Η εισαγγελέας θα προτείνει μόλις ολοκληρωθούν τα αιτήματα των χρυσαυγιτών.
- Ο ένας μετά τον άλλον οι συνήγοροι των πρώην βουλευτών επιχειρηματολογούν για να μην εκτίσουν ποινές οι εντολείς τους
- Αμέσως μετά τον λόγο θα πάρει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και θα προτείνει ποιοι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή
- Παρόντες οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος
- Αναλυτικό γράφημα με τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην εγκληματική οργάνωση
Διακοπή μισής ώρας
13:17: Το δικαστήριο διέκοψε για το καθιερωμένο μισάωρο διάλειμμα.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων των υπόλοιπων πρώην βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Μιχαλολιάκου.

13:15: Αποχώρησε ο Ηλίας Κασιδιάρης
Με το που ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων του, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής βγήκε έξω από τη δικαστική αίθουσα.
12:54: Ηλίας Κασιδιάρης: Είμαι αθώος, διεκδικώ να κριθώ εκ νέου χωρίς να πάω φυλακή
Ο Ηλίας Κασιδιάρης μπήκε στη δικαστική αίθουσα για δεύτερη φορά σε πεντέμισι χρόνια δίκης. Η πρώτη ήταν κατά την απολογία του.
«Ήρθα ο ίδιος για να διεκδικήσω το δικαίωμα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μου«», είπε και συνέχισε: «Είμαι αθώος και την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου πεποίθηση. Τη στηρίζω και στην επτάωρη αγόρευση της κυρίας εισαγγελέως που επί οκτώ ώρες αγόρευε για την αθωότητά μου».
«Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι γνωστή η κατοικία μου, δεν είμαι σε καμία περίπτωση ύποπτος φυγής», είπε επίσης και σχολίασε ότι καταδικάστηκε για άλλο αδίκημα από αυτό που προφυλακίστηκε (σ.σ. για οπλοκατοχή) και εξέτισε ποινή 12 μηνών.
«Ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο και να κριθώ σε δεύτερο βαθμό. Σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο, θα έχω εκτίσει την ποινή μου και επί της ουσίας θα έχω χάσει το δικαίωμα στην έφεση», είπε επίσης και έκανε λόγο για «ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα του προκληθεί σε περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή.

Χαρακτήρισε «εξοντωτική» την ποινή και πρόσθεσε: «Η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριό σας με εξοντώνει σε επίπεδο ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέγοντας ότι «έχουν παραβιαστεί όσα προβλέπει η Σύμβαση», και έβαλε εναντίον πολιτικών παραγόντων που, όπως είπε, «είχαν προαναγγείλει την απόφασή σας με τρόπο αθέλητο».
«Με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την πόρτα» ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, είπε επίσης και έκλεισε επαναλαμβάνοντας ότι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έχει επιχειρηματολογήσει στην αγόρευσή της υπέρ της αθωότητάς του.
«Τονίζω ότι είμαι αθώος και διεκδικώ, όπως κάθε πολίτης, το δικαίωμά μου στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης παραμένει στο εδώλιο ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής του αγορεύουν για το δικαίωμά του στην αναστολή.
12:51: Αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του ζήτησε και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης μέσω του συνηγόρου του, ο οποίος είπε ότι έχει μόνιμη κατοικία στην Καλαμάτα, όπου έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μην πάει στη φυλακή.
12:40: Ηλιόπουλος: Σας παρακαλώ να μου δώσετε μια ευκαιρία
«Θα παραβλέψω την πικρία μου για την καταδίκη μου και θα ήθελα να μου δώσετε το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο ουσιαστικά για να βγάλω αυτό το στίγμα από πάνω μου», ξεκίνησε να καταθέτει ο πρώην βουλευτής και αναφέρθηκε στο 18μηνο που έχει ήδη εκτίσει λέγοντας ότι «έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν στο επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό».
«Θα ήθελα να μου δώσετε μια ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου, σας παρακαλώ για αυτό», είπε στους δικαστές.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο αδερφός του, ο οποίος περιέγραψε ότι ο Π. Ηλιόπουλος κατοικεί μόνιμα στη Ραφήνα με την οικογένειά του και «θα ήθελα να σας πω ότι έξω είναι χρήσιμος· βοηθάει και την Εκκλησία, και στις φωτιές και στις πλημμύρες βοήθησε. Μέσα θα είναι καταστροφικό για την οικογένειά του και την οικονομική επιβίωσή της».
Πρόσθεσε ότι τώρα ο αδερφός του ασχολείται με εταιρεία φυσικών καλλυντικών.
12:17: Για τον Νίκο Μίχο η πρώτη μάρτυρας
Η πρώτη μάρτυρας που καταθέτει σήμερα υπερασπίζεται τον πρώην βουλευτή (και μετέπειτα ανεξάρτητο) Νίκο Μίχο.
Πρόκειται για την σύζυγο του Νίκου Μίχου, Αλεξάνδρα Μπάρου, η οποία υπήρξε μέλος της 60μελούς Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2012 και του 2015 και πυρηνάρχης στα γραφεία της Τ.Ο. Εύβοιας. Από την οργάνωση αποχώρησε το 2017. Εχει καταθέσει ξανά στο δικαστήριο, πάλι ως μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Μίχου.
Η Αλεξάνδρα Μπάρου αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας του Ν. Μίχου και εξήγησε τον μόνιμο τόπο διαμονής και εργασίας του.
12:11: Για τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο συνήγορός του ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψιν τον βαθμό εμπλοκής του στην όλη υπόθεση και να μην τον οδηγήσει στη φυλακή.
12:06: Στο Εφετείο ο Ηλίας Κασιδιάρης
Ο πρώην βουλευτής δεν έχει μπει ακόμα στη δικαστική αίθουσα. Σε λίγη ώρα αναμένεται να υποβάλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής ο συνήγορός του.

11:55: Βραχιολάκι ζητάει ο Αντ. Γρέγος, αρκεί να μην πάει φυλακή
Ο πρώην βουλευτής, που καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ζήτησε μέσω του συνηγόρου του να του χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής «ακόμα και με το να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, με μόνο δικαίωμα κίνησης στην περιοχή κατοικίας και εργασίας του».
11:48: «Το δίχως άλλο η Ελένη Ζαρούλια υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη»
«Η Ελένη Ζαρούλια υπέστη τον πλέον σκληρό δικονομικό εξαναγκασμό», ξεκίνησε ο συνήγορος υπεράσπισης της πρώην βουλεύτριας, που καταδικάστηκε με ποινή έξι ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση (δεν της αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό).
Ο συνήγορος Νίκος Μιχαλόλιας (ανιψιός του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής) εξήγησε ότι η Ελένη Ζαρούλια από το 2014 ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με μόνη δυνατότητα να επισκέπτεται τον Ν. Μιχαλολιάκο στη φυλακή και να πηγαίνει στο φαρμακείο, ενώ στη συνέχεια έδινε το «παρών» τρεις φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.
«Σας καταθέτω την αγωνία μου για μια Ελληνίδα βουλευτή επί σειρά ετών, που έχει υποστεί το δίχως άλλο ανεπανόρθωτη βλάβη», είπε επίσης και ζήτησε να μην εκτελέσει την ποινή της η κυρία Ζαρούλια μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση στο Εφετείο.

11:43: «Η χορήγηση αναστολής στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις δεν θα είναι δικαιοσύνη. Θα είναι μαχαιριά στα θύματα και τις οικογένειές τους. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου» τονίζει με νόημα ο συνήγορος υπεράσπισης των Αιγύπτιων αλιεργατών.
11:42:«Ο εντολέας μου θα ασκήσει έφεση κατά της αποφάσεως για να δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη, που καταδικάστηκε σε ποινή πέντε ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς).
Όπως εξήγησε ο συνήγορος, ο Μ. Αρβανίτης έχει μόνιμη κατοικία, είναι χρόνια δικηγόρος Πατρών, είναι σε ηλικία 75 ετών, έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν είναι ούτε φυγόποινος και τήρησε απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.
11:29: Η διαδικασία συνεχίζεται με την τοποθέτηση της συνηγόρου υπεράσπισης των πρώην βουλευtών της Χρυσής Αυγής (και μετέπειτα ανεξάρτητων) Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Στον Στ. Μπούκουρα επιβλήθηκε ποινή 5 ετών και 6 μηνών και στον Χρ. Αλεξόπουλο 5 ετών.
«Μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού από το δικαστήριό σας, νομίζω ότι έχει κλείσει το κεφάλαιο ότι κινδυνεύουν να φύγουν από τη χώρα, είναι γνωστή η μόνιμη κατοικία τους», ανέφερε η συνήγορος και πρόσθεσε ότι ο Στ. Μπούκουρας με τον χρόνο προφυλάκισης έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον χρόνο έκτισης.
Και για τους δύο ζήτησε να μην οδηγηθούν στη φυλακή και εκτίσουν προκαταβολικά μία ποινή, η οποία -όπως εκτιμάει η συνήγορος- θα καταπέσει στο Εφετείο.
11:24: Ο Στέλιος Πέτσας για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων

«Τέτοιου είδους μορφώματα γεννιούνται και θεριεύουν σε καταστάσεις κρίσης. Το ίδιο έγινε το Μεσοπόλεμο, το ίδιο έγινε και στην Ευρώπη σε έναν βαθμό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», δήλωσε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «γιγαντώθηκε γιατί η κρίση η οικονομική ήταν πολύ βαθύτερη και γιατί ένας λεγόμενος αντισυστημικός λόγος είχε πέραση σε μία μεγάλη μάζα συμπολιτών μας όταν δυσκολεύονταν να πληρώσουν από το ρεύμα μέχρι το νερό και μέχρι να βρουν βασικά είδη για να καλύψουν τις απαιτήσεις της οικογένειάς τους».
Όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας, σε αυτό το έδαφος ο λαϊκιστικός λόγος μπορεί ευκολότερα να βρει απήχηση, αλλά η κοινωνία μας έδειξε ωριμότητα όσο περνούσαν τα χρόνια, το πολιτικό σύστημα άντεξε, απέβαλε τα μορφώματα αυτά γιατί κατάλαβε ότι είναι νεοναζιστικά, τα απέβαλε από τη Βουλή και η Δικαιοσύνη στάθηκε στη συνέχεια στο ύψος των περιστάσεων και τα καταδίκασε ως αυτά που ήταν ως εγκληματικές οργανώσεις.
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθούν εκκρεμότητες, όπως αυτές που προκύπτουν με τα πολιτικά δικαιώματα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
10:56
Πρώτος λαμβάνει τον λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης των Δ. Αγριογιάννη και Κ. Παπαδόπουλου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη επτά ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ο συνήγορός τους κάνει λόγο «για μία και μοναδική εμφάνισή τους στο εγκληματικό προσκήνιο, τον Ιούνιο του 2012 (σ.σ. τη μέρα που επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους), άπαξ και καμία άλλη φορά» και ζητάει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.
10:53: Παρόντες οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Και οι δύο βουλευτές παρίστανται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη δικαστική αίθουσα, ενώ εδώ και πεντέμισι χρόνια ήταν σχεδόν άφαντοι στη διαδικασία.
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος έχει καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος κατά τη χθεσινή του παρουσία στο δικαστήριο.
Παρόντες είναι επίσης οι:
Ι. Αγγος, Ι. Καζαντζόγλου, Ελπ. Καλαρίτης, Αν. Μιχάλαρος, Αρ. Χρυσαφίτης, Λ. Τσαλίκης (καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
Ι. Καστρινός και Χρ. Χατζηδάκης (καταδικάστηκαν για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, ενώ ο δεύτερος και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
Θ. Μπαρέκας, Αθ. Στράτος, Β. Σιατούνης (καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
10:43: Αρχίζει η συνεδρίαση
Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη διαβάζει την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων.
10:43: «Παρών» ο Αναστάσιος Μιχάλαρος
Έχει καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή 9 ετών και δύο μηνών.
10:35: Την αναστολή της εφημερίδας ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή
Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης.
09:58: Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία
Σήμερα θα ολοκληρωθούν τα αιτήματα των κατηγορουμένων και αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην εισαγγελέα για να προτείνει σε ποιους κατηγορούμενους να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής και να πει οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να εξετάσει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για τη χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής.
Θλιβεροί οι Χρυσαυγίτες
Συγγενείς, φίλους και γείτονες επιστράτευσαν σήμερα οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες στην ύστατη προσπάθειά τους να πείσουν το δικαστήριο ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.
Εξαίρεση ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς που δεν ζήτησε αναστολή.
Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης ότι έδωσαν το «παρών» τρεις πρώην βουλευτές. Οι δύο μάλιστα (Κώστας Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος) για πρώτη φορά μετά την απολογία τους, ενώ ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος για τρίτη φορά, αφού εκτός από την απολογία του είχε εμφανιστεί στην πρώτη συνεδρίαση
Η διαδικασία της κατάθεσης μαρτύρων υπέρ της αναστολής των ποινών ξεκίνησε χθες με την κουνιάδα του Ι. Άγγου και συνεχίστηκε σήμερα με αρκετούς ακόμα μάρτυρες, αλλά δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί και έτσι θα συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή, στις 10:30.
Αύριο, αναμένεται και η πρόταση της εισαγγελέως για την αναστολή ή όχι των ποινών. Όμως και πάλι θα έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, προτού πάρει την τελική της απόφαση η έδρα.
Επίκληση θεμάτων υγείας και επιβίωσης άλλων
Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι μάρτυρες που προσέτρεξαν να συνηγορήσουν υπέρ της αναστολής των ποινών επικαλέστηκαν θέματα υγείας των καταδικασθέντων ή προσώπων που φέρονται να εξαρτώνται άμεσα απ’ αυτούς, καθώς και θέματα οικονομικής επιβίωσης για τις οικογένειές τους.
Μεταξύ αυτών και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κ. Μπαρμπαρούσης, που εμφανίστηκε στην αίθουσα με τον πατέρα του για να πει ότι η επιβίωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον γιο του. «Αν εκτίσει την ποινή του, εγώ τελείωσα», είπε ο πατέρας του.
Άλλοι πάλι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τους καταδικασθέντες ως «ήσυχους» γείτονες ή καλούς συναδέλφους…
Αιχμηρή δήλωση από τους συνηγόρους των Αιγύπτιων αλιεργατών
Με μια ανακοίνωση οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας σημειώνουν ότι, εκτός από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, οι υπόλοιπες ποινές είναι μικρότερες από τις αρμόζουσες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκτελεστούν.
Επισημαίνουν ακόμη ότι για τους υποψήφιους δολοφόνους των πελατών τους, που καταδικάστηκαν για δύο αδικήματα (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) οι ποινές είναι «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».
«Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Στην ηγεσία οι ανώτερες ποινές
Κάθειρξη δεκατριών ετών (με ανώτατο προβλεπόμενο όριο τα 15 έτη) επιβλήθηκε στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο.
Ακολούθησαν με δεκαετείς καθείρξεις ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε επίσης για διεύθυνση, οι δύο πυρηνάρχες σε Νίκαια και Πέραμα, Γιώργος Πατέλης και Τάσος Πανταζής, καθώς και ο υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια Γιάννης Καζαντζόγλου.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Χρυσής Αυγής: Όλοι, πλην Ρουπακιά, ζητούν αναστολή – Διέκοψε για αύριο το δικαστήριο
Η ώρα της φυλακής για Μιχαλολιάκο και ΣΙΑ – Πόσο καιρό θα μείνουν “μέσα” – Πότε θα συλληφθούν
Χρυσή Αυγή: Προκλητικός ο Μιχαλολιάκος – H πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση των ποινών
Πιθανότερο θεωρείται να ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή την Δευτέρα, ή ενδεχομένως και την Τρίτη.
Η χθεσινή διαδικασία αναλώθηκε κυρίως στις αιτήσεις ανασταλτικού από τα μέλη της οργάνωσης που καταδικάστηκαν και για επιπλέον πράξεις και μερικούς πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Παναγιώταρος όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος .
Η υπεράσπιση με την εξέταση μαρτύρων και την νομική επιχειρηματολογία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τα αιτήματα των κατηγορουμένων, θέτοντας θέματα που αφορούν τόσο την προσωπικότητα κάθε αιτούντα ώστε να αποδείξει πως δεν είναι επικίνδυνος κ.α όσο και της βλάβης που θα επέλθει από την κράτηση . Έτσι η “βεντάλια” που ανοίγεται στο δικαστήριο περιέχει την παράθεση λεπτομερών οικονομικών στοιχείων , σωρεία πληροφοριών για την οικογενειακή κατάσταση καθενός καθώς και άλλων που αφορούν ζητήματα υγείας . Στο πλαίσιο αυτό τονίζονται οι καλές σχέσεις με τα παιδιά , στις περιπτώσεις διαζευγμένων, η υγεία των γονιών, η αγαστή συνεργασία με αλλοδαπούς και άλλα . Χαρακτηριστική η περίπτωση της αστυνομικού που καταδικάσθηκε σε 7ετή κάθειρξη η οποία κάλεσε μάρτυρα, διερμηνέα Πακιστανικής υπηκοότητας με τον οποίο γνωρίστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά σε δίκη συμπατριωτών του.
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και οι περισσότεροι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές. Αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην Εισαγγελέα για την πρόταση της.
Εφόσον η κ. Οικονόμου υποβάλει εισήγηση σήμερα και δεν ζητήσει χρόνο για να προετοιμαστεί , θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.
Με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφθεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής.
Με πληροφορίες από efsyn