περίφημο καταστατικό είναι ενα εγγραφο κατασκευασμένο.
Για τον εθνικοσοσιαλισμό και το ναζιστικό χαιρετισμό: «Δεν ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής. Εγώ χαιρέτισα έτσι μερικες φορες. Τον θεωρω ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν αριστερή γροθιά, οι εθνικιστές είχαν το δεξί χέρι σηκωμένο ψηλά. Για αυτό με αποκάλεσαν “φασίστα” αλλά φασίστας δεν είμαι σε καμία περιπτωση. Σε κάθε περίπτωση, έχω από την πρόταση του Ντογιάκου στο Συμβούλιο ότι η ιδεολογία του κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη».
Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες: «Με διαβεβαίωσαν από το περιβαλλον στον Πειραιά ότι δεν ίσχυε κάτι. Δεν θυμάμαι ποιος… Ένας Παναγιώτης ήταν. Δεν υπήρχαν γραφεία. Ήταν άγνωστη περιοχή για μένα το Πέραμα. Δεν ξέρω πώς να πάω. Δεν είμαι ανόητος. Τίι οφελος θα είχε η ΧΑ να χτυπήσει αλλοδαπούς αλιεργάτες στο Πέραμα; Και σήμερα το καταδικάζω».
Για την εγκληματική οργάνωση των νεοναζί: «Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές… Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια».
Για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης: Κατά την απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιχείρησε να αναιρέσει την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που είχε κάνε με δηλώσεις του στον Real Fm, χαρακτηρίζοντας την τότε δήλωσή του «ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου για να δώσει έμφαση».
Διαψεύδει Σπίνο για τη δολοφονία Φύσσα: Αναφορικά με το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιμένει ότι έμαθε για το περιστατικό το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του. Διαψεύδει, ουσιαστικά, τον μάρτυρα υπεράσπισής του Σπίνο, ο οποίος είχε πει ότι ο ήταν όλη τη νύχτα ξύπνιος και ενήμερος. Ο Ν. Μιχαλολιάκος ισχυρίζεται ότι ο Σπίνος ψεύδεται.
Κατέρριψε τον ισχυρισμό όλης της τοπικής Νίκαιας για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα: Όπως σχολιάζει η «Εφ.Συν.», κατά την τοποθέτησή του για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάος προέβη σε δήλωση που καταρρίπτει τον βασικό ισχυρισμό όλων των κατηγορουμένων από την τοπική Νίκαιας. Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι εκείνο το βράδυ είχαν βγει στους δρόμους για να πετάξουν τρικάκια για επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο ίδιος πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, στην κατάθεσή του, είχε κάνει λόγο για δύο παράλληλα γεγονότα: τη δολοφονία του Φύσσα και το ότι η τοπική οργάνωση Νίκαιας μοίραζε τρικάκια επειδή θα πήγαινε ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Ο Αρχηγός, όμως, σήμερα κατέθεσε ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει στη Νίκαια για ομιλία και δεν υπήρχε καμία συνεννόηση για να μοιράσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής τρικάκια.
Όσοι παρευρέθηκαν σήμερα στη δίκη, έγιναν μάρτυρες ενός άλλου προφίλ του -άλλοτε κραταιού και πανίσχυρου- αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα ήταν αμυνόμενος, φοβισμένος, δικαιολογητικός. Το αφήγημα έχει ξεφτίσει, τα εγκλήματα έχουν ξεσκεπαστεί και η δικαιοσύνη έρχεται.
Μαζικό το αντιφασιστικό συλλαλητήριο
Κατά τη διάρκεια της απολογίας Μιχαλολιάκου, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, κόμματα και φορείς πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική αντιφασιστική διαδήλωση στο Εφετείο Αθηνών, ενώ πλήθος αντιφασιστών βρέθηκε και μέσα στη δικαστική αίθουσα. «Το χρωστάμε στον Σαχζάτ Λουγκμάν. Στον Παύλο και την Μάγδα Φύσσα. Στον καθένα και στην καθεμία που θέλει να μπορεί να είναι ελεύθερος και να σκέφτεται ελεύθερα», αναφέρεται σε ένα από τα καλέσματα.



Δεν έλειψαν βέβαια και οι ελάχιστοι υποστηρικτές του αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος που φώναξαν συνθήματα κατά την αποχώρηση του.