Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή σήμερα, Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η συζήτηση, με πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, ξεκίνησε στις 17:00, ενώ πρώτος έλαβε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε σε γενικές γραμμές ότι δεν έγιναν κυβερνητικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και ότι η χώρα, όπως και στο πρώτο κύμα, «εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».
Μητσοτάκης: Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες

«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση».
«Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού», είπε. «Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα», ανέφερε.
Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε ότι κανένα παιδί δεν πρόκειται να τιμωρηθεί αν δεν φοράει μάσκα, προσθέτοντας ότι η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.
Τόνισε πως όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες διότι βρισκόμασταν στην 63η θέση και είμαστε στην 111η θέση.
Παράλληλα επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη για τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως χρεοδουλοπαροικία λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, να λέγονται σε αυτή την αίθουσα από τον άνθρωπο ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι το 2015 αν είχε εισακουστεί το σχέδιό του τότε η Ελλάδα θα είχε φύγει από το ευρώ και τότε θα ήμασταν πραγματική δουλοπαροικία».
Γεννηματά: Χρειάζονται καμπάνιες ενημέρωσης για το εμβόλιο και τη μάσκα

«Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου. Όπως χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
«Η αλήθεια είναι μία. Ακόμα και σήμερα αναζητείται σχέδιο για αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας», ανέφερε η κ Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση.
«Σε αυτήν την τεράστια δοκιμασία για τον ελληνικό λαό, εμείς το ΚΙΝΑΛ, είμαστε δίπλα του. Δεν θα αφήσουμε αυτή η κρίση να γίνει άλλη μία ευκαιρία για τους λίγους και πρόβλημα επιβίωσης για τους πολλούς», ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία της, «το πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα πολιτικής. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Εμείς τουλάχιστον υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως η δημοκρατική προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου».
«Θα σας πιέζουμε έως ότου δούμε λύσεις προς το συμφερόντων των πολιτών. Οι συνθήκες επιβάλλουν σχέδιο και μην ωραιοποιείτε τα πράγματα με όρους επικοινωνίας. Απαιτούνται λύσεις» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
Τσίπρας: Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να καλύψει την ανασφάλεια της κοινωνίας

«Τα πράγματα στην επιδημία εξελίσσονται αρνητικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «λάθη, παραλείψεις, έλλειψη σχεδιασμού και απαράδεκτη προσπάθεια να βγάλει πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».
Συνεχίζοντας την κριτική είπε: «Εδώ και μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει, θάβει στα αζήτητα, υποτιμά και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα… Οι ώρες είναι κρίσιμες…Η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες- ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας». Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την εικόνα: «Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο… Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».
Απέδωσε στον λάθος προπαγανδιστικό χειρισμό της κυβέρνησης την τάση τμήματα της κοινωνίας να καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ο κόσμος θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Και θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη. Όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Και να κρατάτε τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση».
Επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της κυβέρνησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είπε προς τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο, εκτός αν σχέδιό σας είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».
Επανέλαβε ότι σήμερα και μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας είναι λιγότεροι από ότι πριν την πανδημία. «Τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του διπλά και τριπλά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μάλλον ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε ιδιωτικά κέντρα».
Συμπυκνώνοντας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση, το 15,2% ύφεση του δεύτερου τριμήνου του 2020 είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ωστόσο εσείς φέρατε την ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Κάνετε εξαιρετικά λίγα εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο εκτός αν το σχέδιο είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και κουνά το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία

Τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια και αλλού, γεγονός που εντείνει την ανησυχία του λαού, κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας απόψε στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να «κουνά το δάχτυλο» στον λαό και τη νεολαία ρίχνοντας τα πάντα στην ατομική ευθύνη, η οποία όπως τόνισε δεν εμπεδώνεται όσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για τη δημόσια υγεία. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε το προηγούμενο διάστημα από την υπεύθυνη στάση του λαού για να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα, επισήμανε, οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η αποσπασματικότητα των μέτρων χειροτέρεψαν την κατάσταση με το άνοιγμα του Τουρισμού, την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών, με ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου των τουριστών.
Ειδικά για την Υγεία σημείωσε ότι αναδεικνύεται η ανάγκη για πλεόνασμα προσωπικού και υποδομών για την αντιμετώπιση και των τρεχουσών, αλλά και των έκτακτων αναγκών, όμως, πρόσθεσε, αυτή η ανάγκη συγκρούεται με τη λογική κόστους – οφέλους, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, καθιστώντας τα νοσοκομεία επιχειρήσεις. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία 3.500 ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σήμερα υπολειτουργούν, του ΕΚΑΒ, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», άνοιγμα των ινστιτούτων και των νοσοκομείων που είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα.
Βελόπουλος: Μην λοιδορείτε τους γονείς που αναζητούν πειστικές απαντήσεις

«Οι γονείς ανησυχούν και οφείλετε να τους ακούσετε όχι να τους λοιδωρείτε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχονται οι γονείς που διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται ενάντια στη χρήση της μάσκας στους μαθητές.
Στη Βουλή που οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε με δριμύτητα εκείνους που λοιδωρούν και χαρακτηρίζουν “ψεκασμένους” τους γονείς, οι οποίοι αναμένουν πειστικές απαντήσεις από τους ειδικούς επιστήμονες.
«Κάνετε αγώνα να μας επιβάλλετε τις μάσκες. Δεν είμαι εναντίον των μασκών. Ουδέποτε θα ήμουν εναντίον της υγείας των πολιτών. Έχω όμως ερωτηματικά. Οι επιστήμονες που εσείς πουσάρετε, δεν με έπεισαν. Μιλάω για την επιβολή της μάσκας στα παιδιά κάτω από 12 έτη. Μόλις διαφωνείς με το σύστημα σε αποκαλούν ‘ψεκασμένο’. Μόλις λες ότι έχω άλλη άποψη, σου λένε ότι είσαι ‘πυροβολημένος’. Δηλαδή η άλλη άποψη πρέπει να ενοχοποιηθεί και να κυριαρχεί μόνο η μια άποψη. Αυτό είναι η αρχή του φασισμού”, είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και διευκρίνισε για τη θέση που έχει για το θέμα η Ελληνική Λύση: «Δεν λέμε ‘ναι’ ή ‘όχι’ στις μάσκες. Αλλά στα παιδάκια κάτω των 12 ετών, έχουμε ερωτηματικά για την επιβολή της μάσκας. Δεν διαμαρτύρονται οι ‘πυροβολημένοι’ ή ‘ψεκασμένοι’. Διαμαρτύρονται αυτοί που έχουν παιδάκια. Ή θα τους πείσετε ότι πρέπει όλοι να βάλουν μάσκες, ή μην τους λοιδορείτε, μην τους βρίζετε».
Βαρουφάκης: Μέσα στο ’21 θα πάμε σε κούρεμα μισθών και συντάξεων

Συνολική επίθεση για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την οικονομική πολιτική και την πολιτική υγείας, που συνοδεύθηκε από οξύτατες καταγγελίες για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε προβλέψεις του ιδίου και του κόμματός του, σε συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή πριν μήνες, για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, για να καταγγείλει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά, ότι αγνόησαν τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Πρόσθεσε ότι όλο το καλοκαίρι η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα για να προετοιμαστεί και σημείωσε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της πανδημίας. Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επιλέξατε να μην προετοιμαστείτε, όχι απλά λόγω ανικανότητας ή ολιγωρίας, αλλά επειδή η προετοιμασία απαιτούσε πράγματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας».Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε:
«Αφήσατε την Δημόσια Υγεία εξουθενωμένη, και τον λαό μας απροστάτευτο, για να μην θίξετε συμφέροντα όλων εκείνων των τρωκτικών του ιδιωτικού τομέα, που, με το που ήρθε η φουρτούνα της πανδημίας, εγκατέλειψαν το πλοίο της δημόσιας υγείας. Έρχεστε εδώ να προσποιηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν τον έχετε. Και το χειρότερο; Προτιμάτε να μην τον αποκτήσετε, αν για να τον αποκτήσετε πρέπει να θίξετε τα συμφέροντα των ημέτερων».