Διάσκεψη Βερολίνου: Η επίσκεψη Χαφτάρ, το έντονο παρασκήνιο και τα παιχνίδια Ερντογάν

Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα βάζει την Ελλάδα στο παιχνίδι, αν και απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη της κρίσιμης Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η Ελλάδα, παρά τη θέλησή της να συμμετέχει αλλά και τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση για να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα είναι παρούσα.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδόθηκε σε μία διπλωματική αντεπίθεση με αποκορύφωμα την αιφνίδια επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Λιβύης Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε τόσο με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη Χάφταρ αν και παρέμεινε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας δεν έγινε τυχαία. Το έδαφος είχε προετοιμάσει το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη προ εβδομάδων. Το δε χρονικό σημείο που επελέγη για την επίσκεψη στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους πώς η Ελλάδα δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια σαν θεατής των εξελίξεων αλλά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προασπίζοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Η επίσκεψη Χάφταρ έγινε είδηση σε όλα τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων προκαλώντας παράλληλα εκνευρισμό στην Άγκυρα με τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε. να χαρακτηρίζουν τον Στρατάρχη “πραξικοπηματία” και τον Ερντογάν να τον αποκαλεί “αναξιόπιστο”.

 

Το παρασκήνιο του αποκλεισμού της Ελλάδας

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και η δυσαρέσκεια της Αθήνας που εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη δεν πέρασε απαρατήρητη. Η Γερμανική εφημερίδα Bild με σκωπτικό τρόπο διερωτήθηκε με δημοσίευμά της αν ο Ερντογάν άσκησε πίεση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας και τον κατηγόρησε πώς εκείνος υπαγόρευσε κατά κάποιο τρόπο τους συμμετέχοντες στην Καγκελάριο Μέρκελ. Οι ερωτήσεις στο καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας έπεφταν βροχή με τη Γερμανία να αποκρούσει τις κατηγορίες και να “δείχνει” τα Ηνωμένα Έθνη ως συνυπεύθυνα του καταρτισμού της λίστας.

Η δυσαρέσκεια της Ελλάδας εκφράστηκε με ξεκάθαρο τρόπο και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

 

Τα κοινά σημεία επαφής Ελλάδας – Χάφταρ και οι προσδοκίες

Το τρίπτυχο ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, προέταξε όσον αφορά τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη, αλλά ειρήνη η οποία να είναι βέβαιη, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, όχι μια ευκαιριακή ανακωχή», σημείωσε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για το τι περιμένει ο ίδιος από τη διεθνή διάσκεψη της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Βερολίνο είναι μια φάση και όχι το τέλος μιας διαδικασίας. «Περιμένουμε να είναι το Βερολίνο ένα σκαλί στη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη» εκτίμησε και προσέθεσε: «Από αυτή τη φάση περιμένουμε καταρχήν και προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ να υπάρξει ανακωχή και να υπάρξει αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η Τουρκία είναι η ξένη δύναμη που είναι η πιο αναμειγμένη στη Λιβύη. Περαιτέρω υπογράμμισε πως απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να βρει η λιβυκή κοινωνία τον δρόμο της, είναι η ακύρωση των δύο μνημονίων, εξηγώντας ότι είναι η ομπρέλα μιας ξένης επέμβασης στη Λιβύη, της τουρκικής.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Λίβυου στρατάρχη στη Διάσκεψη, ο κ. Δένδιας είπε πως ο Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δύο μνημονίων, θεωρώντας ότι είναι εις βλάβη της Λιβύης και του λιβυκού λαού. «Αν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη της ανακωχής, αυτό δεν το ξέρω» είπε και συμπλήρωσε παράλληλα: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πλευρά Χάφταρ επιδιώκει την κατάργηση αυτών των δύο μνημονίων σαν επιβλαβών για τη Λιβύη και τους Λίβυους πολίτες. Η στόχευσή τους είναι η ακύρωση των δύο αυτών μνημονίων. Την ίδια θέση έχουν και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Γαλλία, οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε.».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Γερμανία έκανε λάθος και υπογράμμισε πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι η Γερμανία έχει την υποχρέωση, όπως έχουν την υποχρέωση και ο κ. Μπορέλ και η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ οι οποίοι μετέχουν στη διάσκεψη, να υπερασπίσουν την ευρωπαϊκή θέση. «Η ευρωπαϊκή θέση είναι η θέση που διατυπώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη, ήταν ομόφωνη απόφαση και εμπεριέχει την υποχρέωση της αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Δεν μπορεί η Γερμανία να αποστεί από το ευρωπαϊκό της καπέλο και να μην επιδιώξει την ακύρωση αυτών των δύο μνημονίων» διαμήνυσε.

Εστιάζοντας στον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως λειτουργεί εις βάρος της σταθερότητας της περιοχής. Προσέθεσε πως η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία ευρωπαϊκή και φιλική που να μετέχει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή